Šta je novo?

Dualcore nedoumica

xane

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2002
Poena
619
Zdravo

Muci me nesto. Da li dual core procesori imaju neke slicnosti sa dual procesorima ili ne, odnosno ploce bazirane na istim ?

poz

Dual procesori su dva fizicki odvojena procesora na jednoj ploci, a dual core su dva procesorska jezgra fizicki spojena na jednom cipu koji se ubada u jedan socket, za jednoprocesorsku plocu. Evo kako izgleda dual core proceosor
dualcore-chip.jpg

A ovako izgleda jednojezgarni CPU

core.jpg

, a oba se ubadaju u istu plocu.

Prednost ovakve konfiguracije je sto je komunikacija i kes koherencija izmedju dva procesorska jezgra mnogo brza nego izmedju dva procesora fizicki odvojena.
Nadam se da je ovo bilo jasno.

Poslednja izmena:
Dual core procesori u formi koju je sad plasirao AMD jesu uporedivi sa dual procesor sistemima koji su na trzistu vec dugo prisutni. Teoriski je dual core ako je replicirano sve sto je pratilo jedno jezgro (ukljucujuci cache i magistralu prema memoriji) cak u maloj prednosti u odnosu na dual procesor sisteme zbog neposrednije saradnje ta dva jezgra. Jos jedan oblik multi core arhitekture je dva ili vise zasebnih jezgara koja se pakuju na istu procesorsku plocicu. Na ovaj nacin se moze postici bolji prinos i jeftinija proizvodnja.

Poslednja izmena:
a u saradnji sa igricama i programima koji podrzavaju samo 1 procesor - da li rade oba procesora ili samo , tj, oseca li se ubrzanje (ovo pitam samo teorijski, ne nameravam da kupujem dual core procesor u narednih 5 godina :D )

Paradigma je napisao(la):
Teoriski je dual core ako je replicirano sve sto je pratilo jedno jezgro (ukljucujuci cache i magistralu prema memoriji) cak u maloj prednosti u odnosu na dual procesor sisteme zbog neposrednije saradnje ta dva jezgra.
Pa zato i pitam jer mi se to cini logicnije, a zbog toga bas i nemora da znaci da je tako, i niko neprica o dual plocama niti sam negde video neki upredni test doticnih suprostavljenih konfiguracija. Mada nista od toga bez optimizacije ...

xane je napisao(la):
Pa zato i pitam jer mi se to cini logicnije, a zbog toga bas i nemora da znaci da je tako, i niko neprica o dual plocama niti sam negde video neki upredni test doticnih suprostavljenih konfiguracija. Mada nista od toga bez optimizacije ...

Ideal da dva jezgra rade duplo brze od jednog se moze dostici jedino u situacijama u kojima postoje dva ili vise potpuno nezavisna posla (procesa). Na visekorisnickim sistemima (serveri) je ovo cest slucaj. Na desktop racunarima i pored sve optimizacije koja se moze obaviti i pisanja softvera koji ce imati u vidu postojanje multicore/multiprocesor platforme, moze se samo donekle iskoristiti ovakva arhitektura, jer je priroda posla koji se obavlja sekvencijalna i teska za paralelizaciju.

Vrh Dno