Šta je novo?

Dungeons & Dragons

Scarleton

Cenjen
Učlanjen(a)
22.08.2013
Poena
170
Posto nemam gde drugo da postujem, ovo je van teme PC igara, jer se radi o table-top igri, zanima me da li ima iko ko je aktivan sto se tice igranja D&D-a, pokusavajuci da pronadjem bilo kakav domaci forum ili grupu, koja se vecinom bavi igranjem D&D-a po Srbiji, shvatio sam da tako nesto trenutno kod nas ne postoji, napravio sam facebook grupu koja planira da se bavi navedenim, ako ima zainteresovanih, mogu slobodno da se pridruze.

https://www.facebook.com/groups/262937570780662/

Imaš one zmajevske klubove po BG što prodaju društvene igre, u njihovim prostorijama se nekada igralo uživo da li D&D, Warhammer ili nešto šesto. Svega par puta sam bio da kupim nešto, nikad igrao sa njima. D&D jesam igrao sa društvom, onako poluamaterski pošto nijedan od nas nije iskusni game master, ali je svejedno bilo mnogo dobro zezanje. Totalna komedija sa trolovima i gnomovima, uz pokojeg pijanog ogrea. Čar je u tome što se svi pridržavate osnovnih pravila igre, pravljenja i razvoja likova i bacanja kockica ali sama priča ide na dušu onom ko je gejm master, koji može osmisliti kakvu god blesavu avanturu poželi. Mnogo bolje iskustvo nego igranje društvene igre na tabli, mada i to zna biti jako zabavno uglavnom zbog takmičarskog duha među drugarima. Ali D&D je mnogo slobodniji i nikad ne znaš gde će te avantura odvesti, mi smo se valja od smeha satima. Topla preporuka za igranje sa prijateljima ukoliko uspeš da ih iscimaš.

Edit: Kao i kod cRPG-a sve zavisi od kvaliteta priče. Ako je neko generičko fentezi smaranje prepuno klišea zabava neće izostati ali nećeš ni naročito uživati (kao da igraš Icewind Dale ili nove Obsidian FRPe). Ako je opičena avantura sa primesom komedije kao Planescape Torment, onda ćeš biti oduševljen. Sve zavisi od gejm mastera i njegovog karaktera. Ako je neki smarač džabe poznavanje seta pravila i sve ostalo.

Edit2: Iako čoveka nikad nisam upoznao, hteo bih javno da se zahvalim Ranku Trifkoviću što je pisao o RPG za Gejmer časopis kada sam bio klinac. Da nije njega verovatno bi mnogo kasnije otkrio svet roleplaynga.

Poslednja izmena:
S obzirom na tempo zivota skoro je pa nemoguce odigrati pravu kampanju kako treba. Ostala je jos jedna aktivna u mom drustvu ali nalazimo se kad svi usklade obaveze sto na kraju ispadne svakih 3 meseca u proseku :) U svakom slucaju i dalje je jako zabavno.

Sto se tice DM-a najbitnije je da on zna da postavi svet kako treba a najbolje price nastaju kreativnoscu odnosno "ludoscu" igraca jer najbolji aspekt table top igara upravo i jeste u tome da mozes raditi sta god zelis i snositi posledice svojih postupaka.

DM-ovao sam par session-a, apsolutno sam se odusevio, prosto je prelep osecaj, a sto @ABET kaze, opste valjanje po podu, drzis se nekog nivoa ozbiljnosti, ali posle svakakog lupanja i fiks ideja, bas je vrh, jedino sto je psihicki iscrpljujuce po mene kao DM-a, mada mislim da je vecinom bio problem sto smo imali dva session-a u dva dana po 5 sati, i to za prvi maj, u nekoj selendri, nisam spremio dovoljno materijala pa sam morao da guram na improvizaciju, ali bilo je bas bas genijalno.

Nazad
Vrh Dno