Šta je novo?

Drustvena igra (board game) u izradi

arcibalde

- Test subject -
Učlanjen(a)
30.08.2010
Poena
455
Akhm, dakle, napravio sam prototip drustvene igre. Kako sam potpuno operisan od bilo kakve mogucnosti da nacrtam bilo sta sto bi bilo ko mogao doziveti kao lepo moram traziti od nekoga da mi nacrta sve potrebno za igru. Ono sto mi je trenutno potrebno jeste jednostavna (ili kompleksna ako je ikako moguce) procena koliko bi me takvo zadovoljstvo kostalo. Elementi drustvene igre na kojima trebaju biti odgovarajuci crtezi:

1. Kutija - gornja strana verovatno malo veca od A4 formata (posto je mapa igre velicine A3 formata predpostavljam da bi kutija bila malo veca od A4 format-mislim na povrsinu gornje strane kutije)

2. Karte - 8.5cm sa 5.5cm ali bi povrsina za crtez bila malo manja nekih 4cm x 5cm. Ima 74 razlicite karte. E sad ima tu jos i dizajniranje okvira karata, posto su karte podeljene u 5 razlicitih grupa al sad vec idem nepotrebno u sitna crevca...

3. Mapa - znam koje ce elemente mapa imati: planine, polja, sume, reku, jezero, mostove, puteve i 4x zamka. Znam ge sve to treba da stoji. "samo", to treba lepo nacrtati :) Mapa je velicine A3 formata.

E pa to bi bilo to. Znaci, mapa A3 formata, 74 razlicite karte (standardne velicine) i "naslovna", strana kutije (malo veca od A4 formata), kolko bi crtanje toga, u koloru, moglo da izadje?

Ocu ja da razradjujem okvir karata i generalni dizajn mape, sta ces, volem urbanizam :p

Mogu da posaljem sliku dizajna po tvojim instrukcijama u recimo olovci pa da vis dal sam ubo poentu i onda posle da se kasira pa da bude ko oridjidji monopol. A kutiju mogu od skaja kavu oces (naravno vise boja itd, bez stampe jer je klise mnogo love za 1 komad a lasersko je jedno 200-1500 u zavisnosti od velicine) a za kozu mora da pregovaram. A cena, hm, da mi oma kazes nista ne valja nemas pojma ako ne ubodem... Jedino bi morao neko u fotosopu to da nasminka jerbo mi to i ne ide bas mislim mogu al ce da TRAJE...

Al sam se primio ko pelcer... :banana:

Poslednja izmena:
ASHZHAHAHAH ubio me Bog ako sam razumeo sta si ti hteo da napises. Aj bre prevedi na razumljiv jezik.

edit: QaZedc AMAN BRE! Ti si Closed Alpha tester. A to znaci da neces dobiti nikakve, detaljnije informacije o samoj igri sve dok se ne nadjemo i ja ti licno ne dam MANUAL koji ces ti da procitas. Kada ga procitas objasnices mi kako se igra.

Poslednja izmena:
Mislio sam da mi objsnis sustinu izgleda, znaci stil u kome si ti zamislio da to bude, onda ja razradim ideju a ti vidis dal ti se svidja. Pa onda navvatas nekoga da to odradi na PC-ju posto ja baratam sa AutoCad ArchiCad i sl programima a takav dizajn na PC mi ide sporije. A za kutiju, to ce da bude perverzija jedino sto ako oces u kozi mora da se ceka. A mapu radis na kvalitetnom kartonu velike gramaze da bude kao nekad na pravom monopolu, da se ne raspadne ni kad je potopis u recimo pivo, kafu, redbull, mas sa baklave, zavisi sta ko voli (ja preferiram pivo i baklave (ne u isto vreme, to je malo HC cak i za mene))
A stampa se odnosi na stampu sa prednje strane kutije da bude u kozi/skaju onako perverzno za prototip.

Poslednja izmena:
Prvo istestiraj igru ( mehanika, balans, dopuna/izmena pravila itd) pa tek joj onda pravi gace. Uzki u obzir i ponovnu igrivost, na to igfaci i te kako obracaju paznju jer ako je ponovna igrivost mala, mrka kapa od svega.

Sirena je lepo rekao/la prvo dobro protresi igru, ponovna igrivost jeste jako bitna stvar, kad to sve proradis, istestiras igru na sirem uzorku igraca i lepo postavis/izbalansiras stvari. Onda pristupi ilustraciji i opremi, kad dodje do toga, racunaj na moju pomoc i glede ilustracija, dizajna, kao i testiranja.

Mislio sam da mi objsnis sustinu izgleda, znaci stil u kome si ti zamislio da to bude, onda ja razradim ideju a ti vidis dal ti se svidja. Pa onda navvatas nekoga da to odradi na PC-ju posto ja baratam sa AutoCad ArchiCad i sl programima a takav dizajn na PC mi ide sporije. A za kutiju, to ce da bude perverzija jedino sto ako oces u kozi mora da se ceka. A mapu radis na kvalitetnom kartonu velike gramaze da bude kao nekad na pravom monopolu, da se ne raspadne ni kad je potopis u recimo pivo, kafu, redbull, mas sa baklave, zavisi sta ko voli (ja preferiram pivo i baklave (ne u isto vreme, to je malo HC cak i za mene))
A stampa se odnosi na stampu sa prednje strane kutije da bude u kozi/skaju onako perverzno za prototip.
A da udenem i dijamantni okvir na svakoj karti pa da je valjam onim seicima iz Dubaija :d

Sirena je lepo rekao/la prvo dobro protresi igru, ponovna igrivost jeste jako bitna stvar, kad to sve proradis, istestiras igru na sirem uzorku igraca i lepo postavis/izbalansiras stvari. Onda pristupi ilustraciji i opremi, kad dodje do toga, racunaj na moju pomoc i glede ilustracija, dizajna, kao i testiranja.

Prvo istestiraj igru ( mehanika, balans, dopuna/izmena pravila itd) pa tek joj onda pravi gace. Uzki u obzir i ponovnu igrivost, na to igfaci i te kako obracaju paznju jer ako je ponovna igrivost mala, mrka kapa od svega.
Ljudi razumem ja to sve, zato mi je tabla istampana u crno-beloj verziji, karte su na isecenom papiru isto crno-bele, znaci ogoljeno do gole koze. Ovo sam cisto radoznao, ne znam ni da li cu ikada imati para da dam nekome da se sve to nacrta, nego eto, zanimam me onako odokativno koliko bi to moglo da kosta. Znaci, nije mi namera da joj pravim gace samo mi je zelja da znam koliko bi te gace kostale :d

A jel RPG u pitanju ili klasicnija varijata neke strateske igre (monopol, chicago, itd..)? Drug i ja smo pravili jednu igru kad smo bili klinci ali verujem da bi i dan danas oprala ove gluposti koje se prodaju kod nas :)
Osnova nam je bio Chicago pa smo je prosirili do iznemoglosti, to je ujedno i bila mana, uz malo sredjivanja bila bi bas fina strategijica.. ;)

Ne, nije RPG, nema GM-a a opet nije ni kao monopol niti riziko. Imas mapu po kojoj se kreces kako god zelis i imas borbe koje vodis pomocu karata u kombinaciji sa kockicom.

Da, taj rad, nesto slicno je i ovo bilo, samo smo imali glavnu mapu (Evropa) izdeljenu na kojoj se kreces i osvajas zemlje a svaka zemlja je imala svoju mapu + mapa zamka koji moras da osvojis da bi prisvojio zemlju... Borba je bila zasnovana na obicnoj sestostranoj kockici ali sa 5 podvarijante (ako si igrao chicago znas kako ide) a sada bi recimo mogla da se obogati i kartama (dogadjaji, moci, specijalnosti, itd..). Naravno imali smo i valutu (pljackas gradove, zaradjujes pare - kupujes vojsku..).
Eh.. deculija.. :D Steta sto je nikad nismo napravili skroz, sa full finishom kao sto ti planiras.

Generalno - mrzovolja i nedostatak vremena pride :)
Ali sta znas, mozda nekad i bude nesto od toga. Ti kad skockas svoju izvestavaj, mozemo i da razmenimo poneku ideju-fazon :)

Ja bih ti to radio bez neke nadoknade ako nije previse posla i nije vremenska stiska, jer sam pritisnut vec i previse :) ali bih iz zadovoljstva radio na necemu sto mi zvuci zanimljivo a i volim drustvene igre :) eh Zmaj.

@ Koprian (ne znam dal si mislio na Sajlonca ili mene) Hvala, ali s obzirom da je u pitanju 74 karata + mapa + kutija + Bog zna sta jos sto vidis tek kada treba uradis ne verujem da to spada u "nije previse posla". Doduse ispunjava onaj tvoj drugi uslov da nema vremenske stiske. :D

pa "nahvatas" jos kojeg coveka, lepse je kad ima koji stil ilustracije vise, kao u Magic the gathering-u :)
u svakom slucaju sve moze da se uradi kad se ljudi naprze :)

Ako nesto ima kvalitet, ja mislim da nije problem naci investitora od nekud, ili pokrenuti nesto na kickstarteru.
Ali kao sto mnogi kazu, bolje da se to testira do iznemoglosti.

Deluje kao intesresantna ideja kojoj si pristupio ozbiljno. Ako ti budu bili potrebni ljudi za testiranje mogu da ucestvujem.
Srecno.

Hvala ljudi, ako dodje do beta testa (iskreno se nadam da ce biti toga) zvacu vas. Cilj mi je da napravim igru za decu (+9 godina) ali koju i odrasli mogu da igraju. Kockice sam ubacio zato sto ne volim igre kao sto je sah, volim "realnije" stvari. Za razliku od saha zivot je pun nepredvidjenih situacija koje ne zavise od direktnih ucesnika igre vec od nekakvis spoljasnjih faktora, tako da i najbolja strategija moze da propadne iz nekog razloga kao sto i bezizlazna situacija moze da preraste u trijumf. Poenta svega je da se igra jednim delom oslanja na srecu a drugim delom na taktiku, na igracu je da ta dva elementa iskominuje najbolje sto moze. U bre al ga izfilozofirah sada :d Uglavnom istampao sam sve jos da iseckam karte i mogu da maltretiram klinca da igra :d

Javicu veceras ili sutra kako je proslo a ako nis' ne javim znaci da sam ga zabrljo ono zestoko.

E da evo je slika mape:
IKFu5L0.jpg

Ono sto sam omasio je velicina drveca, sto se lako zanemari kada se radi u PS-u posto, jelte, tamo radim sa zoom-om, a RL zoom je kada nabijes glavu u mapu :d

Napravis detaljan brief, ovakve wireframove (kao za mapu) i za karte, postavis contest na 99designs i odredis sam cenu koju mozes da ispostujes (maximalnu za sto bolji kvalitet).
Sednes, sacekas par dana i biras sta ti se najvise svidi od desetine pristiglih radova, proglasis pobednika i dobijes psd ili eps fajlove od crteza. Uz malo srece veoma kvalitetnih i profesionalnih.

To je narabno u slucaju da zelis da komercijalizujes igru u pustas u prodaju a uz to da izgleda profi. Toliko.

Napravis detaljan brief, ovakve wireframove (kao za mapu) i za karte, postavis contest na 99designs i odredis sam cenu koju mozes da ispostujes (maximalnu za sto bolji kvalitet).
Sednes, sacekas par dana i biras sta ti se najvise svidi od desetine pristiglih radova, proglasis pobednika i dobijes psd ili eps fajlove od crteza. Uz malo srece veoma kvalitetnih i profesionalnih.

To je narabno u slucaju da zelis da komercijalizujes igru u pustas u prodaju a uz to da izgleda profi. Toliko.
Hvala nisam ni znao da ovako nesto postoji.

ocu ja ovo da testiram :)

Znam da oces pa ti si se podrazumevao ***... Al polako, sada opet moram da rebalanciram kockice i bica... Ubice me dete stalno nesto petljam :d

Vrh Dno