Cineman je napisao(la):
Pazi ovako. Za taj tvoj materijal koji bi radio, bilo bi najbolje da ga odradiš u MPEG2 formatu, tu se slažem. Ali svi misle da je kompresija u MPEG2 format laka, naročito ako neko misli da odradi u real-time-u. Tu je velika greška. Ja sam neka 3-4 meseca se zezao oko toga. I kada malo bolje sagledaš stvari, prvo snimak koji prebacuješ, odmah gubiš kvalitet na njemu, dok ga prebaciš u bilo koji kodek tu se još gubi. A da ne pričam, dok ga ne završiš u finalnom obliku (DivX, DVD). Ima tu puno zezancije, i zbog toga sam se dao na posao u traženju programa koji bi mogli bolje da odrade taj posao, nego ovi koji nam se uobičajeno nude. Ali, da imamo para otišli bi i kupili bi pravu opremu za to
P. Cineman
Izvini ali ne razumem o kojim problemima govoris. A pogotovo visemesecnom istrazivanju.
Sve sto trebas je da u odgovarajucem programu, tipa Vegas Video, koji ce u potpunosti zadovoljiti tvoje potrebe, osim ako slucajno ne radis kodiranje novog Madoninog spota u DVD, stavis na timeline vec gotov video u DV, ili eventualno nekompresovanom formatu, i izaberes odgovarajuci template za MPEG 2 i to je sve.
Mpeg 2 je standardizovan format, za razliku od DiVX - a koji je divljastvo ili socijala, i sve mora da bude prema standardima, pogotovo sto se DVD rekorderi priblizavaju po ceni, i stvarno ne postioji razlog da covek ne gleda sutra svoje snimke na DVD playeru kao DVD film. MPEG2 je svakako bolji nego da ih kasapi u neki DiVX kvalitet, koji se to i ne moze nazvati.
Na kraju, ako bas hoces da se izivljavas, uzmi Cinema Craft encoder i kodiraj u njemu.
RT resenja (u realnom vremenu) nikada ili jako retko, donose kvalitet encodera, koji rade multi pass encodiranje.
Ja inace imam dva hardwerska resenja za encodiranje, (Matrox i Canopus) ali ih Main Concept u Vegasu bez problema tuce, a Cinema craft pogotovo. Medjutim, jedino je pitanje da li meni realno treba ta razlika u kvalitetu koju samo ja vidim.
Sve u svemu, za 99% amaterskih i poluprofi potreba, Vegas - ov encoder je sasvim dovoljan.