Šta je novo?

Dva interneta na jednom računaru

Skyw@lker

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X + Cooler Master Hyper 212 RGB
Matična ploča
Asus TUF Gaming B550M-Plus
RAM
DDR4 32GB (2x16GB kit) 3200MHz CL16 HyperX Fury RGB
GPU
ASUS TUF RX6800 OC Edition 16GB GDDR6
Storage
Kingston 1TB M.2 NVMe SA2000M8/1000G + Western Digital 4TB + 2 x WD Elements 8TB
Zvuk
AV Yamaha RX-A2A
PSU
BE QUIET! Pure Power 12M 850W
Kućište
Fractal Define R4 Black Pearl
Monitor
Gigabyte M27F
Miš & tastatura
Logitech K350 + Logitech M705
Ostale periferije
PS5 , Xbox Series S
Laptop
Lenovo ThinkPad T14 Gen 1
Mobilni telefon
Samsung S24 Ultra
Pametni uređaji
Hawei Watch GT 3 Pro, Huawei Body Fat, Xiaomi Mi Hub 2, Xiaomi Mi Kettler
Steam
markov211
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam ADSL (onaj klasičan USB modem) i preko njega se povezujem na Internet, a i preko integrisane mrežne kartice takođe mogu da pristupim Internet-u koji ide preko Router-a iz kućne mreže. Jel mogu na neki način (softverski ili hardverski) da koristim oba istovremeno tj. dok mi je npr. ADSL linija rezervisana za download na drugoj da surfujem (i/ili obrnuto)?

Poslednja izmena:

Da, mene bi isto zanimalo da na sadašnji ADSL od 6 Mb, se još odozgo pretplatim na kablovski internet od 6 Mb, i tako agregiram oba u 12 Mb.
Funkcioniše li uopšte takvo sabiranje?

Meni ima neke logike, jer ako postoji input preko različitih uređaja, onda ako računar vapi za brzinom, trebalo bi da može da vuče iz jedne od tih ponuđenih konekcija.

Probaj sa wingate, odlicnim programom za to sto zelis.

Hvala narode, probaću da "iščačkam" nešto :)

Probao sam WinGate ali nisam uspeo... :( Mnogo mi deluje konfuzno ono podešavanje ja sam mislio da je to "intuitvinije" rešeno jer nisam neki preveliki znalac u umrežavanju... Tipa ova konekcija je za to i to a ova za to i to - to bi mi radilo posao. Probaću još malo da se zezam sa WinGate-om ako ne uspem ništa nema veze...

Evo sad imam kejbl i adsl. Znači ako kupim taj TP-Link TL-R480T+ moći ću da saberem brzine.
Moje pitanje je međutim: da li bi primijum RapidShare tada mogao da radi punom snagom
ili bi možda zbog postojanja 2 IP adrese ipak radila samo 1 veza

tlr480t0.jpg

download ne bi radio brzinom adsl+cable, nego max one veze preko koje se nakacio.

Nisam proveravao, ali ako si u pravu i taj router ima load balancing onda je to ok i radice ti (skoro) svaki DL brzinom oba neta. Medjutim, za RS verovatno nece, jer ce tvoj premium user da se prijavi sa 2 IP adrese, a to je njihovom polisom zabranjeno. No, ostaje da probas, a i da se molis da jeftin broadband router radi load balancing kako treba...
Mislim, meni pada samo jedan nacin da ostvaris brzi RS dovnload u tom slucaju: preko 2 download acceleratora skidas u isto vreme, jer imas 2 public IP adrese. Recimo Flashget za premium usera, i Cryptload za free usera. Odradis QoS tako da jedan DL accelerator ide preko jednog ISP, drugi preko drugog. Opet, ukoliko je to moguce sa ovim routerom. Taj nacin 100% pali, jer je sto se tice RS legalan, tj imas public IP adresu po klijentu.

Poslednja izmena:
Moze li ovo da pomogne?

Vec sam ze zabrinuo da je XP dobio mogucnost da radi load balancing a da ja nisam za to cuo :). Ne, naravno da taj primer ne moze da pomogne, jer tu ljudi objasnjavaju kako da korisnik pored zive lokalne wifi mreze u uzicu ipak koristi i ADSL bez da stalno bocka modeme/routere u svoj PC. A to nikako ne znaci da su pokazali kako za 0 dinara i sa -1 znanja o mrezama da neko odradi load balancing koristeci prosto winXP (ako nisi znao routiranje je u full-u dozvoljeno samo na serverskim OS kod Microsofta, winXP moze da odradi samo osnovne stvari, za razliku opet od linuxa koji to ogranicenje nema, pa se stoga linux i koristi za ROS-ove...). Najbolje resenje za jeftin-a-dobar router je mikrotik, koji i sam koristim, ali on nije bash plug'n'play, za razliku od onog TP-Linka gore koji je odraz siromastva mogucnosti i jadnog grafickog interfejsa, ali je samim tim i pristupacan korisniku koji ne zna mnogo o mrezama.

Poslednja izmena:
Vrh Dno