Šta je novo?

DScaler i widescreen monitor

spaxon

Čuven
Učlanjen(a)
18.04.2003
Poena
680
Koja podesavanja ste stavili za gledanje tv-a preko DScalera na widescreen ekran?

Aspect Ratio -> Advanced Image Aspect Ratios -> Stretch to Window

Aspect Ratio -> Advanced Image Aspect Ratios -> Stretch to Window

Da, ali onda se dobije slika koja je 4:3 razvucena na widescreen 16:9.
Ja sam namestio Square Pixels (ctrl+shift+0), i dalje je razvucena ali ne bas toliko kao sa Stretch to Window. Zato i pitam da li ima neko ideju tipa pan and scan...?

Pa jeste, ali svi ostali mi iseku sliku...bolje mi je ovako nego da mi iseče gornji i donji deo pa se ne vidi ni titl ni logo kanala ;).

Meni je odnos 16:10 :p.

Mora biti neki kompromis, ne može 4:3 na 16:10 bez deformacija

Naravno, sve je stvar navike, ali zato i pitam, mozda je neko namestio opcije koje bi i meni odgovarale. Stavio sam Square Pixels i 1.33 - Tvs, monitors , tako mi odgovara, medjutim nece da mi zapamti podesavanja, kada izadjem iz DScaler-a i ponovo udjem ne zapamti mi to.

Ne podnosim bilo kakvu deformaciju aspekta pa drzim Advanced image aspect ratio> letterbox 1.55 a Aspect ratio of display screen > Same as computer resolution. Tako se gubi malo od gornjeg i donjeg dela slike ali se na svim kanalima titl vidi u celosti, a sa leve i desne strane imam minimalne crne povrsine, oko 1,5cm.

Ne podnosim bilo kakvu deformaciju aspekta pa drzim Advanced image aspect ratio> letterbox 1.55 a Aspect ratio of display screen > Same as computer resolution. Tako se gubi malo od gornjeg i donjeg dela slike ali se na svim kanalima titl vidi u celosti, a sa leve i desne strane imam minimalne crne povrsine, oko 1,5cm.

A koja ti je rezolucija na kompjuteru?
Vidim da ima opcija Aspect ratio of display screen > Custom (from .INI File), pa mozda ima neka "fora", mozda se neko zezao s` tim?

Koristim standardnu rezoluciju za sve 20/22" wide monitore, 1680x1050.

Imate shortcute za sve rezolucije. Ctrl + 1 do 0 i Alt + 1 do 0. Vrlo lako se prebacuje. Meni je stari CRT pored wide TFT-a i samo žongliram levo - desno sa prozorom i shortcutima.

Ctrl + 1 i Alt + 1 vraćaju na difolt 4:3.

Alt + 1 je geometrija za 4:3, Alt + 2 je geometrija za 16:10.

Nakon Alt + 2, Ctrl + 2, ili 4 ili 5, secka u 3 veličine gornji i donji deo slike. Recimo serija "Vratiće se Rode" je u 16:9, Alt + 2 i Ctrl + 2 će gotovo savršeno da uklopi u wide ekran, ostaće malo crnog gore i dole, ali stvarno jako malo (16:9 na 16:10 ekranu).

Sve u svemu, mislim da ne postoji bolje rešenje za sve vrste monitora od Dscalera i gledanja TV. Jedina objektivna mana je bedna rezolucija naših provajdera. Kad se tih 300 piksela razvuče na 20" ili još nekom većem monitoru, to izgleda stvarno jadno i prevaziđeno. Mislim da bi svi trebali da porade malo na rezoluciji, još uvek smo na istom nivou već 30 godina. Smešno.

Ja dugo nisam znao da dscaler ima filter koji malo pomaze. Dakle ja gledam sa ukljucenim, stretch to window, i ukljucenim linear corection filter-om, on na sredini horizontale ne dira nista, a kad se ide ka periferiji sve vise razvlaci sliku, pa posto je uglavnom fokus na sredini uglavnom se ne primecuje, dok lcd televizori ne budu imali ovu korekciju umesto obicnog razvlacenja ja ih ne kupujem. Nisam siguran, mislim da je eksperimentalni filter, mora valjda prilikom instalacije da se odabere da i njih instalira, ko ima wide obavezno mora da proba, mislim da ce biti zadovoljan.

Nazad
Vrh Dno