Šta je novo?

Duuuuuuuugacko Ucitavanje...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Učlanjen(a)
15.05.2007
Poena
319
Pozdrav svima. Instaliran mi je Windows Vista Ultimate x32. Htela bih da pitam zasto mi od momenta ulazenja u windows hard "melje" jos nekih 5 min? Hvala :) P.S. Smatram da mi komp poseduje sasvim solidnu konfiguraciju.

Koliko rezidentnih programa i raznih widgeta (ili bese gadgeta :d ) ti se podize na startu ?

AV i slicni programi, provera mreze, itd itd, sve to dovodi do 'oranja' posle pojave desktopa.

Na startapu sam ugasila sve zivo osim Windows Sidebar-a. Da li postoje nepotrebne aplikacije prilikom podizanja sistema, koje su, i kako bi ih mogla desable-ovati? Da li moze preko Control Panel\Administrative Tools\Services?

Na startapu sam ugasila sve zivo osim Windows Sidebar-a. Da li postoje nepotrebne aplikacije prilikom podizanja sistema, koje su, i kako bi ih mogla desable-ovati? Da li moze preko Control Panel\Administrative Tools\Services?

Znaci da je instalacija relativno sveza i bez gomile programa u pozadini ?

Proveri drajvere za plocu, i koliko se inace sama Vista ucitava do pojave deska ?

Jos od XP-a su poceli da prividno ubrzavaju boot-ovanje, tako sto neke stvari odloze posle desktopa. Vistu nisam probao, ali mislim da ne bi trebalo da ima bas toliko servisa koji se startuju u pozadini...

Drajveri za plocu su najsveziji sa NVIDIA sajta. Sistem se brzo digne i tada hard pocne da radi od 3-5 min. Instalacija je sveza sa osnovnim programima za kucnu upotrebu.

Obrisi sve sto imas u startup foderu (ako ima vista, a mora da ima). Tako ja radim u XP-u. :)

Ugasila sam sve. Vindows se lepo digne, no onda odjednom pocne da radi onako kako sam vec gore navela.

Pa MIKICA SLATKICA, to se zove indexiranje fajlova sreco :p

Pade mi na pamet, to bi mogao da bude onaj glupi indexing service. Probaj da ga zaustavis (u HP-u je u Control Panel-> administrative tools -> services).
Ili na svakoj particiji desni klik, pa odcekiras alow indexing ili sl (ne znam napamet kako se zove, a u linuxu sam).

Pa MIKICA SLATKICA, to se zove indexiranje fajlova sreco :p

Pretece me :D

MICIKA SLATKICA je napisao(la):
Da li je to normalno?

Jeste normalno, ali je beskorisno i ponekad usporava komp nepotrebno

Poslednja izmena od urednika:
Pade mi na pamet, to bi mogao da bude onaj glupi indexing service. Probaj da ga zaustavis (u HP-u je u Control Panel-> administrative tools -> services).
Ili na svakoj particiji desni klik, pa odcekiras alow indexing ili sl (ne znam napamet kako se zove, a u linuxu sam).

Uradila sam to upravo sa obe particije, ali oranje jos ne prestaje prilikom ucitavanja windowsa.

Čuj, prvih par dana će ti biti teško, kasnije ćeš se navići. :D

Indexing service radi vrlo često u početku korištenja Viste, kasnije bi trebao da se smiri. Znam da ti je to problem pošto imaš 320GB Maxtora koji je sve samo ne tih. :)

no ako baš hoćeš da isključiš IS - evo rešenja.

Pogasila sam indexing service na obe particije (imam ih dve), zatim sam ugasila indexing service u control panel-u i windows search u "services-u" i dalje mi problem nije resen. Please help.

Lepa,razume se u racunare(pametna!). Svaka cast!! A jos smo se i registrovali u istom mesecu!! :eyebrows:

Elem....

Da li koristis lan karticu, ako ne onda je disejbluj. Pokreni u pozadini task manager kada "oranje" pocne pa vidi da li neki odredjeni proces zauzima dosta resursa.

Bitno je da probas ovo sto "frogman" rece. PUUUNO problema sam ovako resavao.
Lak nacin da saznas sta/ko to pretura po hardu.

Poslednja izmena:
I ja imam bas isti problem, vista se digne brzo i desktop i onda nastupa oranje oko 3 minuta.Ja mislim da je to normalno za vistu i da to prestaje posle nekoliko minuta i moras da se naviknes a ako ne mozes predji na dobri stari xp.

Poslednja izmena:
Pritisni lepo ctrl alt del kad krene oranje i gledaj sta se desava.

Instalirao sam Vistu vec par puta (Bussiness i Ultimate), i to "oranje" je normalno...
Razlika je sto sam ja vecinu instalirao po laptop-ovima gde su hardovi dosta tisi pa ih ne cujes, inace ako pogledas u lampicu, ona svetli sto znaci da HDD radi tj. ocitava...

Inace sve servise sam ostavio ukljucene po default-u.

Mislim da je u pitanju sasvim normalna stvar kod Viste, i da ne treba bas paniciti...
Meni se i sam XP tako dize (inace ga nisam 2 godine reinstalirao)....

Samo strpljenja, jer jednom kad se podigne verovarno radi odlicno...

Instalirao sam Vistu vec par puta (Bussiness i Ultimate), i to "oranje" je normalno...
Razlika je sto sam ja vecinu instalirao po laptop-ovima gde su hardovi dosta tisi pa ih ne cujes, inace ako pogledas u lampicu, ona svetli sto znaci da HDD radi tj. ocitava...

Inace sve servise sam ostavio ukljucene po default-u.

Mislim da je u pitanju sasvim normalna stvar kod Viste, i da ne treba bas paniciti...
Meni se i sam XP tako dize (inace ga nisam 2 godine reinstalirao)....

Samo strpljenja, jer jednom kad se podigne verovarno radi odlicno...

Radi kao bombon kada sve ucita, samo me nervira sto ne znam sta ore . . .:wall:

Pa ore upravo indexing servis, i ostali servisi koji se dizu za rad komfornijeg rada kad se kompletno podigne...
Ja sam primetio da se npr. mnogi programi brze ucitavaju i finije rade na Visti nego na XP-u, tako da tu su i neki delovi koji se ucitavaju...

Nemoj da te to buni, to sto cujes je samo zato sto je mozda HDD malo bucniji, inace nista se tu lose nece desiti...

Poslednja izmena:
Pa ore upravo indexing servis, i ostali servisi koji se dizu za rad komfornijeg rada kad se kompletno podigne...
Ja sam primetio da se npr. mnogi programi brze ucitavaju i finije rade na Visti nego na XP-u, tako da tu su i neki delovi koji se ucitavaju...

Nemoj da te to buni, to sto cujes je samo zato sto je mozda HDD malo bucniji, inace nista se tu lose nece desiti...

Da, ali sam gore vec navela da sam ugasila indexing servis, a on i daje ore.

Da, ali indexing servis je samo jedan od mnogih koji se podize sa Vistom...

Ona u idle-u guta mnogo RAM memorije, bas zbog mnogih servisa koji se podignu, a koje naravno ne treba gasiti jer je tako predvidjeno da radi (iskreno indexing servis u Visti je dosta koristan jer u onom search baru samo otkucas sta ti treba i odmah je tu jer su stvari vec index-irane....probaj i otkucaj outlook i lupi odmah po enteru i tu je vec startovan :) ,da ne pricam o trazenju dokumenata - meni je to uvek muka u XP-u kome treba dosta da izrilja svuda po sistemu dok mi konacno ne pronadje dokument.doc)...

To je malo bez veze "savet" za temu poput ove :)

Ja sam uvek za korak napred...

Na zalost dok Vista ne postane kompatibilna sa mnogo vise stvari (software-a, drajver-a...) nece naci mesto kod mene, medjutim nekolicina kolega je koriste i vidim da im ide sasvim ok (inace radim u firmi sa Konica Minolta multifunk. uredjajima, a za mnoge od njih jos nema drajvera za Vistu :S: , to je jedan od najvecih razloga zasto je jos ne stavljam)....

Inace glup predlog, ali vredi pokusati...jer si pokusala za trenutak da je stavis pod "best performace" pod system opcijama (My comp./properties/advanced/performace/adjust for best performance...) i da reboot-ujes da vidis sta onda radi, tj. da li i dalje ore?
Znam da je vizualni efekat ono sto Vistu cini Vistom, ali cisto da probas da vidis sta se desava....

...jer tesko ce da ti rade igre na toj grafickoj koju imas!

Kako si ovo sad smislio. :trust:

Kao prvo, devojka nigde ni jednom rečju nije spomenila igre, a i čak da se igra daleko od toga da će to biti problem na njenoj konfiguraciji.

@MICIKA SLATKICA

čuj, onda jedino ostaje da ti neki program uzrokuje toliko oranje, možda neki antivirus ali čini se da ćeš se jednostavno morati navići.

Opominjem neke clanove foruma na ponasanje, jer je prag tolerancije uprave ovog foruma na adolescentno ponasanje izuzetno nizak.

Ni ne pokusavajte da polemisete u vezi prethodne recenice, a kamoli da mi saljete pm i slicno.

Kako si ovo sad smislio. :trust:

Kao prvo, devojka nigde ni jednom rečju nije spomenila igre, a i čak da se igra daleko od toga da će to biti problem na njenoj konfiguraciji.

@MICIKA SLATKICA

čuj, onda jedino ostaje da ti neki program uzrokuje toliko oranje, možda neki antivirus ali čini se da ćeš se jednostavno morati navići.

Ne koristim antivirusni program. A sto se igrica tice i njih slabo koristim. Jedino ponekad odigram WOW koji mi je vec dosadio.

To je malo bez veze "savet" za temu poput ove :)

Ja sam uvek za korak napred...

Na zalost dok Vista ne postane kompatibilna sa mnogo vise stvari (software-a, drajver-a...) nece naci mesto kod mene, medjutim nekolicina kolega je koriste i vidim da im ide sasvim ok (inace radim u firmi sa Konica Minolta multifunk. uredjajima, a za mnoge od njih jos nema drajvera za Vistu :S: , to je jedan od najvecih razloga zasto je jos ne stavljam)....

Inace glup predlog, ali vredi pokusati...jer si pokusala za trenutak da je stavis pod "best performace" pod system opcijama (My comp./properties/advanced/performace/adjust for best performance...) i da reboot-ujes da vidis sta onda radi, tj. da li i dalje ore?
Znam da je vizualni efekat ono sto Vistu cini Vistom, ali cisto da probas da vidis sta se desava....

Probala sam, no nista se nije promenilo, oranje jos uvek traje.

Poslednja izmena od urednika:
Jesi utvrdila koji proces "ore" po disku?

Imas li Kaspersky, njemu je po defaultu ukljuceno da skenira neke fajlove prilikom podizanja sistema?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno