Šta je novo?

Dual Band ruter

Vl@da

Slavan
Učlanjen(a)
27.10.2007
Poena
375
Pozdrav ljudi,

zanima me kakvo je vaše mišljenje o dual band ruterima koji su dostupni kod nas, i da li vredi uzeti dual band umesto standardnog wireless rutera pošto bih rekao da nam izbor i nije neki (ukoliko ne planirate da date 150E za ruter). Mislim da je pravo vreme da se polako razmišlja o prelasku na 5GHz, ali sa druge strane ne bacaju mi se pare na nešto što će biti isto kao i prosečan ruter od 2-3 hiljade dinara.

Pronašao sam samo 3 modela koji deluju zanimljivo, a da im je cena ispod 10.000 din:

http://www.netiks.rs/tl-wdr3600-wireless-dual-band-gigabit-router

http://www.netiks.rs/tp-link-archer-c20

http://www.winwin.rs/mreze-sigurnos...aicloud-usb-print-server-3g-i-4g-4758934.html

Da li neko možda ima iskustva sa ovim ruterima, ili neki drugi model koji bi preporučio? :)

Ovaj poslednji izgleda interesantan, ima 3G/4G data sharing, to je valjda mogućnost da utakneš USB data modem i da onda preko sim kartice imaš internet.

ASUS je ok. Imao sam priliku da ga probam.
Za ostale ne znam.

Inače, smatram da je trenutno potpuno bezveze uzimati ruter koji nema podršku za AC WiFi standard, što podrazumeva i 5 GHz.
Ali to je samo moj lični stav, pošto ne volim da menjam često hardver i kada kupujem nešto, gledam da bude barem koliko toliko futureproof.

Ovaj poslednji izgleda interesantan, ima 3G/4G data sharing, to je valjda mogućnost da utakneš USB data modem i da onda preko sim kartice imaš internet.

Da, to bi mi i značilo pošto imam Telenor USB modem koji koristim kada mi IKOM net zabaguje (što je relativno često :crash: ).

ASUS je ok. Imao sam priliku da ga probam.
Za ostale ne znam.

Inače, smatram da je trenutno potpuno bezveze uzimati ruter koji nema podršku za AC WiFi standard, što podrazumeva i 5 GHz.
Ali to je samo moj lični stav, pošto ne volim da menjam često hardver i kada kupujem nešto, gledam da bude barem koliko toliko futureproof.

Potpuno se slažem, zato i pokušavam da pronađem neki koliko-toliko dobar dual band ruter za koji neću morati da dam 100+ evra.

Što se tiče Asusa, na netu sam na nekoliko mesta pronašao da ga hvale, ali postoji recimo i ovaj review gde nisu baš oduševljeni. :)

Pa, ako ćeš da se zezaš sa kineskim jezikom :)... nije loš, ima ga na Aliju za 31€ sa shippingom. Ali nisam uspeo da nađem da li može da radi kao repeater/extender, a to mi je "a must"...

Type:: Repeater,Wireless Router

a video sam negde da ima sa engleskom podrskom odnosno softverom.

Ovo je samo predlog, mislim da cu ja da idem na Archer C5 Tp link

Poslednja izmena:
Za njega kažu da je dobar ali ga nema kod nas (barem koliko sam ja video), a ne naručuje mi se iz inostranstva pošto mi ruter treba u toku sledeće nedelje...

Takođe ako neko naiđe na ove nove tplink adsl2 modem +gigabitan router + dual band wifi, neka javi. Ima jedan na oglasima ali je za isdn paricu.

Ok, ja cu preko Fan...... sa kupujem prodajem od madjara ili iz Conrada da iscimam zeta ako ima vremena.

Čak sam i tražio ali nisam našao... :trust:

Hvala :)

Pisao sam u temi koju je Veks linkovao, ali čisto da ostavim update i ovde za slučaj da je neko pratio ovu temu a u sličnoj je situaciji. :)

Na kraju sam otpisao ASUS RT-AC51U i TP-Link Archer C20 AC750 zato što nemaju gigabitne portove i odlučio sam se za TP-Link TL-WDR3600 N600, ali kada sam hteo da ga naručim ispostavilo se da ga ni u jednoj radnji naravno nema, iako na sajtovima naravno stoji da je na stanju... :/

Pa idealno bi bilo 60-70E, mada dao bih i 80ak za nešto dobro i da se ne cimam više. :)

Valja li nesto ovaj relativno jeftin TP-Link Archer C20i AC750?

Ja sam ga eliminisao prvenstveno zato što nema gigabitne portove, a i više volim rutere sa eksternim (izmenjivim) antenama.

Nazad
Vrh Dno