Šta je novo?

Dreamw i nasa slova

Mihajlo

Čuven
Učlanjen(a)
28.03.2003
Poena
619
Radio sam sajt u Dreamweaver-u i kada su na red dosli textovi, javio se problem sa odredjenim slovima š,đ i ž su bili ok ali č i ć prikazuje kao c i nikako drugačije .......... kako da se ov reši?

Treba ti DW MX ili MX 2004 i stavis UTF-8 encoding i uzivaj...

bilo koji DW radi
namesti character set na windows-1250 (Latin1)

i naravno kucaj sa latinicnom tastaturom

znaci desno dugme na stranicu, page properties i izaberi char set

Bas tako, ne znam odakle nesharm-u da to stariji DW ne mogu.. pa to je nesto osnovno.

Može se bez problema koristiti i iso-8859-2, ne bih savetovao unicode, može lako biti da ga određeni čitači i sistemi ne podržavaju kako treba.

Da li neko zna kako da resim problem nasih slova, kada se podaci vuku iz MySQL baze, kroz ColdFusion?

Hvala

koliko ja znam samo baza treba da podrzava nasa slova i da odradis charset windows u htmlu i to je to
tako je barem u PHPu

Mrav je napisao(la):
Može se bez problema koristiti i iso-8859-2, ne bih savetovao unicode, može lako biti da ga određeni čitači i sistemi ne podržavaju kako treba.

Kao npr? SVI čitači koji se danas iole koriste, bar od Netskejpa/IE 3.x pa na ovamo, rade bez ikakvih problema sa Unikodom (UTF-8).

Imas i linux tekstualne browsere, ko zna ko šta sve koristi. Ne znam kakva je trenutno situacija na Mac-u itd. Postoji više od samo microsoft-netscape i kompatibilnih.

Mrav je napisao(la):
Imas i linux tekstualne browsere, ko zna ko šta sve koristi. Ne znam kakva je trenutno situacija na Mac-u itd. Postoji više od samo microsoft-netscape i kompatibilnih.

I svi oni gotovo bez izuzetka podržavaju Unicode. Na Meku pored MSIE imaš jedino Safari (i Mozillu) da se iole koristi, Baš bih voleo, ako neko ima konkretan primer, koristilo bi mi da znam.

Mada, od desetak prezentacija koje održavam (a neke su među najposećenijima u CS), znaš koliko sam video hitova sa linux tekstualnih browsera, ili neke slične egzotike? +- 0

Unicod je jedina! garancija da ce u svakom browseru da rade nasa slova!!! jer je to standard!!! A sto se tice baze, siguran sam da ih MySQL podrzava i samo treba da se namesti kodna strana (ne znam kako se to radi za MySQL)

Brojac

Hvla svima na pomoci!!!

Josh jedno pitanje .......... kako sa pravi ili postoji li napravljen brojac posetilaca?

Mrav je napisao(la):

Linux je jedan od retkih OS-ova koji podrzava i UTF-8 i UTF-16, tako da nema problema sto se njega tice (makar i textualni), a mek takodje bez problema radi sa unikodom.

Nazad
Vrh Dno