Šta je novo?

DSLR - pitanja za početnike

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Depth of field (dubina polja). Interesuje da me kod kit objektiva 18-55mm f3.5-5.6 (canon 600d) sta je ekfikasnije za postizanje pliceg DOF-a? Da li bolje ici na 55mm na 5.6, ili 18mm na 3.5? Znam da veci otvor blende i veci zum daju plitko polje, ali ovde veci zum smanjuje blendu i obrnuto. Dakle kada hocu plitak DOF, sta je bolje od ove dve opcije?

Bolje 55mm sa f5.6

Još bitnije je da ti budeš što bliže onome što je fokusirano, a pozadina koju hoćeš da imaš zamućenu što dalja.

Posto je naslov teme takav, da i ja priupitam nesto.
Imam 550D u kombinaciji sa 18-135 i hteo bih da uzmem neki tripod za tu kombinaciju. Jel moze neko da napise koju rec glavama koje se koriste na stativima. Nije mi bas najjasnije na sta se misli? Ja kupujem stativ i posebno glavu? Ili na stativu vec postoji glava koja moze da se menja kvalitetnijom?

Pa kvalitetnija glava uglavnom treba kamkorderima kada panuju da ne trza i sl.Glava za apart je bitno da bude dovoljno jaka da ponese aparat na sebi i da spod sebe ima tripod sto stabilniji.

Poslednja izmena:
To sam glavama je prica za sebe. Imas stativa koji imaju svoju glavu, s druge strane imas i onih gde ti je ostavljeno da sam kupujes glavu i biras koja ti najvise odgovara u zavisnosti od tvojih potreba. Na nekima se glava skida, na onim jefitinima ne.
Uglavnom, sa stativima je fora, koliko para toliko muzike. Jeftiniji su nestabili, ljuljaju se ako ima i najmanjeg vetra, glave su plasticne i krive se od tezine aparata i sl.
Razmisli za sta ti treba i koliko ces ga koristiti pa prema tome odredi i neku cifru do koje si spreman da ides. Nema smisla da das 150e na stativ koji koristi jednom godisnje ili da das 2000din za stativ koji ces koristiti 3x nedeljno.

Posto je naslov teme takav, da i ja priupitam nesto.
Imam 550D u kombinaciji sa 18-135 i hteo bih da uzmem neki tripod za tu kombinaciju. Jel moze neko da napise koju rec glavama koje se koriste na stativima. Nije mi bas najjasnije na sta se misli? Ja kupujem stativ i posebno glavu? Ili na stativu vec postoji glava koja moze da se menja kvalitetnijom?

Kod boljih tripoda glava je odvojiva i možeš da menjaš istu po potrebi. Nekad dolaze kao kit glava + stativ, a nekad samo stativ pa glavu kupuješ naknadno.

Što se tiče samih glava, sve zavisi za šta ti treba, skuplje glave su preciznije i imaju više stepeni slobode kretanja, kao i fluidno pomeranje što je bitno prilikom snimanja video materijala. Manje-više za fotografije sve glave završavaju posao.

Najbitnija stavka ti je nosivost stativa i glave, DSLR sa gripom i opremom ume da bude dosta težak što kod jeftinijh stativa manje nosivosti može da utiče na stabilnost.

Depth of field (dubina polja). Interesuje da me kod kit objektiva 18-55mm f3.5-5.6 (canon 600d) sta je ekfikasnije za postizanje pliceg DOF-a? Da li bolje ici na 55mm na 5.6, ili 18mm na 3.5? Znam da veci otvor blende i veci zum daju plitko polje, ali ovde veci zum smanjuje blendu i obrnuto. Dakle kada hocu plitak DOF, sta je bolje od ove dve opcije?

Ja lično preferiram 18mm f3.5 i da mi pozadina bude što dalje. Opet, sve zavisi od situacije. Eksperimentiši malo pa vidi šta tebi najviše odgovara.

To nije pitanje preferencije :) Sa 55/5.6 ce imati plici dof i daleko manje izoblicenja, sa 18/3.5 nema nikakvog smisla juriti DOF osim ako necesh da se zezas i pravis lude face :)

Jedan link gde može plastično da se vidi kako se kreće DOF u zavisnosti od parametara.

http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Primer:
18mm f3.5, subjekat udaljen 1m, DOF je dubine oko 40cm.
55mm, f5.6 subjekat udaljen 1m, DOF je dubine oko 7cm.

Probajte sami pa će vam biti jasnije.

Da li kod dslr-a otvor blende utice na dof, nevezano od zizne daljine? Dakle na istoj ziznoj daljini, da li veci ili manji f, utice na dof? Ako recimo slikam neki nocni predeo i treba mi veci f, da bih uhvatio vise svetla, a opet hocu duboki dof, da bih uhvatio predeo, da li cu onda otvaranjem blende smanjiti dof?

Svaki od ovih elemenata utiče na DOF. Utiču, tako da kažemo, nezavisno od ostalih elemenata.

Blenda
Žižna daljina
Veličina senzora
Udaljenost subjekta

Znači, veća blenda (manji f-broj) će davati plići DOF, veća žižna daljina daje plići DOF, veći senzor daje plići DOF, manja udaljenost daje plići DOF.

Kad ukombinuješ sve to zajedno, jasno je da ako slikaš sa FF portret devojke koja je 2metra ispred tebe, sa f/2.8 na 135mm, oštre će joj biti oči samo, uši i vrh nosa već neće.

Uostalom, probaj taj DOF calculator.

Simpatičan i informativan simulator svih parametara koji utiču na fotografiju (ISO, shutter, aperture, količina svetla) a tu su i podešavanja za žižnu daljinu kao i rastojanje do subjekta. Pomeranjem jednog klizača, vidi se kako to utiče na ostale parametre, da bi ste dobili istu fotografiju.

http://camerasim.com/embed/camera-simulator/

Nazad
Vrh Dno