Šta je novo?

Dupli "beep" zvuk pri startovanju racunara

Lucic

Cenjen
Učlanjen(a)
20.05.2022
Poena
110
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X & DeepCool AG 400 BK
Matična ploča
Asus TUF Gaming B550-PLUS
RAM
Kingston Fury Renegade 2x8GB 3200Mhz CL16
GPU
PowerColor RX 6800 Fighter
Storage
Kingston KC3000 1TB & Kingston Fury Renegade 1TB
Zvuk
Redragon Darknets GS570 BT & HyperX Cloud 2 Red
PSU
Asus ROG Strix 750W Gold
Kućište
Asus TUF Gaming GT301 & Asus TUF Gaming TR120 x3
Monitor
DELL S2522HG
Miš & tastatura
Razer Viper V3 HS & DarkProject Terra Nova
Ostale periferije
LG 43UQ81003LB TV
Laptop
Acer Aspire ES1-532G-C5TE
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S23 8GB/256GB & Samsung Galaxy A50 4GB/128GB
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 6 Classic 47mm
Samsung Galaxy Buds Live
Steam
https://steamcommunity.com/id/AleksaLucic/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Pozdrav, jutros sam upalio racunar i standarno me je odveo u lock screen. Nakon mozda 10-20 sekundi culo se brzo duplo pistanje (beep zvuk) iz racunara. Da li bih trebao da obratim paznju na nesto, na primer na RAM ili GPU? Ili je ovo mozda bio samo brzinski test komponenti od strane racunara?
Nakon pistanja restartovao sam kompjuter i nije se culo. Onda sam ga koristio mozda 5-10 minuta i skroz sam ga ugasio pa upalio i opet se nista nije desilo. Ovu temu pisem posle nekoliko sati koriscenja racunara.
Inace, pre dva dana sam uradio update za:
2024-10 Cumulative Update for Windows 11 Version 23H2 for x64-based Systems
2024-10 Cumulative Update for .NET Framework 3.5 and 4.8.1 for Windows 11, version 23H2 for x64

2 kratka su obično za RAM.

Kao sto rece @Astmario uglavnom takva vrsta zvuka oznacava problem sa memorijom.
Ako si butovao i posle koristio normalno racunar moguce je da je samo test memorije pri paljenju nesto zaglupeo i nije odradio svoje.
Ako je na sledecem paljenju radio normalno onda nemas o cemu da brines.
Mozes da odradis memtest cisto da budes siguran.

Bipovi su deo BIOS-ovog POST-a (power on self test) a dva kratka bipa ukazuju na problem sa ram memorijom (labavo postavljeni moduli ili zaprljani slotovi, neispravni moduli, problem sa pločom tj ram slotovima).

Danas je sve normalno, nema bipova posle drugog paljenja i jednog restartovanja. Nisam vadio RAM otkad sam sastavio racunar, malopre sam ih opet proverio i sve je ok. Hteo sam samo da vidim vase misljenje jer mi se ovo desilo prvi put nakon godinu dana koriscenja, a na internetu ukazuju i na druge probleme pored RAM-a. Ako mi se desi opet onda cu uraditi memtest, ne vidim sada potrebu jer sam uradio par drugih stress testova i sve je uredno.

Često nakon problema sa butovanjem i restarta ploča obori takt memorije kako bi se sistem podigao(u slučaju pogrešnog/preteranog overclocka), tako da proveri da li RAM sada radi na predviđenoj brzini.

Radi na 3200 Mhz tj. sada MT/s, tako da radi na predvidjenoj brzini.
Nisam imao problem sa butovanjem, samo se culo dva puta bip i nista drugo, kompjuter se normalno upalio i radio svaki put posle toga kao i uvek pa mi je zato cudno. Ja tipujem na ono sto je rekao @tablet_fan tj. da je test memorije zaglupeo u tom momentu.
Sto se tice overclocka tu nisam nista cackao, jedino je upaljen D.O.C.P (XMP / EXPO) profil sto se tice RAM-a.

Vrh Dno