Šta je novo?

dual boot kako sakriti particije

xtrinity

Poštovan
Učlanjen(a)
06.03.2015
Poena
69
Ranije sam to rešavao sa PQBoot, kreiram malu particiju sa koje boot-ujem i u PQBoot-u odradim sve što mi je potrebno.
U pitanju je dual boot.
Dakle..pošto PQBoot, tj. PQMagic više ne postoji, ili su prestali sa razvojem aplikacija, verovatno postoji alternativno rešenje, ali pošto mi je u Edge default Bing, verovatno Google nudi više rešenja,.,pa ne pronađoh nijedno odgovarajuće.

Da li postoji neko laganije rešenje, recimo iz Windwos-a da se to odradi?
Problem je u tome ..kada udjem u jedan operativni system, vidim sistemsku particiju drugog operativnog sistema..i obrnuto.
Windows, prilikom boot-a, nudi neka sitna podešavanja..tipa..koji system da bude default, ili koliko sekundi da čeka dok ne pokrene default OS..i sl.

Ako sam dobro razumeo, onda jednostavno možeš sakriti slovo u diskmgmt.msc.

Upravo, to je to..Hvala!

Nisam koristio multiboot xx godina, PQMagic mislim da su prestali da razvojem aplikacija, a tada nije postojao sadašnji Windows BootGUI, pa je sve moralo ručno ;)
Koristim Hiren's za te neke zahvate..Acronis je za zero fill, format,particionisanje, image particije, diska..I sl.....inače iz diska management-a uvek sredjujem imena particija..ali nikada nisam radio REMOVE, tačnije se zove ta opcija.

Inače..za one koji budu čitali sve ovo, još jedna korisna informacija..dakle, po default-u, Windows budal boot particije imenuje :
Windows Volume Partition 1
Windows Volume Partition 2..etc.

Da se promeni naziv boot particija treba uraditi sledeće:

1.

Prečica "Windows+X" i selektovati "Command Prompt (Admin)"

2.

Ukucati "bcdedit" (bez navodnika) u konzolu , pa "Enter."

3.

Locirati 'Windows Boot Loader' polja, kako bi se locirala particija koja je povezana sa operativnim sistemom.

4.

Klik u gornji levi ugao konzole, Edit/Mark iz kontextnog menia.
Markirati informaciju desno od "Identifier" polja i pritisnuti "Enter" kako bi se markiran deo preneo u temp memoriju.

5.

Ukucati sledece u Command Prompt:
bcdedit /set [Identifier] Description "[IMEPARTICIJE]"
Za "[Identifier]," pritisnuti "Ctrl-V" da se markirani deo prenese iz temp memorije.
Zameniti "[IMEPARTICIJE]" nazivom koji je odgovarajuci.
"Enter" da se izvrši preimenovanje operativnog sistema.

Važno:
Da se preimenuje primarni operativni sistem, koristiti "{current}" za [Identifier].

Vrh Dno