Šta je novo?

Drakensang - The Dark Eye

killbane

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2003
Poena
649
Nisam skoro video igru koja me je zainteresovala kao ova. Na prvi pogled to je rpg koji prilicno podseca na Baldur's gate a kao osnova za igru uzet je pen&paper rpg Drakensang koji koliko vidim je veoma popularan u Nemackoj. Inace ovo je igra koja je smestena u isti svet kao legendarna trilogija sa pocetka 90'tih Realms Of Arcania koje se verujem retko ko seca. Elem za sada postoji igra ali na nemackom (neznam koji je djavo ovim nemcima pa samo na svom jeziku izbacuju igre) a kao radi se i na engleskom. S obzirom da dosta nemackih igara, od kojih su neke bile kvalitetne, su veoma kasno ili nikad dozivele lokalizaciju na engleski nadam se da sa ovom igrom to nece biti slucaj jer na prvi pogled veoma obecava. Grafivki je dosta dobra, veoma mi se i dopao interfejs i samo kreiranje lika je dosta interesantno. Ali na zalost kako veoma malo znam nemacki sve se svelo na to da sam samo gledao slicice i pokusavao da ukapiram o cemu se radi. Sve u svemu jedva cekam da izadje na engleskom i ovo je potencijalno veliko iznenadjenje ove godine.

www.drakensang.com

Poslednja izmena:
Poshto ovu igru ocekujemo vrlo uskoro, ja odlucish da podignem thread iz mrtvih.

Jako mi je cudno da niko nije prokomentarisao izlazak demoa na engleskom (11. dec 2008), ali za sve koji su propustili da probaju demo, evo linka:

http://www.fileshack.com/file.x/13415/Drakensang:+The+Dark+Eye+Demo

Ja nisam puno igrao (svega par sati), ali pokusacu da prenesem neke utiske.

Poshto volim da prvom krenem od grafike, reci cu samo da izgleda bajkovito (kao tutorial u Guild Warsu, ko je igrao). Likovi su fino modelirani a okolina je sjajna, mada je draw distance jako mali. Ali za razliku od vanilla Obliviona udaljeni predeli su vesto blurovani tako da ne smeta. Igra je jako dobro optimizovana (radi na mojoj kanti na max demo-a u 1680 + 4AA).

Shto se tice gameplay-a, vecina user review-a je poredi sa Oblivionom shto je totalni nonsens (pri tom isticuchi napredne elemente ES4 kao i nelinearnost :zgran:). Igra je direktna konkurencija Dragon Age-u. Znachi u pitanju je old skul party based RPG. Nisam upucen u pravila Crnog Oka ali mi se cini da su u potpunosti isposhtovana (vishe na http://en.wikipedia.org/wiki/The_Dark_Eye).

Svet je klasican fantazijski, shto je moja prva zamerka (vishe bi voleo Vampire temu ili neki uvrnut svet poput Diskworld-a). Lika birate od 12 ponudjenih (mislim da ih ima toliko, samo 3 u demo-u), pri cemu su svi predefinisani tako da od customizacije ala Oblivion nema nishta (old skul rules :banana:). Od klasa u demou imate Mercenary-a (Dwarf), Elficu (Ranger) i Battlemage (Human).

Interfejs je jako pregledno i lepo uradjen, mapa je rukom crtana :), klikom na avatar-e birate kojeg lika kontrolishete, dupli klik obelezava celu bandu odjednom i td (klasika). Inventar je posebno lepo uradjen (meni se djasvi) kao i ikonice opreme i ostalih inventory predmeta.

Questovi, hmm questovi. Rekao bih standardni, bar ovi na pocetku. Znaci ono, seoskoj lepotici lopov ukrao to i to i trazi od tebe da vratish. Plus je sto se neki od questova granaju i otvaraju nove kao pre pomenuti gde saznajete kako je decko lepotice potencijalni krivac shto vas dalje vodi to Thief Den-a and so on (uff demo spoiler :S:).

Borba je klasicna realtime, sa mogucnoshcu stopiranja iste zbog izdavanja komandi (auto je podesena pauza pre pocetka svake borbe). Svaki lik koga vodite ima aggressive i prassive mod shto odredjuje da li ce napasti s cim spazi neprijatelja ili ne. Svaki lik ima tri nacina kretanja: running, walking i sneaking (jako dobro izgleda).

A sad ide onaj deo zbog koga je igra "linearna". U ovoj igri nema skakanja i buckanja u vodu (za neupucene) i jedini nacin da dodjete do odredista je obicno jedan jedini put. To meni licno ne smeta i ne smatram da je igra zbog toga linearna. Prica je ono shto cini neku igru linearnom ili ne.

Za kraj sam ostavio tri bitna elementa: kameru, probleme lokalizacije i talente, skilove i sl.

Kamera je problematicna jer sporo prati likove (moze se podesiti ali mi nije potaman). Glavni problem je shto se ne moze zakljucati nego je kao u GTA (bilo bi mnogo dobro da moze da se zakljuca u pticju persp. prilikom borbe). Tockic zumira i odzumira kameru ali to radi u tri koraka i iskren da budem nijedan od njih mi ne odgovara.

Lokalizacija, taj veciti problem non-US igara. Ovde mi se cini da ce biti OK, dijalozi u demo-u su delom praceni glasom (prvih par recenica) dok ostatak likovi samo gestikuliraju i otvaraju usta bez glasa. Ne znam kako je u nemackoj verziji tj. da li ce kompletni dijalozi biti praceni zvukom ili ne. Glasovi zvuce OK mada nisu na nivou AAA igara. Muzika nije losha a okolni zvuci su fini.

Shto se tice skilova, specijalnih sposobnosti, featova, talenata i sl. stvari o tome vam stvarno ne mogu puno reci. Prvo, ne poznajem sistem Crno Oko a drugo bilo kakvo unapredjenje lika je zakljucano u demo-u. Dobra stvar je shto mi se cini da veliki broj atributa i skilova zavisi jedan od drugih tako da bi to trebalo spreciti pojavu maga koji vitla dvorucni mac (shto je neki ***** na internetu napomenuo kao prednost Obliviona u odnosu na Drakensang tj. kako u D. ne postoje penali za to :wall:). Postoje klasicne krafting profesije: blacksmithing, herbalism i alchemy. Bilo bi lepo kada bi neko ko proba demo napisao neshto o skill tree-u i opshtem razvoju lika poshto ja kao neko ko ne poznaje doticni sistem necu da lupam gluposti. Da sam u mogucnosti da probam (kao shto ne mogu, sve je zakljucano) napisao bih neshto ali ovako bolje da cutim.

Nadam se da sam ovim "kratkim" preview-om rekao neshto korisno o samoj igri iako mi se chini da sam debelo razvodnio celu prichu i previshe paznje posvetio nebitnim elementima. Shta da vam kazem, probajte demo pa napishite svoje utiske. Ja licno nisam razocaran ali imam osecaj da ce Bioware da ih pojede. Sve u svemo lepo je videti povratak party based RPG-ova :).

Poslednja izmena:
I can't wait! :) Good ol' isometric RPG; mesto sto mi preko potrebno treba u ovom moru prosecnih "next gen" naslova, pak nek je i najlinearniji na svetu. :) Slike deluju dopadljivo, grafika sasvim solidna, a mogucnost profesija ce svakako doprineti raznovrsnosti, kao i posebnom "tuningu" svakog lika ponaosob. Iskreno se nadam da ce i prica biti dobro obradjena i imati epski smek. Ono sto me interesuje je da malo vise saznam o samim rasama i klasama u ovom svetu, posto sam jako slabo upoznat sa ovim nemackim pen'n'paper RPG-jem. Mozda bi neko ko je malo vise upoznat mogao da nam ukratko objasni neke pojedinosti ovog sveta, ako i osnovnu razliku u odnosu na d'n'd. :)

Igra je ok, ja sam igrao verziju na nemackom, mada sam se namucio jer sam sam prevodio preko translator programa celokupni tekst igre. Na kraju sam odustao jer sam saznao da izlazi igra na engleskom, mada vidim da je dosta ljudi igralo sa tim prevodom i zavrsavali igru.

Igra je cool, mada me uzasno nervira shto ljudi gestikuliraju kada ne govore - izgleda kao parodija na gluvoneme :( Bolje da ih nisu animirali ako vec nemaju speech za sve dijaloge.

to je bas kul. uzmes ovog lika: http://e.imagehost.org/0390/6_5.jpg
i onda pricas samo sa tim NPC koji gestikuliraju bez audiabilnog dela. Oko tebe sve tako lepo bajkovito!
Moram da probam igru, bas cu sa tim likom da igram, garant je vristanje od smeha :d Ti smesan a ovi oko tebe mlataraju rukama i klimaju glavama...Opsta ludnica :d

Da me ne razumete pogresno, ozbiljan sam, a pri tom ne mislim da je igra losa, naprotiv - svidza mi se

to je bas kul. uzmes ovog lika: http://e.imagehost.org/0390/6_5.jpg
i onda pricas samo sa tim NPC koji gestikuliraju bez audiabilnog dela. Oko tebe sve tako lepo bajkovito!
Moram da probam igru, bas cu sa tim likom da igram, garant je vristanje od smeha :d Ti smesan a ovi oko tebe mlataraju rukama i klimaju glavama...Opsta ludnica :d

Da me ne razumete pogresno, ozbiljan sam, a pri tom ne mislim da je igra losa, naprotiv - svidza mi se

Legendo.:)

e a kad izlazi full ovoga?

mislim na englesku verziju naravno...

Trebalo bi do kraja januara. Mozda sutra a mozda i 31.

Edit:

To je po Achillesovim prognozama. Ne znam odakle mu ta informacija. Sad sam pogledao na IGN-u i tamo pishe 18. februar.

Poslednja izmena:
Drakensang: The Dark Eye Hands-On
Germany's The Dark Eye makes its way from the tabletop to the desktop.

drakensang-the-dark-eye-20090123023638324-000.jpg

Hands-On kaze 24. februar 2009.

Poslednja izmena:
Samo da obavestim da se igra pojavila u svima nama dobro poznatim prodavnicama.

Ja sam skinuo, ako stignem probacu veceras pa javljam utiske :)

ja samo kupujem kupujem i kupujem, kad cu bre da igram malo :d

Ja upravo igram, za sada je sve tako ******ski oldschool, ja sam odusevljen.

Igra je prelepa sa druge strane... Postacu neki screense kasnije.

Screenova je bilo. Bilo bi lepo kada bi dali neki info o stvarima koje su bile zakljucane u demou, talenti skillovi, craft...

Pa kao i sto je rekao sve je veoma old skul, ima sasvim odvoljan broj talenata koji su podeljeni u nekoliko grupa taman toliko da igra ne bude neki RPG za balavce koji ne zele da se smaraju raznoraznim skilovima vec bi samo da tabaju, a sa druge strane ima taman doboljno skilova ili talenata da ne pocne da smara zbog svoje komplikovanosti. Craft postoji ali jos uvek am na pocetku pa nisam nista uspeo da iskraftujem. Preporucujem svakom fanu rpg igara u stilu Baldur's gate-a da proba nece se pokajati

dobar rpg, malo smara kamera ali dobra igra, voleo bih malo vishe talenata ali who cares

Da, kamera je bila jedan od vecih problema i u demou. Kakvo je stanje sa lokalizacijom? Ipak su imali puna tri meseca da sve srede da bude kako treba.

Jel moze ova igra da radi prihvatljivo na 7600gt, 1gb ram-a, i sempronu 2800+ ? :d

Da, kamera je bila jedan od vecih problema i u demou. Kakvo je stanje sa lokalizacijom? Ipak su imali puna tri meseca da sve srede da bude kako treba.
nisam primetio neke vetje greshke, voleo bih malo vishe voice actinga (koji je stvarno dobar) a manje mahanja rukama.

stvarno steta sto se nisu malo vise potrudili oko tog voice actinga, meni nekako bas bode oci(usi)

kontam da je zbog samo obimnosti igre, shto mozhe da bude dobro :)

Da li je moguce da ovo niko ne komentarise malo vise ? Za sada igra obecava.

Menije malo pretrpana tim statistickim *ranjima, W1+2D pa neki razlomci...U sustini pojma nemam sta ce krajnji efekat necega biti, sta pola magija koje imam rade i bla bla. Prilicno konfuzno. NE znam ni kako da naucim neki od onih skill-ova (specialni napadai, defense skills, offense skills itd.) izgleda da cu morati naci trenera za to...

Pored ove konfuzije koje imam oko svih silnih atributa svega i svacega, igra mi deluje ok. Igrao sam je oko 6 sati, mada, nista znacajno se nije desilo osim sto sam stigao u prvi grad...

Da li je moguce da ovo niko ne komentarise malo vise ? Za sada igra obecava.

Ce da komentarisem kad zavrsim, zamajao sam se skoro kao sa Baldur's Gate-om kada se pojavio :d

@ gx-x, treba ti treneri za svaki novi skill

Vrh Dno