Šta je novo?

Dugo ucitavanje Windowsa!?

max21

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2007
Poena
319
dok mi se ucitava windows(xp) ona plava linija mi prodje 17 puta, a gledao sam kod nekog 3, 4 :(

jel ima neki nacin da ubrzam ucitavanje win-a?

postoji više načina

da kucaš u run msconfig i da isključiš sve nepotrebne servise tj one koji nebi trebalo da se podižu sa operativim sitemom, da očistiš disk alatkom kao što je ccleaner kao i da defragmentiraš disk.
Naravno brzina zavisi i od količine memorije koju poseduješ kao i od jačine procesora, brzine diska itd

u msconfig startup ili bas services? u startupu imam 4 a u servisima oko 90 o_O

diskovi se redovno defregmentuju a i ovako je otpr. od samog pocetka

masina je x4 3.1, 2gb ddr 1333, procesor je samsung f3 500gb 7200rpm

Obriši sve iz:
C:\WINDOWS\Prefetch\
C:\WINDOWS\Temp\
C:\Documents and Settings\???\Local Settings\Temp\
možda pomogne

Da nemas mnogo instaliranih fontova?

pa ja koliko znam samo ono sto sam dobio uz win, druge nisam dodavao, jedino ako ih word ne dodaje al ono ne verujem da je prob u tome :(

ali u necemu jeste, imao sam do sada par kompova i na svima je bilo sporije ucitavnje nego kod drugova iako je njihova masina losija, mora da mu ja nesto svaki put instaliram al nzm sta -.-

Xp je XP :d Ako nisi radio format duzi vremenski period,to je standardna pojava ;) Takodje izbrisi prefetech folder. Izgasi u biosu onu sto ti ne treba. Sa nekim reg cleanerima skeniraj i ocisti malo sistem. takodje i antivirus moze znacajno da poveca boot time ;)

u msconfig startup ili bas services? u startupu imam 4 a u servisima oko 90 o_O

diskovi se redovno defregmentuju a i ovako je otpr. od samog pocetka

masina je x4 3.1, 2gb ddr 1333, procesor je samsung f3 500gb 7200rpm

Mašina je sasvim pristojna i to bi trebalo da leti kao zmaj.
Poslušaj ovo što su ti ljudi naveli, možeš da uzmeš i neki od programa za optimizaciju sistema a pošto ti je startup po svemu sudeći ok broj servisa ti nenormalan. Kad sam koristio xp mislim da je bio ispod 40

Dakle imaš gomilu sajtova i upustava kako srediti servise i šta pogasiti (i na srpskom i na engleskom) samo malo proguglaj pa isključuj

uzeo sam malo ocistio komp sa tune up-om i pobrisao ono sto mi je rekao super star i zadivio se :D
Sa 20 prolazaka one plave linije spalo je na nekih 5, 5 i po :)))

Uradi još i ovo:
Start -> Run -> kucaj "SFC /PURGECACHE" i stisni enter :)

uzeo sam malo ocistio komp sa tune up-om i pobrisao ono sto mi je rekao super star i zadivio se :D

MIslim da je vreme da predjes na win7 :)) win xp je lose optimizovan za multiprocesore :)))

Pricaj ti sta hoces :) Ali jednostavno je tako. Nek mu je sistem star 1-2 god,samim tim pretpostavljamo da je instalirao/deinstalirao tonu programa ... ma mrzi me da pisem,ali sa 100% sigurnoscu tvrdim,da je xp najbagoviti i najbushniji sistem ;)

Pricaj ti sta hoces :) Ali jednostavno je tako. Nek mu je sistem star 1-2 god,samim tim pretpostavljamo da je instalirao/deinstalirao tonu programa ... ma mrzi me da pisem,ali sa 100% sigurnoscu tvrdim,da je xp najbagoviti i najbushniji sistem ;)

Vrlo ti je bezveze ova izjava. XP je vrlo dobar OS, kad se pojavio bio je znatno robustniji od prethodnih Windowsa. XP je napravio vecu razliku u odnosu na 98icu nego sto je 7ica u odnosu na XP (Vistu i ME ne racunam posto su to MS prelazna resenja). btw, terao sam XP 4 godine bez rinstalla, i bez problema.
Najbagovitiji i najbushniji W je bez ikakve sumnje bio 3.xx ;)

Win98 sam imao 2000-2001 (znaci nov komp,nov svez sistem,krenem da instaliram traktor DJ,restartujem komp,pff pao sistem.. al ajde. Onda dolazi XP,sa kojim sam imao problema preko glave.. Znaci sad' kad bih krenuo da pisem iritantne bagove,gluposti,i nemile dogadjaje.. pa sigurno bih ostao nekih 4-5 sati,a napisao dobre dve strane. Ali ajde bagova je uvek imalo,i uvek ce ih imati. Nego da se vratimo na XP,sistem koji ima zakrpa vishe nego ja i ti dlaka na glavi. I opet kazem,jednostavno ne postoji sansa da XP radi podjednako dobro/brzo/agilno/fludino nakon 1 god koriscenja,kao i prvog dana :)
edit: A Win7 (pa cak i vista) su doneli mnogo poboljashnja (ne mislim samo na GUI),vec na superfetch,jos dosta stvari kao i bolje iskoriscavanje HW. I meni je jedino to bitno :)

Poslednja izmena:
ja pre nego sto sam instalirao win 7 citao sam testove itd itd gde su mnogi tvrdili da je brzi operativni sistem. Imam xp na kome je instalirana masa programa i igrica i koji nije reinstaliran sigurno 2 godine. Instalirao win7 i iste programe i igrice, i winXP se i dalje brze bootuje. Sto se tice performansi odnosno rada sa programima pod windowsom apsolutno je sve isto. Znaci 12 godina radim sa kompovima tako da znam da podesim sistem i odrzavam ga. Mogu da napravim klip i okacim na youtube ako ne verujete da je xp brzi :) Jednostavno to je moje iskustvo, testirano na mom hardweru, opet nista ne mora da znaci.

Jos jedna prednost su stare masine, kevin komp duron na 1200mhz 512 rama win xp se dize momentalno kao i kod mene, zamisli na takvim masinama da instaliras win7. :)

Poslednja izmena:
ako hoces jos koji postotak anuliraj free space i u system advanced pod virtual memori setuj let windows decide .... opciju pa reset inace samo podizanje xp je islo brze na nekim trojkama nego na pojedinim ultragiga cetvorkama :Dx ne opterecuj se

Vrlo bitna je i stvar koliko je programa namesteno da se automatski ukljucuje sa podizanjem Windows-a, a masa ih je apsolutno nepotrebna :trust:

Sve ispod 30 procesa u Windows Task Manager-u posle boot up-a je super :type:

^ slazem se. Samo bih dodao da ne postoji odredjena brojka servisa koju treba juriti, vec da treba znati sta se startuje i iskljuciti sve sto ne treba. Ono sto treba, treba, pa ni nesto duze ucitavanje (ako je sa razlogom) nece biti problem. Moja 7 64b ima ~ 65-70 servisa po startovanju, ali nijedan meni nije suvisan.
U tom smislu bih ti preporucio WinPatrol i The Ultimate Troubleshooter - uz pomoc oba programa ces moci lepo i detaljno da procesljas sve sto se podize na tvom sistemu, ukljucujuci startup programe i servise, browser addinove activex kontrole etc etc

Bitno da se sada bolje ponasa!
Ja imam XP koji sam inicijalno instalirao na Duron 800 masinu 2003 godine.I dan danas mi radi super iako sam menjao HW jedno 5 puta od tada (ploca, procesor, graficka, hdd ... ma sve). Poigraj se malo sa msconfig videces da mozes dosta stvari da sklonis iz startapa (Adobe, nero i slicne stvarcice). Proveri koliko memorije koristi racunar jer ako pocne da koristi page file uzasno se uspori. Takodje proveri mrezu i mapirane foldere ako ih imas.

Vrh Dno