Šta je novo?

Dreamwaver-photoshop???

Genghis Khan

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2001
Poena
680
Interesuje me koliko je pametno odraditi ceo frame (gornji) sa main dugmicima u photoshopu...Znachi ceo gornji bih tako odradio pa bi na mestima gde su dugmici napravio linkove ka ostalim stranama...Koliko je uopshte pametno koristiti photoshop u ove svrhe i ako je pamento u kojoj rezoluciji sve to raditi ???
A takodje me interesuje kako da postavim ornamentiku na sajt...Naime nashao bih neke lepe slichice (ornamente) koje bih zeleo da smestim u coshkove...Pochetnik sam pa nemojte zameriti...

Naravno da je pametno uraditi u Photoshopu, a u čemu bi drugom. Rezolucija 72pix/inch. Bitno je dobiti što manji fajl. Moj ti je savet da sve to podeliš i više malih slika.

Daj adresu nekog sajta gde si video nesto slicno onom sto si ti zamislio da vidim kako izgleda, pa mozda ti i pomognem...

E problem i jeste u tome shto to nigde nisam video i pojma nemam kako ce da izgleda ali imam ideju da sve to kao realizujem...

Sve ovo sto ti je napisao Merlin je sasvim OK. U principu trebalo bi da u Photoshopu napravis gornji deo kao jednu sliku onako kako si zamislio, tj. dve verzije slika sa ukljucenim i iskljucenim dugmicima. A onda kad sve to uradis iseckas je na nekoliko delova (slicica) koje kompresujes i ubacujes u Dreamweaver. Otprilike tako...

A koju kompresiju koristiti ??? (jpg ? i koji kvalitet j e dovoljan)???

JPG, kad snimas file imas opciju za kompresiju, pa smanjis na klizacu a imas i preview pa vidis kako izgleda slika i kojeg je kvaliteta. U principu nema pravila, sto manje (KB) to bolje. Recimo obradis sliku u Photoshopu pa je kompresujes u CorelDraw-u (ima malo bolju kompresiju) a postoje i razni JPG optimajzeri. Recimo Ulead-ov program SmartSaver Pro. Probas vise varijanti pa vidis koja je najbolja.

A kako da postavim ove ornamente (kao ukrase po coshkovima)...Sajt je inache kao o nekim ikonama pa bi sve to lepo izgledalo...

Stvarno neznam na koje ornamente mislis, obicno su coskovi male slike koje se uklapaju u linije pa dobijes onako malo zaobljeni izgled, ako na to mislis...

Ti 'ornamenti'... Nachin: izdelis stranu tabelama tako da ti se u svakom cosku strane nadje po jedno jednako polje, onda u to polje stavis zeljenu sliku(onament, ili sta vecc 🙂), i stavis align-ovanje kakvo hoces i eto ti cute stranice 🙂

pozdrav

zasto ne bi umesto photoshop-a probao da graficki uradish sve to u macromedia fireworksu. jes da nisu alati toliko mocni kao u ps-u, ali ps plaginovi rade i u fireworksu a sam program je manje zahtevan a ima bolje opcije za dodavanje raznoraznih java skriptova.

Ja bih ti preporucio ono sto je silvereye rekao... odradi to u Fireworksu... zato sto on radi jednu interesantnu opciju zvanu slice-ing... tj. ono sto je neko tamo naveo da posebno seckas slikice u Photoshopu i da ih snimas, sto je by the way smor od posla...
Osim toga fireworks je ipak u kombinaciji sa Dreamweaverom mnogo bolji, ipak su to programi iste firme...
Pogledaj ovaj link http://coyotes.4mg.com
Trebalo bi da je jos uvek aktivan, ja sam ga radio pre jedno 2-3 godine nesecam se tacno i odradjen je kompletno u Fireworksu...

drugarski pozdrav

Marsovac je napisao(la):
Ja bih ti preporucio ono sto je silvereye rekao... odradi to u Fireworksu... zato sto on radi jednu interesantnu opciju zvanu slice-ing... tj. ono sto je neko tamo naveo da posebno seckas slikice u Photoshopu i da ih snimas, sto je by the way smor od posla...
Osim toga fireworks je ipak u kombinaciji sa Dreamweaverom mnogo bolji, ipak su to programi iste firme...
Pogledaj ovaj link http://coyotes.4mg.com
Trebalo bi da je jos uvek aktivan, ja sam ga radio pre jedno 2-3 godine nesecam se tacno i odradjen je kompletno u Fireworksu...

drugarski pozdrav

E ono je dosta fino uradjeno...i ja sam imao kao neku slichnu ideju za index.html (tu ce biti izbor jezika) ali i za homepage...

Moj savet, photoshop je jednostavno neprevazidjena stvar... Fireworks nije los ali PS je jedan...

Mislim da sam shvatio šta hoćeš da uradiš. Hoćeš da napraviš neki okvir koji će po ćoškovima imati ornamente.
Da ti objasnim postupak kako bi ja toizveo.
Prvo napraviš to šta hoćeš u Photoshopu (ja koristim Photoshop a ti koristi šta ti je najlakše), znači napraviš taj ram koji ima onamente u ćoškovima.
Šta je sad bitno, ako taj ram tako snimiš on će se dugo učitavati. Pretpostavljam da su ti na svakom ćošku ornameti različiti, znači slika ti se sastoji od četiri ornamenta, dve vodoravne i dve uspravne linije. Znači imaćemo 6 sličica koje sačinjavaju jednu veliku. Ornament u ćošku isečeš tako da zahvati mali deo horizontalne i mali deo verikalne linije. Vodi računa da ti ornamenti koje si isekao budu istih dimenzija, nije obavezno ali će ti kasnije biti lakše. Ostale su nam još horizontalne i verikalne linije. Da bi nam se slika brže učitavala nećemo staviti celu liniju nego samo njen mali deo a kasnije ćeš videti zašto i kako. Vertikalne linije češ iseći tako da širina bude ista kao i ornamenata a visina bude jedan piksel. Horizontalne linije ćeš seći da visina bude ista kao ornamenata a širina jedan piksel. Slike zapamti tako da znaš koja je koja.
To je deo posla što se tiče Photoshopa.
U programu u kome praviš stranicu napravi jednu tabelu 3x3 polja. U gornje levo polje ćeš staviti odgovarajući ornament u gornji desni odgovarajući i tako redom. U gornje srednje polje ćeš staviti slišicu koju si napravio od gornje linije, u levo srednje polje od leve linije i ako redom. E sad najvažija stvar je da te slišice staviš kao background picture. Kada u neko polje staviš sličicu kao background ona će se ponavljati dok ne popuni celo polje isto kao i sa background picture za celu stranicu. Zato smo i isekli samo po jedan piksel od linija jer će se slišica ponavljati i formirati liniju a učitaće se dvadset puta breže. Zato levo i desno srednje polje moraš ograničiti na širinu sličice a gornje i donje srednje polje na visinu sličice. Naravno tu treba malo podešavanja da sve dođe na svoje mesto i da to izgleda kao jedna slika u browseru.
Prednosti su veoma se brzo učitava i u središnje polje možeš da ubacuješ šta hoćeš a okvir će se prilagođavati sadržaju.
To bi bilo to, veoma jednostavno 😀

I još da kažem što se tiče kompresije jpg se koristi za fotografije i komplikovanije slike a gif za slike koje su transparentne (što bi reko đinđić) i koje imaju dve tri boje. Tako se postižu najbolji rezultati.

merlin je napisao(la):
Mislim da sam shvatio šta hoćeš da uradiš. Hoćeš da napraviš neki okvir koji će po ćoškovima imati ornamente.
Da ti objasnim postupak kako bi ja toizveo.
Prvo napraviš to šta hoćeš u Photoshopu (ja koristim Photoshop a ti koristi šta ti je najlakše), znači napraviš taj ram koji ima onamente u ćoškovima.
Šta je sad bitno, ako taj ram tako snimiš on će se dugo učitavati. Pretpostavljam da su ti na svakom ćošku ornameti različiti, znači slika ti se sastoji od četiri ornamenta, dve vodoravne i dve uspravne linije. Znači imaćemo 6 sličica koje sačinjavaju jednu veliku. Ornament u ćošku isečeš tako da zahvati mali deo horizontalne i mali deo verikalne linije. Vodi računa da ti ornamenti koje si isekao budu istih dimenzija, nije obavezno ali će ti kasnije biti lakše. Ostale su nam još horizontalne i verikalne linije. Da bi nam se slika brže učitavala nećemo staviti celu liniju nego samo njen mali deo a kasnije ćeš videti zašto i kako. Vertikalne linije češ iseći tako da širina bude ista kao i ornamenata a visina bude jedan piksel. Horizontalne linije ćeš seći da visina bude ista kao ornamenata a širina jedan piksel. Slike zapamti tako da znaš koja je koja.
To je deo posla što se tiče Photoshopa.
U programu u kome praviš stranicu napravi jednu tabelu 3x3 polja. U gornje levo polje ćeš staviti odgovarajući ornament u gornji desni odgovarajući i tako redom. U gornje srednje polje ćeš staviti slišicu koju si napravio od gornje linije, u levo srednje polje od leve linije i ako redom. E sad najvažija stvar je da te slišice staviš kao background picture. Kada u neko polje staviš sličicu kao background ona će se ponavljati dok ne popuni celo polje isto kao i sa background picture za celu stranicu. Zato smo i isekli samo po jedan piksel od linija jer će se slišica ponavljati i formirati liniju a učitaće se dvadset puta breže. Zato levo i desno srednje polje moraš ograničiti na širinu sličice a gornje i donje srednje polje na visinu sličice. Naravno tu treba malo podešavanja da sve dođe na svoje mesto i da to izgleda kao jedna slika u browseru.
Prednosti su veoma se brzo učitava i u središnje polje možeš da ubacuješ šta hoćeš a okvir će se prilagođavati sadržaju.
To bi bilo to, veoma jednostavno 😀

I još da kažem što se tiče kompresije jpg se koristi za fotografije i komplikovanije slike a gif za slike koje su transparentne (što bi reko đinđić) i koje imaju dve tri boje. Tako se postižu najbolji rezultati.

E ovo je cool samo shto cu ja morati da stavljam shirinu i visinu onih linija vecu od 1 pixela jer te linije nece biti ravne vec ce biti izlomljene...Ali u svakom sluchaju shvatio sam poentu...Hvala mnogo...

ako hoces da ti ornament bude uvek uz ivicu prozora to ces tesko postici sa tabelom, vec recimop u dreamweaver ubaci noce frejmove i kao background stavi slicice iz fotosopa. znaci kako menjas velicinu browsera menja ce se i ornamenti ali ce uvek biti po ivici

upravo sam baci da vidis kako izgleda otprilike

pogledaj stranicu

E sad josh jedno pitanje...Gornji frame sam smislio kako da sredim ali postoje problemi kod donjeg...Gornji frame je uradjen sa prelivom boja u rezoluciji 800x85 i centriran je (prelivanje se vrshi samo sa leva na desno tako da su uspravno boje iste (znate shta mislim) ...E sad ja bih da i kod donjeg bude isto takvo prelivanje pa da se delovi spoje kao da su jedna slika...E sad ja znachi isechem dosta tanak deo u PS-u i save-nem ga pa ga namestim kao background...E sad to je cool za 800x600 monitore ali na 1024x768 taj donji deo se pomeri skroz levo pa se onda na desnoj strani ubaci josh delova background slichice pa se to sve razvrlji...E sad moje je pitanje kako centrirati background slichicu u donjem frame-u i kako podesiti da se slichica dopunjava samo gore dole a da sa leve i desne strane ostane belo...

E da kombinacija boja je svetloplava (u sredini) i bela (sa strana)...pa me interesuje shta mislite o ovim bojama ??? Ili je bolje da sajt bude crn ili tako neshto ???

Genghis Khan je napisao(la):
E sad moje je pitanje kako centrirati background slichicu u donjem frame-u i kako podesiti da se slichica dopunjava samo gore dole a da sa leve i desne strane ostane belo...

a da ne komplikuješ malo?? ako hoćes da u donjem frejmu imas sličicu koja neće preći 800x? ubaci je kao image tj sličicu koju ćeš centrirati. Koliko ja znam background sliku ne mozes ograniciti da se samo u jednom pravcu pojavljuje 🙁 a možeš i u donji frejm da ubacif tabelu 1x1 pa u nju ubaci tu svoju sličicu 😛

ZAP je napisao(la):
a da ne komplikuješ malo?? ako hoćes da u donjem frejmu imas sličicu koja neće preći 800x? ubaci je kao image tj sličicu koju ćeš centrirati. Koliko ja znam background sliku ne mozes ograniciti da se samo u jednom pravcu pojavljuje 🙁 a možeš i u donji frejm da ubacif tabelu 1x1 pa u nju ubaci tu svoju sličicu 😛

Ma mora da postoji neka fora - ne komplilkujem ja :d...Mozda postoji fora da napravim 3 frame-a...Levi i deni da budu prazni i da se smanjuju povecavaju (zajedno sa prozorom) a da srednji bude 800xX i da je on centriran...Jel postoji mogucnost da se ovako neshto uradi ???

Odmah na početku da kažem da sam protivnik frejmova i moj ti je savet da ako je ikako moguće da ih izbegneš.
Ako sam dobro razumeo šta hoćeš da uradiš nevidim u čemu je problem.
Ja bi to uradio sa običnom tabelom od dva polja jedno ispod drugog. U gornje polje staviš taj baner koji si uradio. Pretpostavljam da ti za taj frejm koji si uradio preliv ide do belog jer u protivnom nemožeš da uklopiš. Ako je to tako onda taj preliv koji ti je 800x85 iseci na 800x1 i stavi kao background sliku donjeg polja a za backgroud stranice stavi belu boju. Znači sa leve strane imaš belu boju u sredini ti je tabela sa prelivom koji prelazi u belo i sa desne strane ti je bela boja.
Još jedna stvar to 800x85 bi ja prepravio u 760x85, da li si računao na scroll?
I okači to negde da se vidi a ne da nagađamo šta si hteo.

Genghis Khan je napisao(la):
Ma mora da postoji neka fora - ne komplilkujem ja :d...Mozda postoji fora da napravim 3 frame-a...Levi i deni da budu prazni i da se smanjuju povecavaju (zajedno sa prozorom) a da srednji bude 800xX i da je on centriran...Jel postoji mogucnost da se ovako neshto uradi ???

Postoji ali ne sa frejmovima kao sto sam vec rekao. Treba da okacis negde pa da vidimo na sta lici i o cemu pricamo.
Ako si pravio ornamentiku sa 9 frejmova tj 3x3 onda

1/ u srednji donji frejm ubaci tu sliku 800x85 kao image i centriraje je ili

2/ u srednji donji red ubaci tabelu 1x1 dimenzije 800x85 a u nju sliku 1x85 kao background i tabelu centriraj

i problem je resen.

E pazite ljudi sve shto mi je bilo potrbno objasnili ste mi pa cu skorije zavrshiti sajt...Okachicu ga u najskorije vreme...
Hvala svima na pomoci...
P.S.Ali mozda josh neshto zatreba...😀

Nazad
Vrh Dno