Poshto ovu igru ocekujemo vrlo uskoro, ja odlucish da podignem thread iz mrtvih.
Jako mi je cudno da niko nije prokomentarisao izlazak demoa na engleskom (11. dec 2008), ali za sve koji su propustili da probaju demo, evo linka:
http://www.fileshack.com/file.x/13415/Drakensang:+The+Dark+Eye+Demo
Ja nisam puno igrao (svega par sati), ali pokusacu da prenesem neke utiske.
Poshto volim da prvom krenem od grafike, reci cu samo da izgleda bajkovito (kao tutorial u Guild Warsu, ko je igrao). Likovi su fino modelirani a okolina je sjajna, mada je draw distance jako mali. Ali za razliku od vanilla Obliviona udaljeni predeli su vesto blurovani tako da ne smeta. Igra je jako dobro optimizovana (radi na mojoj kanti na max demo-a u 1680 + 4AA).
Shto se tice gameplay-a, vecina user review-a je poredi sa Oblivionom shto je totalni nonsens (pri tom isticuchi napredne elemente ES4 kao i nelinearnost :zgran

. Igra je direktna konkurencija Dragon Age-u. Znachi u pitanju je old skul party based RPG. Nisam upucen u pravila Crnog Oka ali mi se cini da su u potpunosti isposhtovana (vishe na
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Dark_Eye).
Svet je klasican fantazijski, shto je moja prva zamerka (vishe bi voleo Vampire temu ili neki uvrnut svet poput Diskworld-a). Lika birate od 12 ponudjenih (mislim da ih ima toliko, samo 3 u demo-u), pri cemu su svi predefinisani tako da od customizacije ala Oblivion nema nishta (old skul rules :banana

. Od klasa u demou imate Mercenary-a (Dwarf), Elficu (Ranger) i Battlemage (Human).
Interfejs je jako pregledno i lepo uradjen, mapa je rukom crtana

, klikom na avatar-e birate kojeg lika kontrolishete, dupli klik obelezava celu bandu odjednom i td (klasika). Inventar je posebno lepo uradjen (meni se djasvi) kao i ikonice opreme i ostalih inventory predmeta.
Questovi, hmm questovi. Rekao bih standardni, bar ovi na pocetku. Znaci ono, seoskoj lepotici lopov ukrao to i to i trazi od tebe da vratish. Plus je sto se neki od questova granaju i otvaraju nove kao pre pomenuti gde saznajete kako je decko lepotice potencijalni krivac shto vas dalje vodi to Thief Den-a and so on (uff demo spoiler :S

.
Borba je klasicna realtime, sa mogucnoshcu stopiranja iste zbog izdavanja komandi (auto je podesena pauza pre pocetka svake borbe). Svaki lik koga vodite ima aggressive i prassive mod shto odredjuje da li ce napasti s cim spazi neprijatelja ili ne. Svaki lik ima tri nacina kretanja: running, walking i sneaking (jako dobro izgleda).
A sad ide onaj deo zbog koga je igra "linearna". U ovoj igri nema skakanja i buckanja u vodu (za neupucene) i jedini nacin da dodjete do odredista je obicno jedan jedini put. To meni licno ne smeta i ne smatram da je igra zbog toga linearna. Prica je ono shto cini neku igru linearnom ili ne.
Za kraj sam ostavio tri bitna elementa: kameru, probleme lokalizacije i talente, skilove i sl.
Kamera je problematicna jer sporo prati likove (moze se podesiti ali mi nije potaman). Glavni problem je shto se ne moze zakljucati nego je kao u GTA (bilo bi mnogo dobro da moze da se zakljuca u pticju persp. prilikom borbe). Tockic zumira i odzumira kameru ali to radi u tri koraka i iskren da budem nijedan od njih mi ne odgovara.
Lokalizacija, taj veciti problem non-US igara. Ovde mi se cini da ce biti OK, dijalozi u demo-u su delom praceni glasom (prvih par recenica) dok ostatak likovi samo gestikuliraju i otvaraju usta bez glasa. Ne znam kako je u nemackoj verziji tj. da li ce kompletni dijalozi biti praceni zvukom ili ne. Glasovi zvuce OK mada nisu na nivou AAA igara. Muzika nije losha a okolni zvuci su fini.
Shto se tice skilova, specijalnih sposobnosti, featova, talenata i sl. stvari o tome vam stvarno ne mogu puno reci. Prvo, ne poznajem sistem Crno Oko a drugo bilo kakvo unapredjenje lika je zakljucano u demo-u. Dobra stvar je shto mi se cini da veliki broj atributa i skilova zavisi jedan od drugih tako da bi to trebalo spreciti pojavu maga koji vitla dvorucni mac (shto je neki ***** na internetu napomenuo kao prednost Obliviona u odnosu na Drakensang tj. kako u D. ne postoje penali za to :wall

. Postoje klasicne krafting profesije: blacksmithing, herbalism i alchemy. Bilo bi lepo kada bi neko ko proba demo napisao neshto o skill tree-u i opshtem razvoju lika poshto ja kao neko ko ne poznaje doticni sistem necu da lupam gluposti. Da sam u mogucnosti da probam (kao shto ne mogu, sve je zakljucano) napisao bih neshto ali ovako bolje da cutim.
Nadam se da sam ovim "kratkim" preview-om rekao neshto korisno o samoj igri iako mi se chini da sam debelo razvodnio celu prichu i previshe paznje posvetio nebitnim elementima. Shta da vam kazem, probajte demo pa napishite svoje utiske. Ja licno nisam razocaran ali imam osecaj da ce Bioware da ih pojede. Sve u svemo lepo je videti povratak party based RPG-ova

.