Šta je novo?

dual, triple i quad boot windows-a

popac86

Slavan
Učlanjen(a)
02.02.2006
Poena
309
pozdrav svima, imam jedno interesantno pitanje rekao bih i mislim da nikome ranije ovako nešto nije bilo potrebno (palo na pamet) te nisam ni našao odgovor, pa postavljam temu na sledeću temu..

Radim u školi, u jednoj učionici koju koristi čak četiri nastavnika (englez, geografičar, učitelj i ja - tehničko i informatičko obrazovanje). Uskoro, direktor je obećao, da ćemo dobiti novi računar. Na raspolaganju je i nešto bolji budžet za isti pa planiram da uzem i5 procesor, 4gb rama, hard disk od 1tb (danas je teško i naći manji) i tako dalje...Uglavnom računar za narednih deset godina koji će raditi posao a ne kilaviti i nervirati. Pošto ćemo imati tako veliki hard disk koji je realno teško popuniti programima koji se koriste u školi kao što su .doc , .pdf , .ppt i ostali fajlovi koji malo zauzimaju a koriste se u prosveti, nešto sam razmišljao da taj hard podelim na četiri particija, odnosno po broju nastavnika koji će i koristiti taj jedan računar.
E sada tu imamo problem, imamo nastavnika starog kova koji bi i dalje da koriste xp, drugima ne smeta sedmica a ja bih baš voleo da kao i kod kuće koristim windows 8. Znam da je najjednostavnije instlirati jedan windows i u okviru njega napraviti tih 4 user akaunta ali ja bih želeo da instaliram za svakog nastavnika, na po jednoj particiji, po jedan windows. Svakome onaj koji mu najviše odgovara ali i da ne bi bilo mešanja, zašto neko da ulazi u moj windows, ima pristup mojim elektronskim testovima, podacima, da mi menja podešavanja koja ja postavim u programima i tako dalje...

Imam samo jedno pitanje, da li mogu iz praktičnih razloga da promenim naziv tih operativnih sistema u onom boot prozoru kada treba da se odabere windows koji želimo da pokrenemo. Konkretno , ja bih voleo da stavim da umesto xp piše ime učitelja, umesto sedmice da piše ime nastavnika geografije ili samo jednostavno Geografija. Ovako nije pregledno , treba da se nagađa čiji je operativni sistem pod kojim rednim brojem... pošto će nam ostati po 250 gb po windowsu te četvrtine bih isto mogao da podelim na po dve particije tako da svako ima i onu particiju za skladištenje i bekup, ne bi bio problem ni da se podesi u windowsu da se particije koje nastavniku ne pripadaju jednostavno ne vide, samo te dve. Problem mi je samo kako da promenim ime sistemima u boot prozoru? Ako neko zna odgovor bio bih zaista zahvalan.:

http://www.sevenforums.com/tutorials/5110-dual-boot-change-os-name-windows-boot-manager.html

Samo sto iskreno ne bih preporucio to sto imas na umu. Ne vidim kako bi iko imao pristup tvojim podacima, podesavanju u programima i slicno ako napravite account sa passwordom za svakog nastavnika? Ako si ti vec zaduzen za svu kupovinu i organizaciju, samo ti budi administrator i to je to. Isto tako, treba se pomiriti sa cinjenicom da nema sanse da vam taj HDD traje 10 godina.

Poslednja izmena:
Sa "EasyBCD 2.2" možeš da lako promeniš sve što treba za BOOTovanje pa i Imena svakog OSa samo gledaj da to radiš sa prvog sistema tj. onoga koji je prirodno Default, tj. na prvoj particiji na kojoj je BOOT sector. I naravno da svaki OS ima svoju particiju. Pazi mnogo ako imaš UEFI.

Poslednja izmena od urednika:
e hvala vam ljudi, za vikend ću imati više vremena pa ću probati kod kuće na mom računaru pošto sam i ovako zreo za menjenje sistema ali ne sumnjam da ste mi ponudili pravo rešenje.

Ako si ti zadužen za računare onda definitivno jedan administrator i 4 ili 3+1 naloga a sve to na 8.

XP ide u penziju a ako je plan d aracunar bude na tom mestu 10 godina onda i 7. Sav obrazovni softver će u buduće biti prilagođen 8 pa je to još jedan od razloga zašto 8 naravno može i 7.

Kad podesiš šta ko želi nema mogućnosti da se diraju međusobno podaci tako da varijanata 4 OS treba da otpadne. Tako9eračunica nije baš tačna tipa 250GB*4 je 1TB

hvala svima na komentarima i sugestijama. Iskreno, nisam ni znao da kreiranjem više naloga ovi drugi nemaju pristup podacima koji se nalaze u okviru mog naloga. Nikad nisam ni radio sa više naloga na računarima ali sam i bez nekog razloga bio ubeđen da je particija za skladistenje podataka ista za sve naloge na jednom računaru, da ima iste sadržaje, iste programe instalirane... Bio sam mišljenja da kreiranje naloga služi samo za podesavanje radnog okruženja korisniku koji ga korisit, kao što je drugačiji font u windowsu, drugačiji raspored ikonica, druga pozadina, prikaz sadržaja foldera drugačiji i tako dalje i u tom smislu... Već sledeće ili najkasnije za dve nedelje, bože zdravlja, treba da naručimo tri računara u školi od kojih je jedan jači (ovaj) i dva nešto slabija za kancelarije u školi pa ćemo videti šta će biti.

Veci bi ti problem bio da si stavio 4 Windowsa na jednom HDDu, posto imas prost nacin da nasilno uzmes prava pristupa folderima iz drugog OSa, dok ako ti budes administrator i imate samo jedan OS ce biti nemoguce (makar za ta tri ostala nastavnika tj. njihov nivo znanja).

Nazad
Vrh Dno