Šta je novo?

dva ili vise java script-a?

BeastMaster

Čuven
Učlanjen(a)
24.03.2002
Poena
650
da li postoji nacin da se ubace vise JS-a na jednu stranu i da svi rade? ja sam probao ali mi u proseku samo po jedan radi!!! Rade svi pojedinacno, a zajedno obicno samo onaj kog zadnjed ubacim, Zasto??

whoa!
pazi, da li si skidao ono "besplatni JavaScriptovi" sa neta ili si ih sam pisao...
Ako se razumes u JavaScript, probaj da izmenjas imena promenljivih i pazi na imena <div>-ova koje postavljas...

Ako si ih sam pisao sigurno nece biti problema, a ako si preuzimao sa sajtova, tamo svuda pise u komentarima, ovde je za ovo, ovde je za ono...

trebalo bi da radi...

ajd' u cheers

ma poskidao sam ih sa interneta, ne razumem se mnogo u javu, ali cu probati da se vec nekako snadjem. da dobro bi bilo ako bi neko mogao na "srpskom" da mi objasni sta treba da se uradi da se nebih mucio, a i da mi strati mukecheers

Naravno da mozes ubaciti vise Java scriptova na jednu stranicu. Uglavnom ti uz primere sledi i objasnjenje gde se ubacuje (kopira) koji deo skripta. Ne bi bilo lose dok ti ne predje u rutinu da otvoris nove stranice i na njima isprobavas.

E pa napisacu ti malu uvertiru, znao ti to ili ne :)
JAVA se ubacuje na internet pomocu apleta i svaka masina ga posebno kompajlira, i zato jedna JAVA *******cija radi bukvalno svuda! to je i dobro i lose jer je znatno povecano cekanje, zbog toga sto svaki komp kompajlira za sebe...
JavaScript ti se ubacuje u sam HTML kod (sto si i mogao da primetis :)) i zbog toga radi mnogo brze od same JAVA-e medjutim kod i nacin pisanja veoma slicni izmedju ova dva jezika, samo sto je JS "osiromasen" u odnosu na JAVA-u tj, nema mnoge opcije, ali njegova primena i ne ide mnogo daleko (interaktivni meniji, malo skrolovanje teksta i sl.).
JavaScript veoma podseca na programski jezik C (po kome je i stvoren) s'toga kao i u svakom drugom programskom jeziku imas promenljive i ako imas gomilu JS-ova i procedure (odnosno efekte koje si u njima pravio, a pozivao ih preko <div> taga u <body>-u stranice) mogu imati ista imena, kao sto najverovatnije i imaju i to bi trebalo da promenis, znaci samo nazive promenljivih i nazive procedura(efekate) promenis...

to bi trebalo da je to...

ajd probacu, ali ovde u ovim skriptama ama bas nigde nema komande </div> evo u atacmentu par skripti ( kao txt fajl) pa ces videti.

BeastMaster je napisao(la):
ajd probacu, ali ovde u ovim skriptama ama bas nigde nema komande </div> evo u atacmentu par skripti ( kao txt fajl) pa ces videti.

evo i atacmenta

negde se ne kontamo...

Izvor "ne-rada" vise JS-ova moze biti sa vise strana:
1) U vise JavaScripti koristis iste promenljive, ista imena promenljivih, zvanicno tu nema problema, ali sam ih ja primetio na par mesta..
2) U nazivu stvari koje on obavlja, tag <div> (pise se u okviru <body> taga, znaci tamo gde ti ide prezentacija, ne u okviru script-a) koji se najcesce dopunjava sa <div id=..... > e pa taj "id" je ime "efekta" koji ti pravi JS, i to treba da budu razlicita imena...

dal' sad pomaze??

pazi, ne vredi da se mnogo cimas oko JS-a jesu sve to lepe stvari ali ubijaju "simplenes" interneta, bolje je da predjes na FLASH, ako ti je komplikovan onaj Macromedia-in program za pravljenje, probaj sa SWISH-om (www.swish-zone.com ) ima verzija Lite i full, pocni sa Lite, videces i lepo i jednostavno...

hvala, sto se swish-a tice imam ga (ver. 2.0) lep programcic za one koji se ne snalaze bas sa flash-om:)

Nazad
Vrh Dno