Šta je novo?

dualband, triband, quadband...

Gvozden

Čuven
Učlanjen(a)
10.01.2003
Poena
620
Interesuje me zasto postoji vise frekvencija, koje se koriste kod nas i na sta treba da obratim paznju ako kupujem telefon u SAD da bi radio u Srbiji.

Svako je hteo da se razlikuje od onog drugog pa eto kako Ameri koriste drugu struju,druge mere tako su hteli i da"izmisljaju toplu vodu"i sto se tice GSM mreza pa su smislili neke svoje frekvencije tako da sad samo mozes da budes 100% siguran sa quad-band telefonom,za pojedine tri-band moras da pogledas dal podrzavaju evropske standarde koji se i kod nas koriste!
Pozdrav ,)

pa i nisi mi bas pomogao...
Dakle koje se koriste kod nas?

A sta si hteo,pitao si koliko je sigurno da kupis tamo i da radi ovde,odgovorio sam ti da ce svaki quad-band da radi a ti ni hvala nego odmah nisam ti pomogao!?!?

Lomnica_city je napisao(la):
A sta si hteo,pitao si koliko je sigurno da kupis tamo i da radi ovde,odgovorio sam ti da ce svaki quad-band da radi a ti ni hvala nego odmah nisam ti pomogao!?!?
Ono sto sigurno hocu jeste da se ne prepirem. Odgovor da kupim quad mi je pomogao kao da si mi rekao kupi cetiri telefona pa ce jedan da ti valja... uostalom to sam znao i pre tvog odgovora, a pitanje sam postavio upravo zbog toga ako naidjem na neki non-quad, a bude mi odgovarao... Posto sam raspravljao sa drustvom koja se frek. koristi gde, odlucio sam da na forumu nadjem odgovor, a to od tebe nisam dobio, vec samo dva poluprazna posta. Hvala ti ako si hteo da pomognes, ali nisi. Ako procitas ponovo moje pitanje bice ti jasno.

Trebao si onda da pitas koje frekvencije koriste nase mreze (vecinom 900,manji deo baza 1800MHz) a ne da pitas kako da budes siguran da ce telefon raditi ovde,dobijes odgovor i jos se sad pravis drzak"Kao da si mi rekao kupi 4 telefona pa ce jedan da radi!"a moj odgovor je bio konkretan,kupi to i to i 100% si siguran!
Ako si znao nisi trebao da pitas ali ajde,vidim sa kim pricam,valjda si sad dobio odgovore i usrecio se!
Pozdrav ,)

@Gvozden: čovek ti je dao jedini ispravan odgovor. Samo Quad-band telefoni sa američkog tržišta će ovde da ti rade potpuno besprekorno. Tri-band će da ti prave probleme, dual-band neće da rade uopšte.

Poenta je da njihov dual-band i njihov tri-band nisu isti (sa par tri-band izuzetaka), a quad-band su potpuno isti gde god da ih kupiš u svetu.

Bravo nidzo!Eto,sad si cuo zasto nije mogao odgovor biti konkretniji!Hoces da ti SIGURNO radi,samo quad-band!
Tri-band evropski i americki nisu isti jer ameri stavljaju 850/1800/1900 da bi radili u USA i po Aziji a kod nas ima mozda svaka deseta bazna stanica na 1800 pa bi ti radio tek ponegde pa bi onda dosao ovde i terao nas u tri lepe sto ti nismo rekli da lepo uzmes quad-band i ne brines!A sad ih bar ima dovoljno da imas solidan izbor i uzmes nesto po svom ukusu!Sad je valjda jasnije!?Ako i nije to ti je od mene!
Pozdrav ,)

pa samo obrati paznju kad kupujes koje frekvencije podrzava, nekada ce i dual band raditi ako je 900/1800 GSM

david je napisao(la):
pa samo obrati paznju kad kupujes koje frekvencije podrzava, nekada ce i dual band raditi ako je 900/1800 GSM

Ako jeste... ;)

Ali problem je u tome što sigurno nije. :eyebrows: U americi ne postoje 900, niti 1800 bazne stanice, tako da će teško tamo kupiti takav dual-band telefon. Američki dual-band telefoni su 850/1900 GSM. ;)

Poslednja izmena:
Dakle, ako hocu da mi radi u Srbiji treba da gledam da ima 900. Pa upravo to pitam! :p Ne bih trazio u radnji samo da mi daju dual ili tri-band, vec bih proverio da li podrzava ono sto se kod nas koristi, zato i pitam sto mu...
Koja se frekvencija koristi u ostatku Evrope (Hrvatska, Italija, Francuska, Turska...)
Bilo bi lepo da neko navede gde se koja frekvencija koristi (ako moze) i jos me interesuje da li jedna mreza non stop koristi istu ili je moguce da u toku rada telefona dodje do promene (u ovo sumnjam, ali me cisto interesuje)

Bazne stanice kod nas rade na 900/1800 GSM

Ako nije tajna, zašto pored ovolikih mobilnih telefona u Srbiji ti kupuješ u Americi!? Osim ako ga ne dobijaš besplatno, naravno..

primera radi nova l'amore kolekcija nokia telefona, koja se konkretno moze kupiti u new yorku su tri band i rade na 900/1800/1900, tako da ne mora izricito da se juri quad band .

Nazad
Vrh Dno