Šta je novo?

dual boot pitanje

saddamnsliman

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2006
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Zilog Z80
GPU
Ferranti ULA 9000
Pristup internetu
  1. Modemska 56k veza
izvinjavam se ako se ova tema vec pojavljivala negde .Hteo sad da precizno objasnim problem i pitam za savet pre nego što nešto upropastim.
Naime imam AUS M2N-X ploču sa DD" 800Mhz memorijom 4650 1gb ddr2 grafikom
Phenom X3
i HDD od 320 gb
e sad hteo bih da kupum drugu tablu identične memorije i HDD WD10 EARS green.
Problem je sledeći
sadašnja situacija je
C particija linux ubuntu64
D Win XP
E storage particija
F storage particija

e sad hteo bih da instaliram i Win7 (na novi hard po mogućstvu) a da ni u kom slučaju ne diram XP pošto na njemu imam gomilu instaliranoih softvera .
linux se može žrtvovati.
Znači Kako da izvedem dual boot??:wall:

pojasnjenje

Da pojasnim problem . Win XP trebam sačuvati ako je ikako moguće.
Ne bih da eksperimentišem na svoju ruku sa EasyBCD i sličnim programima bez istkustava ljudi koji su radili već nešto takvo.

UPOMOC

pa zar niko nema ideju????

Ti kada instaliras W7 na novi HDD,automatski ces dobiti Windows boot manager gde mozes da biras koji ces sistem...Evo ti i slika kako izgleda...

Prilozi

• dual-boot-screen.png.jpg
    dual-boot-screen.png.jpg
    20.9 KB · Pregleda: 79
Kao prvo, memorija nema nikakve veze sa MBR-om. Ubodi i teraj dalje što bi rekli.
E sad, ti na nov HDD hoćeš da instaliraš WIN 7 a da na starom zadržiš OS koje već imaš? Tako ili sam ja nešto pogrešno razumeo?
Postoji nekoliko načina a zavisi koji MBR loader želiš da koristiš. U svakom slučaju ne bi trebalo ništa da ti se poremeti.

kakve veze ima meorije sa particionisanjem diska?

Ako ti je disk podeljwn na 4 particije a na prvoj (c) ti je XP onda na drugu možeš da instaliraš 7 (obrnuto ne bi moglo) i to je to. Naravno rezervna kopija ssvoh bitnih stvari pre instalacije za svaki slučaj

hvala

Memorija nema nikakve veze
.To je smao u planu nabavke.
A kao što sam spomenuo
na sadašnjoj particiji nije XP već linux ( XP je na sadašnjoj D particiji)

Koje boot loader programe proručujete i kako se oni koriste ?

Pa koji sad koristiš, LILO, GRUB ili Windows-ov (u šta čisto sumljam)?

Poveži ti taj novi HDD, boot-uj tvoj WIN 7 instalacioni disk, odaberi particiju na tom novom disku (ili napravi ako to već nisi) i sve će se lepo instalirati. Imaćeš sva tri sistema u tom novom MBR-u.

Kako uvek nešto može da pođe naopako, mada čisto sumnjam, napravi backup sistemske particije na kojoj ti se nalazi WIN XP (pošto ti je on važan).

Poslednja izmena:
loader

nisam do sad koristio ni jedan loader
Dual boot se sam namestio u windowsu ( doduše linux je instaliran preko wubi instalera)
vidim na sajtu GRUB-a da ostoji puno varijanti .koja bi mogla poslužiti za moj slučaj?

Možda najbolja varijanta je da skineš http://www.supergrubdisk.org/ irešiš problem automatski bez malteretiranja.

p.s.
zaista odlično radi (uz ogradu da nikad nisam probao kako funkcioniše kad je Linux instaliran pomoću WUBI)

uradjeno

Instalirao sma Win7
i stavio EasyBCD. Skontao je Oba XPa ali nije uspeo ubuntu( dosuše možda zato što je preko wubija instaliran)

Imam sličnu situaciju:
na prvom hardu imam 3 particije - XP, Vista i storage;
na drugom hardu imam 3 particije - Win7 i 2 storage.
E sad, prvo sam instalirao XP, pa Vistu i na kraju 7 (na drugom hardu). I sada kad startujem komp, pita me koji ću sistem da pokrenem, ali čita MBR (ili šta li već) sa prvog harda, tako da ne mogu da isključim prvi hard i pokrenem samo Win7, jer mi prijavi da disk nije butabilan. A ja bih želeo da imam dve nezavisne instalacije na dva odvojena diska. E sad, kapiram da sam trebao da isključim prvi disk kad sam instalirao Win7, ali sad je gotovo. Jel postoji sada neka fora da mi i drugi disk postane butabilan, bez ponovne instalacije Win7? A voleo bih i da mi ostanu XP i Vista na prvom disku.
'fala vi :wave:

Isključi prvi disk, pokreni ponovo instalaciju Win7, idi na repair, OS će videti da nešto nije u redu sa boot managerom i popraviće, ako ne uspe iz prve ponovi postupak

Ciki, hvala ti za savet. Nije baš teklo ovako kao što si ti rekao, ali sam uspeo :D. Ceo dan se petljam.
Morao sam prvo malo da se upoznam sa dual boot-om, pa sam našao extra objašnjeno za početnike ovde http://www.multibooters.co.uk/multiboot.html jer ja pre ovog ništa nisao o tome znao, samo sam instalirao po automatizmu.
Prvo sam probao sa nekim boot managerom OSL2000, ali se bukvalno ništa nije desilo. Onda sam pokrenuo win repair, i opet se ništa nije desilo, nekoliko puta :). E onda sam pomislio da treba da W7 particiju na drugom disku postavim da bude aktivna. Pa sam ponovo probao repair, i sada je poruka o grešci izgledala drugačije i prepoznao mi je W7 instalaciju, ali opet ništa :) - prvo je poruka bila wrong partition, ili tako nešto, a posle aktiviranja particije je bila nešto tipa ntldr is missing. Ovo drugo je značilo da je u MBR-u drugog diska bio upisan XP.
E onda sam pokrenuo EasyBCD i startovao opciju Bootloader setup - Install BCD i izabrao W7 particiju. To sam polovično uradio jer nisam znao šta radim, samo sam prvi deo odradio, intuitivno, a kada mi je zatražio nešto Load BCD store, to nisam uradio. I resetovao sam sistem, i opet ništa, s tom razlikom što je ovaj put greška bila wrong bootmgr ili slično, tako da sam skontao da sam na pravom putu. I onda sam opet uradio win repair, i nakon toga sam dobio W7 butabilni disk! ,)
Dosta sam šamarao po mraku, ali možda ovo može nekom da bude od koristi, ko ima sličnu situaciju. A i ko zna o ovome, da me ispravi, da ne informišem pogrešno.
I jedna zanimljiva stvar - kada isključim prvi hard u biosu, W7 mi ga ladno prepozna kad se podigne i normalno mogu da ga koristim?! Na koju foru?
raspisah se :d

Vrh Dno