Šta je novo?

Dual core / X2 procesor za 3d i video rendering...

testthenext

Čuven
Učlanjen(a)
02.05.2004
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Drugari, treba mi desetak masina za "render farmu".
"Rendace" se i 3D (max) i 2D (compositing)!
Obzirom na broj racunara, odnos cena/mogucnost je bitna.

Znaci, treba mi sto vise procesorske snage za sto manje para.

Malo sam manje pratio ovu tematiku u poslednjih par meseci, pa mi sada relativno hitno treba preporuka, kombinacija: ploca/chipset sa jedne strane, i procesor sa druge.

AMD ili Intel, svejedno, samo da daje sto bolji odnos cena/mogucnost!

Hvala!

Uh, nashao si najgori moguci momenat da kupujesh dual core procesore - kao prvo tej shto nije izashao Core 2 Duo (koji je tata-mata dual core-a), kao drugo josh nisu pale cene AMD X2 procesora... Jedino shto ti ostaje su "furune" iliti pentium D 8xx/9xx serije.

Ako se ide na AMD X2, trenutno je najbolje uzimati X2 3800 ili mozda ako nadjesh neki opteron 165 + neku socket 939 ili ako imash opciju AM2 plochu (za buduci upgrade ako nadjesh X2 3800 AM2).

Ako idesh na intela, tu ne znam shta bi mogao da uzmesh - poshto ja ne bih overclockovao render farm mashine, uzeo bih mozda neki pentium D 920 ili 930 (2x2.8 ili 2x3.0 Ghz) + plochu sa i945P/i955X (za upgrade bi najbolje bilo uzeti 975X plochu tipa Intel Bad Axe rev 304, ali te ploche koshtaju...).

U svakom sluchaju losh momenat...

Naravno, 20-25% nije za bacanje, to je dve-dve i po masine dobijene za dz. kad se gleda apstraktno.
Klokovanje mozda nije preporucljivo, ali i 10% da dignem svaku masinu, (sto je i realno), to je jos jedan komp za dz.

Da li je hitno, ne bas toliko, ali bilo bi pozeljno da sto pre imam to sklopljeno...

Inace imam vec par masina, ali mogu jos malo da sacekam. vray mi nije presudan, i max scanline je OK, radi se HD rend. i comp. za TV... (ne ove domace VHS tv stanice naravno)

Ali sa druge strane, Conroe ce verovatno biti preskup kada se pojavi kod nas???

Hvala svima na komentarima!

Samo obrati paznju da raytrace endzin u scanline-u nije multithread aplikacija pa ce u tom slucaju raditi samo jedno jezgro. Mozda je bolje koristiti mRay ako ima toga u vecoj meri da utice na trajanje rendera.
A reci da klokovanje 'nije preporucljivo' je u krajnju ruku stvar lenjosti, lepo pogledas koji je top procesor u toj seriji i ako primerak dozvoljava dobices maximum - naravno, ako osoba koja to radi zna sta treba da radi :)

Poslednja izmena:
Znam samo sta da NE uzmes....neki iz D 8xx serije...ne zato sto su losi.
Vec se j****o greju. Licno iskustvo.
Iako se ne razumem u to najbolje, ako moras sad uzeti, a imas budzetskih problema uzmi d9xx...manje se greju (65 nm) a izuzetno su jeftini.
Mada kolko vidim i intel core je stupio na scenu.
Sa amd dualima nisam imao kontakt.

testthenext je napisao(la):
ok, a koje se cene otprilike ocekuju za proc. + plocu?

Thnks!
Svi se ogradju na to da ce cene biti male kao i u evropi,generalno bicemo srecni,ako se uveze nekoliko primeraka,jer morace da se prodaju gomile preslera koje stoje na policama radnji koje ih nisu prodale!Tako da mislim da ce cene novih core 2 procesora biti papreno skupe,i da ce pojedinci odustati od trenutne kupovine,a sve to kad bude stigao kod nas!:smash:

Poslednja izmena:
Ma ne mora da kupuje core2duo, neka ide na AMD X2 AM2 kojima ce sigurno pasti cene.

@ji 4Tze: Scanline ne podrzava multithreading u Preparing Objects i Preparing Lights, Video Postu i josh nekim stvarima, ali je sam rendering multithreaded. S druge strane ne vidim razlog korishcenja Scanline-a pored vray, brazil i final rendera... Mental daje fine rezultate, ali je po meni spor.

jes u pravu si, ja sam izgleda nesto pobrkao. Znam da sam jedan walktrhrough radio sa scanline-om samo i da je bilo manje-vise svejedno na cemu renderujem, single/dual core. I sve mi se nesto cini da dok je kalkulisao raytrace (refleksije samo, na podu/plafonu), radilo je samo jedno jezgro od cega sam naravno pi*deo :)

edit: evo sad sam nesto probao, kad radi raytrace i cekira se onaj progress dijalog da se vidi, dok kalkulise raytrace radi samo 50% :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno