Šta je novo?

drajveri za web kameru.

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Probao sam linux mint live, i instalirao sam skajp, koji je testiran i koji radi ali sa dva nedostatka.
Prvi je sto mi nije radio mikrofon koji je instaliran u laptopu, pa sam koristio externi mikrofon.Na windowsu mi radi ,tako da mislim da nije hardver u pitanju iako je tastatura ranije bila zalivena sa jupolom.

Druga stva je kamera, marke genius, ne znam tacno koji model, ali u live varijanti uopste mi ne prepoznaje kameru, a na cd-u mi pise da ima drajvere za windows ali ne i za linux.
Kako da rijesim ovaj problem sa kamerom, (mikrofon nije primaran jer imam externi)
Da li su u pitanju drajveri i da li postoji mogucnost rjesavanja, npr. da se adakvatni skinu sa nekog sajta.

Kakva su vasa generalno iskustva sa ovim, u kom pravcu treba da djelujem, jer mnogo mi se svidjeo ovaj mint, a narocito kada mi je pokazalo kolika je opterecenost, tj. rasterecenost sistema sa istim.

Kad ovo savladam, krecu nova pitanja.

edit, da li je veca vjerovatnoca da bi sa ubuntu ili nekom drugom varijantom lakse naci drajvere.

Drajveri za kamerice su mahom integrisane u kernel. I jako retko se nalaze van nejga. Dakle pogledaj koju verziju kernela imas i ako je neka starija probaj neku drugu distribuciju koja koristi noviji kernel. Ako imas najnoviji mint 8 on je 95% isti kao i Ubuntu 9.10 tako da ako ne rade sa njim nece raditi ni sa ubuntom.

Otvori terminal i kucaj uname -a i c/p ovde rezultat.

Poslednja izmena:
Ako nema drajvera u kernelu ostaje mogucnost da ima nekih koji pasuju ali moraju da se kompajliraju. To sa drajverima je igranka bez prestanka, kad ih nema u krenelu onda je komentar to je staro ili suvise novo ili sto nisi gledao sta je podrzano. Generalno kod linux nema kao u windowsu najdjes drajver i problem resen.

pogledaj dal ti je uopste prepoznao kameru pri bootu u dmesg-u ... uradi lsusb i daj nam output ovde ... isto uradi ls /dev/video* i daj nam paste ovde.

Vrh Dno