Šta je novo?

Dual boot - Xp i 2000 ?

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kako napraviti dual boot od 2 sistema na ( nalaze se na 2 HDD )
1 - XP ( namesten Acronis True Imageom )
2- Win2000 ( naknadno instaliran ) ....

kada instaliram 2000 naknadno ...
prilikom podizanja sistema nudi mi 2 opcije
Win2000 i
XP

Win 2000 redovno podize.
Ukoliko izaberem XP .... izbaci neku poruku da nemoze da ga ucita ....

Onda XP pregazim imageom i on shljaka OK,
ali Win2000 ne radi :wall:

Ima li neko elegantnije resenje ???

Probaj da u xp repair kozoli odradis ove dve komande:
FIXBOOT
FIXMBR
mada je veoma verovatno da ce ti tako automatski pokretati xp prilikom boota.

Ako imas 2 OS na 2 HDD-a, cini mi se da je moguce praviti izbor sa kojeg od njih da se podize sistem jedino iz BIOS-a....neka me neko ispravi ako gresim.
Na jednoj masini mi je uspelo da napravim dual boot editovanjem boot.ini XP-a, pa sam tako mogao da pravim izbor izmedju 2000 i XP, ali je tu prvo instalirana 2000, pa onda izvadjen taj HDD pa na drugi HDD instaliran XP.
Tako da bi resenje mozda bilo da editujes bot.ini XP-a, a u boot.ini 2000 ostavis samo Win2000...

Koja greska se javlja? Da nije: "NTLDR is missing!"?

Da, to je nezgodno. Imam i sam dual boot system (Windows ME/ XP professional) i prilikom reinstalacija/bekapa u Ghost-u desavale su mi se slicne stvari, mada meni uglavnom nije radio XP. Mislim da je situacija malo drugacija kada su dva NT operativna sistema u pitanju ali da pokusam da ti malo pomognem. Problem je verovatno bootloader koji treba naknadno konfigurisati. Mislim da se to mozes editovati na sledeci nacin:

Desni klik na 'MY computer'/properties/advanced/settings(pod stavkom startup and recovery)/EDIT - otvorice ti se u Notepad-u sadrzaj BOOT.ini fajla koji tu mozes rucno da editujes odnosno dodas ili ispravis red za operativni sistem koji se pojavljuje u startup meniju. Ne znam konkretno kako to treba da izgleda kod tebe, a iskreno ja sam moj rucno doterivao sistemom pokusaja i pogresaka.
Medjutim, ispravan i prisutan boot.ini fajl nije dovoljan za ispravan dual boot, ima tu jos fajlova koje sam operativni konfigurise i napravi pri instalaciji. Konkretno, kod tebe je verovatno problem sto su bekapovi oba operativna sistema radjeni kada su oba postojala van "dual boot" okruzenja tako da kada ih stavis zajedno - ne rade. Kod mene se bekapovi oba operativna sistema, inace radjeni sada kada rade u Dual boot-u, bez problema prepisuju u Ghost-u. Opet, ako pokusas takve "dual boot" bekapove da prebacis u singl sistem verovatno nece raditi (pricam za XP jer sam to proverio).
Pravo resenje je ovo sto sledi ispod.
Moras da pokrenes racunar sa instalacionog CD-a (Onog operativnog koji radi, mada, mozda je i svejedno). Odaberes opciju za Recovery console odnosno repair operativnog sistema (ne Automated recovery!). Da bi konzolu mogao da koristis moras da se ulogujes a za to ce ti biti potrebna administratorska sifra. Trebace ti dve komande: BOOTCFG I FIXBOOT. Sustina je da sa bootcfg skeniras diskove/particije na prisutne instalacije Windows-a a kada nadjes onu koja ti treba dodas je u boot.ini (opet sa bootcfg)i tako kreiranu dualboot okolinu upises komandom FIXBOOT. To bi trebalo da resi problem.
Nemoj me uzimati zdravo za gotovo jer sam ovo radio samo jednom iz ocajanja a odradio sam ono sto je trebalo u konzoli cisto intuitivno jer prakticno ne znam sintaksu i upotebu vecine komandi iz konzole. Na kraju krajeva, kucaj HELP u konzoli i dobices objasnjenje.

Pravi tutorial ces dobiti na jednom od ova dva linka:

http://support.microsoft.com/kb/291980/

http://www.practicalpc.co.uk/computing/windows/xprepair5.htm

Posle ovoga bi trebalo ad je sve OK. I par saveta: nikada u dual boot-u ne reinstaliraj operativni sitem jer ces imati ovakve probleme. Ako vec to hoces onda nadji na kojoj particiji ti se nalaze: boot.ini, ntldr i ntdetect.com, sacuvaj ih negde i vrati na isto mesto kad zavrsis reinstalaciju.
Kada je dual boot u pitanju, bas zbog ovih stvari mislim da je pametnije imati image operativnog sistema kojim si zadovoljan (napominjem napravljen u dual boot okruzenju) i vracati ga po potrebi umesto instalacije.
Nadam se da sam bar malo, iako polulaicki, pomogao.
Pozdrav. :wave:

Poslednja izmena:
NTldr od 2000 je pregazio onaj od XP-a i zato ne moze da se bootuje XP.
Otvori i386 folder na XP instalacionom CD-u i iskopiraj ntldr i ntdetect.com na C:\ i resen problem. :wave:

Ammm.... mozda ja mogu da ti kazem da su vesti vrlo lose.
Doticni problem se javlja ako instaliras stariju verziju Windowsa pored postojece novije - 2k pored XP-a, XP pored 2k3, 2k pored 2k3 i sl.
Meni se to desilo 2 puta - da imam instalrian 2k3 ili XP i instaliram na drugu particiju/drugi disk drugi stariji Windows i onda prvi nece da radi 🙁
I ako uradim repair jednog onda prsne drugi....

U svakom slucaju, moje resenje je bilo tak osto sam kasnije prvo stavljao stariji Windows pa onda noviji...

Probaj iz XP Recovery konzole:

bootcfg /rebuild

Koliko se secam resenje je da instaliras prvo 2K, pa iz windowsa 2K odradis instalaciju xp na drugoj particiji ili hdd-u. Mislim da to resava problem boot-ovanja 2 wndowsa.

taraba je napisao(la):
NTldr od 2000 je pregazio onaj od XP-a i zato ne moze da se bootuje XP.
Otvori i386 folder na XP instalacionom CD-u i iskopiraj ntldr i ntdetect.com na C:\ i resen problem. :wave:

Upravo tako !
Thanx

Nazad
Vrh Dno