Šta je novo?

Dual-monitor razlicite rezolucije

SkazzY

Poštovan
Učlanjen(a)
22.03.2020
Poena
60
👋
Trenutno imam 23.8'' 1440p 60Hz monitor (P2421D), i razmisljam se da kupim 23.8'' 1080p 144Hz (AOC 24G2U). E sad problem je u windows-u koji je vrlo glup sto se tice scaling-a i slicnih stvari kod monitora. Zanima me da li neko zna za neki nacin da "poravnam" ovakva 2 monitora a da ne radim supersampling posto to izgleda apsolutno uzasno?
Note: Koristim 125% scaling na trenutnom (1440p) monitoru, mada to, u teoriji, ne bi trebalo da bude relevantno.

👋
Trenutno imam 23.8'' 1440p 60Hz monitor (P2421D), i razmisljam se da kupim 23.8'' 1080p 144Hz (AOC 24G2U). E sad problem je u windows-u koji je vrlo glup sto se tice scaling-a i slicnih stvari kod monitora. Zanima me da li neko zna za neki nacin da "poravnam" ovakva 2 monitora a da ne radim supersampling posto to izgleda apsolutno uzasno?
Note: Koristim 125% scaling na trenutnom (1440p) monitoru, mada to, u teoriji, ne bi trebalo da bude relevantno.
A za sta ti treba da ih "poravnas" Zasto ih samo ne poravnas po gornjoj. Onda kad budes prebacio program sa 1080p monitora na 1440p monitor neces imati problema sa prebacivanjem. Ako koristis jedan program preko 2 monitora onda je rezolucija problem.

Treba mi da nemam nevidljive barijere u gornjem/donjem delu, i da mis ostane u istoj "visini" kada prelazi. Evo jako lose ilustracije o cemu tacno pricam :
Note : Na ovakvo ponasanje sam naletao svaki put kad sam se susreo sa vise monitora iste velicine i razlicite rezolucije, ako neko ima druga iskustva, bio bih jako zahvalan ako moze da ih podeli.

Prilozi

• BLSIG682o9.png
    BLSIG682o9.png
    96 KB · Pregleda: 43
Koliko znam, windows nativno nema tu opciju.
Mali off:
Ne znam da li znaš da ako imaš neki aktivan prozor na monitoru od 60hz i ovaj na 144hz će raditi na 60hz.
Takodje, primetan stutter kad prebacuješ neki prozor sa jednog na drugi monitor.

144Hz mi je relevantan samo za igre, a trebalo bi (koliko ja znam) da sve funkcionise oke sve dok je igra fokusirana u fullscreen-u. Ispravi me ako gresim.

Može da bude full screen, ali ako ti na drugom npr. ide neki video ista je situacija, meni je čak i discord pravio problem. Radilo je ok samo ako nema nikakve animacije na drugim monitorima.
Tako je makar bilo pre godinu - dve, možda su ispeglali nešto u Windowsu u međuvremenu.

👋
Aha još jedna žrtva monitora različitih rezolucija :). To si trebao da znaš da je za rad najbolje da se kupi monitori istih rezolucija ili najbolje identični.
To uopšte nije mali problem ako ti rad uključuje stalno šaltanje i prebacivanje sa jednog na drugi monitor.

Bilo kako bilo, imaš na raspolaganju Supersampling (samo kod nVidia kartica) ali to ne izgleda najbolje (vidim da si već probao).
Nažalost ti više opcija nemaš kod Windows-a jedino istu rezolucija monitora da kupiš (ne mora isti refresh rate). Samo tako će biti identični ostalo su sve zamajavanja.

Aha još jedna žrtva monitora različitih rezolucija :).
Preciznija izjava bi bila "Jos jedna zrtva windows-a" :D
A znao sam od pocetka, ali ovaj 1440p nije bio planiran, pa se sad nasao u ovakvoj situaciji, ali sve mi se vise cini kao da nema normalnog resenja za ovo :( (mada kontam da bih se navikao i sa barijerama)

Ne znam da li znaš da ako imaš neki aktivan prozor na monitoru od 60hz i ovaj na 144hz će raditi na 60hz.
Hahaha ovo nisam znala, a imam lg monitor 22 incha 60Hz (1680x1050) i asus 24 incha 144Hz (1920x1080) kao primarni. Na ovom lg mi zna ostati "podignut" forum ili speedtest, ili ga minimizujem, ali nisam primetila da mi ovaj asus usporava i laguje. 🧐 Kako to da testiram? Kapiram da nema potrebe da uzimam jos jedan isti asus, da se troskarim bezveze.

Probaj testufo.com na svakom monitoru posebno i u dva prozora istovremeno na oba monitora.

A može i sa nekom manje zahtevnom igrom. Na monitoru od 60hz pusti youtube da radi, a na glavnom uključi neki fps meter i vSync u igri. Trebalo bi da bude zaključan na 144fps-a

Taj test mi na starom monitoru kaze unable to sync i pise 144Hz, na novom normalno 144Hz. Primetila sam jos ranije da kad god i gde god ukljucim vsync imam samo 60 fps u ponudi, vise od toga ne. Tako da i kada je upaljen yt, a u igri otkljucan vsync, imam najvise sto moze fps.

Ako sa vSync-om imas 60fps-a to znaci da ti monitor radi na 60Hz. Kad iskljucis vSync, ti na 60Hz monitoru mozes i 1000FPS-a da imas, to ne znaci nista.

Pricam za 144Hz monitor. Cak i kada disableujem u windowsu stari monitor, uvek mi 60 fps bude sa vsync, ili se bas tad desi da mi je chrome minimizovan pa pobrka. U nvidiji je podesen na 144Hz i vidim da tako i jeste, na ufo testu, a i kursor ide brze, ima manji ghosting nego na starom.

Jedini razlog koji mi pada na pamet da vSync + 144Hz radi na 60FPS je da je testiras u igri koja je zakljucana na 60FPS.

Vrh Dno