Šta je novo?

Drajver za monitor....hitno

ZeeGerman

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
725
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D & DeepCool LS720 WH
Matična ploča
Gigabyte AORUS Elite AX ICE AMD B650
RAM
32GB Corsair Vengeance DDR5-6000 CL30
GPU
PowerColor 7800 XT Hellhound Spectral White
Storage
Samsung 980 PRO 1TB & 2x500GB SSDs
Zvuk
on board
PSU
THERMALTAKE Toughpower GF A3 Snow 850W
Kućište
Lian Li O11 Dynamic EVO RGB
Monitor
DELL 27" VA S2722DGM
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S & Genesis Thor 303
Ostale periferije
Synology DS 220+
Laptop
DELL Latitude 5410
Tablet
Samsung Galaxy Tab S7+
Mobilni telefon
Honor Magic6 Pro
Pametni uređaji
Usisivač!? Jesam učestvovao u diskusiji, ali baš da koristim tako nešto.... :D
Pristup internetu
  1. Optički internet
Na kutiji od monitora pishe da moze da ide u 1024*768, a ja ne mogu da ga nateram da radi u toj rezoluciji. Medjutim nemam orginal drajvere. Moj problem je naci te drajvere, a sa trenutnima izvlachim samo 800*600 (naravno, monitor je 14").

Monitor koji je u pitanju je PGA SO1435 ili je ono nula, a ne slovo o. Nisam siguran...

Ako neko ima ili zna gde ima da se nadje ovaj drajver, neka pomaga, mnogo mi je frrrrrrrkaaaaaaaa!:boom:

HVALA!

U takvim slucajevima (kad ne postoji drajver) ja sam resavao tako sto stavim drajver od nekog drugog monitora. Probaj bilo koji Daewoo (14incha) za koji postoji drajver u winu.

E sad druga je prica, da to sto hoces je mozda malo pretenciozno(ocekivati od 14ice).
I ako uspes da dobijes 1024x768(mada bi moralo ako je deklarisan za toliko), pitanje ce biti u koliko ces Hz (frekfvencije osvezavanja) gledati. Tvojim ocima (i eventualnoj okolini) ce definitivno vise prijati npr. 800x600 u 85Hz, nego
1024x768 u 60Hz, ne racunajuci jos i to sto su opste performanse slike (ostrina, konvergencija, geometrija...) u vecim rezolucijama slabije.

Bez obzira, ako je monitor deklarisan da moze da prikaze tu rezoluciju, onda ipak moras i nju da vidis. Dakle, stavi drajver od neke 14ice ili 15ice, pa onda na mestu gde stoji frekfvencija osvezavanja (adapter default ili optimum) promeni u npr 60Hz (pocni od manjih pa vidi dokle moze da ide, mada bi i to trebalo da pise na kutiji ili nekom uputstvu od monitora).

MIslim, za ovo, ne treba ti neki poseban drajver, cim imas win - imas i sve drajvere koji su ti potrebni. Za monitore je tako, steta sto nije za druge uredjaje.

Btw, pod safe mode izbrisi eventualne druge monitore koji se prijavljuju, a ako se tvoj monitor prijavljuje kao PnP monitor, onda to iskljuci u display properties, ili kad ga vec nadje kao pnp, ti ga onda update-uj u neku daewoo 14icu.

Ne rece koji win koristis. Generalno, kad se trazi drajveri za uredjaje, uglavnom je vrlo bitno koji je win u pitanju (mada sam ovo napisao zato sto se malo razlikuje menjanje drajvera kod npr. 98ice i winXP, pa ako budes imao problem da onda ljudi mogu tacno da ti daju uputstva kako da sredis to).

Za win98 mi treba drajver. Nije mi bitna frekvencija osvežavanja, već samo da ga poteram da radi. Poenta je u tome što nigde ne mogu da nađem tog proizvođača monitora. Potroših već sat vremena pokušavajući da nađem nešto. Dalje, pokušao sam sa drajverima za neki Princeton Graphics monitor (nagađao sam zbog PGA oznake na monitoru, mada znam da to nema veze) i u traženoj rezoluciji slika poblesavi. E sad, nisam još probao sa tim varijantama sa PnP i to što si napisao, mada nisam neki optimista....

Hvala za savet, u svakom slučaju, ali... videću da li će nešto biti od svega.

poz':wave;

Licno mislim da ces i bez nekih posebnih (osim onih koji vec postoje u 98ici) drajvera da resisi problem.

Ali je i pored toga zanimljivo koji je to misteriozan monitor u pitanju jer postoje bar dva modela koji imaju slicnu (1435) oznaku u svom nazivu. Jedan je Digiview, a drugi je Zenith Data Systems. Pogledaj ovde
http://www.ozcomputers.net/monitdata.htm

E sad, iskreno se nadam (a i tesko bi bilo moguce) da tvoj monitor nije onaj koji potpada pod ovo:
PGA PROFESSIONAL GRAPHICS MONITORS
Characteristics: Professional Graphics Adapter ( PGA ) monitors - PGA Video Card or equivalent required, and are used on XT and AT (8088 & 286 computers) and special use equipment where higher video resolution is required. Characteristics: Professional Graphics Adapter ( PGA ) monitors - PGA Video Card or equivalent is required with a 9 pin style DB-9 connector. PGA monitors were first introduced in 1984. PGA Video Standards for resolution is 640 x 480 at 256 colors.

Nema logike da je ovo zadnje jer ipak mogu 800*600, a ova druga dva cu da isprobam, mada teško, jer sam probao sve gore navedeno i nije uspelo.

Koja je graficka karta u pitanju. Ako je nesto sto ima do 2MB, onda i to moze da bude uzrok.

ja sam imao Philips 14c koji "može" da radi u 1024x768
medjutim, on to može (je mogao) da izvuče samo u Interlaced modu (43 Hz).

Stoga sam to uspevao da izvučem samo kroz Powerstrip (verovatno i u drugim sličnim programima to može)

/display profiles --> advanced timing options --> čekiraš interlaced, preksrtiš se i promeniš rezoluciju na 1024x768 /

Inače je i meni taj Philips radio bez drajvera

Inače je (naravno) slika bila odvratna, ali Civ3 nije pod manjim rezolucijama htela da radi :)

Pozdrav

Mozda je glup predlog a da li si mozda probao da stavis "standard super VGA monitor 1024*768"

ovo je meni resavalo posao sa Arche 14-icom posto za doticnog nisam imao drajvere...

Hajzl je napisao(la):
Mozda je glup predlog a da li si mozda probao da stavis "standard super VGA monitor 1024*768"

ovo je meni resavalo posao sa Arche 14-icom posto za doticnog nisam imao drajvere...

hehe, to je prvo što sam probao...

Nazad
Vrh Dno