Šta je novo?

DPReview - katanac!

Steta, secam se kad sam citao clanke o DSLR telima tu pre oko 10 god...

6. april je rok da korisnici preuzmu svoj materijal (slike i tekstove) 🤯

Tužan dan...dosta vremena sam proveo na istom čitajući recenzije i gledajući samplove :(

Umesto da ga proda nekome, JB je odluci da ga ugasi i ne samo to, vec da obrise ceo sajt! Leptejebo, jedan od najvecih svetskih cloud servisa nije mogao da ga ostavi da stoji negde nepresusni izvor sjajnih informacija vec brise 25 god istorije. Nikad vise necu naruciti nesto preko Amazona.

The site will be available in read-only mode for a limited period afterwards.

do kraja aprila? 🤔

Verujem da će ostati dostupan putem Wayback Machine platforme.

Umesto da ga proda nekome, JB je odluci da ga ugasi i ne samo to, vec da obrise ceo sajt! Leptejebo, jedan od najvecih svetskih cloud servisa nije mogao da ga ostavi da stoji negde nepresusni izvor sjajnih informacija vec brise 25 god istorije. Nikad vise necu naruciti nesto preko Amazona.
Baš to.
Nije mogao dripac da ostavi negde na nekom serveru da ako ništa, brdo korisnih informacija bude na jednom mestu i dalje.
Jok, mora da obriše.
Kako bih voleo da mu jednom neko obriše Amazon.com i celokupnu bazu poslovanja, pa da vidi kako je to.

A razumem ih...skup hosting, verovatno nemaju mesta na svojoj infrastrukturi da skladiste sve to 🤡 ...oh wait

Grubo gašenje ove količine istorije i sadržaja koga je zajednica kreirala bi trebalo da bude nelegalno! Da, znam da zapravo jeste legalno jer na svakom forumu piše da se korisnici odriču vlasništva nad sadržajem, ali svejedno. 😡

Pojaviće se neko ko će da scrape-uje sajt, nadam se.

Rip legende.

Al dobro sad ce ovi manje kanale da pootvaraju ko onaj kai w posle digitalrev-a.

river-roest-jeff-bezos-slug-01.jpg

Valjda ce uspeti. Bila bi zaista tragedija da svo to blago nestane bez traga.

Ovakvi slučajevi bi trebali da nateraju ljude da stave prst na čelo vezano za čuvanje online sadržaja. Internet će na kraju doživeti sudbinu Aleksandrijske biblioteke. Nekada nepresušan izvor podataka i znanja već sada postaje sve siromašniji, jer se centralizacijom novi sadržaj zarobljava unutar platformi, od kojih mnoge npr. nisu dostupne bez logovanja ili su komplikovane za pretragu, dok se stari sadržaj gubi gašenjem sajtova i foruma koji su ga hostovali.

Može lako da nam se desi da arheolozi u dalekoj budućnosti budu zapanjeni kako je jedna civilizacija sa takvom stopom rasta nestala u samo dvadesetak godina početkom dvehiljaditih, kada su neobjašnjivo nestali svi dokumenti, zapisi i većina knjiga 😁

To je cinjenica, ja moje teram da proberu slike i da se urade na papiru posto ce doci dan kada ce jednostavno i nepovratno nestati.
A to je sitnija stavka...

Obrisati ceo sajt ( pri tome kultni ) je ocigledno potez ludaka koji se zakacio sa nekim, nema drugog objasnjenja... Strasno je to sve bas, mene najvise nervira kad neko krene da me ubedjuje kako je Amazon zapravo strava i da bas brine o korisnicima :ROFLMAO:

Obrisati ceo sajt ( pri tome kultni ) je ocigledno potez ludaka koji se zakacio sa nekim, nema drugog objasnjenja... Strasno je to sve bas, mene najvise nervira kad neko krene da me ubedjuje kako je Amazon zapravo strava i da bas brine o korisnicima :ROFLMAO:
Kad su brinuli o korisnicima? :ROFLMAO:

^jesu. Ali samo onaj deo oko novčanika. 😄
Bez sentimentalnosti. Bio je zaista dobar sajt i sećam ga se iz vremena dok je kod nas još išao Mikro časopis.
Tamo si mogao svašta da pročitaš i naučiš... ali kako nisam iz tih voda, pro-fotografija, ne pamtim kada sam ga poslednji put posetio.

Kako god da su odlučili, WebArchive će verovatno da sačuva kopiju.
Ako ih doniramo. :unsure:

Smešno mi to, dečije inaćenje. Razumem te donekle ali protiv Amazona se može samo konkurentnošću jer je ušao u sve pore biznisa.

Pobrkao si lončiće! Nije to decije inaćenje već revolt protiv nasilja nad 25 god istorije! Koliko vidim po netu, itekako nisam nista orginalno smislio, javlja se mnooogo ljudi da je uradilo isto.
Protiv Amazona se moze samo kad prestanes da im dajes pare. Znam ja odlicno gde su oni sve prodrli ali moje pare vise nece imati, to se zove principijelnost, ako znas sta je to.

Slazem se sa tobom, treba im sve otkazati, pa nek se cesu...

Nego ja pratim Dpreview sajt od samog osnivanja i cuvenog Phila Askey-a. Ko duze prati Benchmark, mozda se i seca mojih rasprava sa Driverom oko foto opreme.
Davnih godina imao sam i sam nameru da napravim takav sajt, ali me je nedostatak aparata za review u tome najvise sprecio.
Prosto su domace carine, poste i slicne administrativne prepreke nepremostive da bi radio tako nesto sto nije main stream, pa da mozes da se snadjes i kod domacih zastupnika.

DP Review vec odavno nije bio ono sto je nekada bio. Prvo, aparati su jos pre 10 godina dostigli svoj maksimum i to je sada to. Autofokus se poboljsava, dodaju se megapikseli ali kvalitet je mahom isti. Koga zabole realno za 5.3k ili za 6k? Mozda manje od 1% korisnika... A moj telefon danas ima 8K i to zaista savrseno snima po suncu...

Vesti ako se pogledaju, uglavnom su besmislene. Tacno se vide da cede suvu drenovinu da opravdaju svoje postojanje. Jednom nedeljno ima neka zanimljiva vest... ostalo je mahom silovanje contenta.

A ni foto trziste nije sjajno vec odavno!

Nikon odavno radi sa gubicima. Prosumeri ne opravdavaju svoje postojanje pored mobilnih tel. sa 17 kamera dok od prodaje Z6 i Z7 bas i ne moze da zivi cela kompanija.
Canon se nekako drzi dok Sony dominira. Panasonic i Fuji imaju svoje nishe. Najveci profiter od svih je Sigma koja brzinom svetlosti izbacuje objektive za 50% od cene originala za sve sem za Canon R mount jer im Canon ne da patentno pravo... A po malo sira gricne i Tamron.

I ako pogledamo ovu stranicu:

vidi se i razlog propasti sajta:

The average total compensation for a Software Engineer in Seattle is $153,870.
The average Editor salary in Seattle, WA is $83,077
The estimated total pay for a Executive Producer is $162,400 per year in the Seattle, WA area
The average Video Producer salary in Seattle, WA is $67,901
The estimated total pay for a General Manager is $148,802 per year
The average Technical Editor salary in Seattle, WA is $76,169
The average salary for a Technical Writer in Seattle is $90,563.

General Manager x 1 .............. 150.000
Software Engineer x 4 ............ 650.000
Video Producer x 1...................68.000
Editor x 2 ..................................165.000
Technical Writer x 2...................180.000
Executive producer x 1.............163.000
Technical Editor x 1....................76.000

TOTAL stuff................................1452000$

Dakle, milion i po godisnje samo na plate. I to sam racunao prosecne plate za Sietl sa nekog sajta.
Ko zna kakve je Amazon uslove nudio. Moj jako dobar drug iz mladosti radi u poznatoj kompaniji kao Enterprise Architect, sta to god znacilo i ima oko 360.000-400.000 godisnje, u zavisnosti od rezultata.
A gde su tu privatna zdravstvena osiguranja, penzioni fond, razne beneficije, poslovni prostor gde je bila redakcija, studio, arhiva... i sve ostalo sto su vrv imali kao Amazon zaposleni. Kostao je njih taj sajt najmanje 2.5-3 miliona godisnje.
I sada ce neko da kaze, a sta je to za Amazon.. pa nista, ali ko zna koliko su oni takvih "nista" imali...

Meni licno je ovo bio najkorisniji segment sajta:

gde je covek mogao da vidi realan "napredak" foto tehnike... Ali ako bi bili iskreni, to je cist gimick za foto nerdove.

Ko ima para, kupice novo jer je tako u mogucnosti. Ko nema, kupice polovno sta vec moze da priusti i za koji sistem vec objektive ima.

Odavno se vec prodaju tri - cetiri aparata.
Canon 5D MK sta god, danas R5 ko ima para ili R6 ko ima manje para.
Sony A7 III ili IV ko ima malo vise para. R ko se razbacuje.
Svadbari D850 ili Z7 II ko je ostao na Nikonu (ko je lud)
I ovi sto vole da skupo placenu opremu prodaju za male pare, oni kupuju Fujifilm i Panasonic :)

I to je to... 90% mudrosti. Nema dalje. Ostalo su i onako sitnice... za koje je zaduzen DxO, da testira broj linija po mm.

Iako mi je DP review bio sajt koji sam svako jutro otvarao poslednjih 20 godina, realno je to bila samo navika i nece mi nedostajati... i onako ne pamtim kada sam procitao nesto zaista korisno ili neki test, samo pogledam koju fotku iz samples gallery i to samo par koje nisu gadne jer one njihove ruzne narandzaste face zaista nisam mogao da svarim...

Nece faliti ni forumske rasprave, gde je pola komentara bilo "toksicno"...
Internet je postao jedna ogromna pijaca gde danas moras duboko da zasuces rukave da bi nasao neke ZAISTA korisne informacije.

Poslednja izmena:
Evo zatvaraju i Book Depository...stvarno ih treba bojkotovati!

Slazem se sa tobom, treba im sve otkazati, pa nek se cesu...

Nego ja pratim Dpreview sajt od samog osnivanja i cuvenog Phila Askey-a. Ko duze prati Benchmark, mozda se i seca mojih rasprava sa Driverom oko foto opreme.
Davnih godina imao sam i sam nameru da napravim takav sajt, ali me je nedostatak aparata za review u tome najvise sprecio.
Prosto su domace carine, poste i slicne administrativne prepreke nepremostive da bi radio tako nesto sto nije main stream, pa da mozes da se snadjes i kod domacih zastupnika.

DP Review vec odavno nije bio ono sto je nekada bio. Prvo, aparati su jos pre 10 godina dostigli svoj maksimum i to je sada to. Autofokus se poboljsava, dodaju se megapikseli ali kvalitet je mahom isti. Koga zabole realno za 5.3k ili za 6k? Mozda manje od 1% korisnika... A moj telefon danas ima 8K i to zaista savrseno snima po suncu...

Vesti ako se pogledaju, uglavnom su besmislene. Tacno se vide da cede suvu drenovinu da opravdaju svoje postojanje. Jednom nedeljno ima neka zanimljiva vest... ostalo je mahom silovanje contenta.

A ni foto trziste nije sjajno vec odavno!

Nikon odavno radi sa gubicima. Prosumeri ne opravdavaju svoje postojanje pored mobilnih tel. sa 17 kamera dok od prodaje Z6 i Z7 bas i ne moze da zivi cela kompanija.
Canon se nekako drzi dok Sony dominira. Panasonic i Fuji imaju svoje nishe. Najveci profiter od svih je Sigma koja brzinom svetlosti izbacuje objektive za 50% od cene originala za sve sem za Canon R mount jer im Canon ne da patentno pravo... A po malo sira gricne i Tamron.

I ako pogledamo ovu stranicu:

vidi se i razlog propasti sajta:

The average total compensation for a Software Engineer in Seattle is $153,870.
The average Editor salary in Seattle, WA is $83,077
The estimated total pay for a Executive Producer is $162,400 per year in the Seattle, WA area
The average Video Producer salary in Seattle, WA is $67,901
The estimated total pay for a General Manager is $148,802 per year
The average Technical Editor salary in Seattle, WA is $76,169
The average salary for a Technical Writer in Seattle is $90,563.

General Manager x 1 .............. 150.000
Software Engineer x 4 ............ 650.000
Video Producer x 1...................68.000
Editor x 2 ..................................165.000
Technical Writer x 2...................180.000
Executive producer x 1.............163.000
Technical Editor x 1....................76.000

TOTAL stuff................................1452000$

Dakle, milion i po godisnje samo na plate. I to sam racunao prosecne plate za Sietl sa nekog sajta.
Ko zna kakve je Amazon uslove nudio. Moj jako dobar drug iz mladosti radi u poznatoj kompaniji kao Enterprise Architect, sta to god znacilo i ima oko 360.000-400.000 godisnje, u zavisnosti od rezultata.
A gde su tu privatna zdravstvena osiguranja, penzioni fond, razne beneficije, poslovni prostor gde je bila redakcija, studio, arhiva... i sve ostalo sto su vrv imali kao Amazon zaposleni. Kostao je njih taj sajt najmanje 2.5-3 miliona godisnje.
I sada ce neko da kaze, a sta je to za Amazon.. pa nista, ali ko zna koliko su oni takvih "nista" imali...

Meni licno je ovo bio najkorisniji segment sajta:

gde je covek mogao da vidi realan "napredak" foto tehnike... Ali ako bi bili iskreni, to je cist gimick za foto nerdove.

Ko ima para, kupice novo jer je tako u mogucnosti. Ko nema, kupice polovno sta vec moze da priusti i za koji sistem vec objektive ima.

Odavno se vec prodaju tri - cetiri aparata.
Canon 5D MK sta god, danas R5 ko ima para ili R6 ko ima manje para.
Sony A7 III ili IV ko ima malo vise para. R ko se razbacuje.
Svadbari D850 ili Z7 II ko je ostao na Nikonu (ko je lud)
I ovi sto vole da skupo placenu opremu prodaju za male pare, oni kupuju Fujifilm i Panasonic :)

I to je to... 90% mudrosti. Nema dalje. Ostalo su i onako sitnice... za koje je zaduzen DxO, da testira broj linija po mm.

Iako mi je DP review bio sajt koji sam svako jutro otvarao poslednjih 20 godina, realno je to bila samo navika i nece mi nedostajati... i onako ne pamtim kada sam procitao nesto zaista korisno ili neki test, samo pogledam koju fotku iz samples gallery i to samo par koje nisu gadne jer one njihove ruzne narandzaste face zaista nisam mogao da svarim...

Nece faliti ni forumske rasprave, gde je pola komentara bilo "toksicno"...
Internet je postao jedna ogromna pijaca gde danas moras duboko da zasuces rukave da bi nasao neke ZAISTA korisne informacije.
Nije poenta da li im je bilo rentabilno ili nije, već što ga brišu.
Što reče kolega, shift-delete.
Mogli su bar da se potrude da ga ostave u životu, ali je realnost da ih zabole ona stvar za bilo šta što im ne pravi pare.
I zato po meni zaslužuju prezir i ništa više.

Na sajtu nema ni jedne reklame. A linkovi ka Amazon prodavnici slabo vrede jer 99% tih aparata sa sajta i nema u prodaji odavno.

Mislim i da ga nece obrisati barem jos neko vreme, tipa godinu, dve tri.. to su napisali samo da bi ljudi na vreme preuzeli svoje podatke, slike itd..

Ali videcemo... da ne trcimo pred rudu.

Realno je 80% aparata na tom sajtu odavno u kantama ili reciklirano a onih 19 posto zastarelo solidno ili ih cak nema ni polovnih. A za dve do tri godine, sajt ce biti potpuno besmislen.

Koga zanima kvalitet slike Canona 5D MK I ili Sonyja A7 keca ili dvojke... ?? :)

I onako ce opstati dva brenda, Sony i Canon. Sve ostalo ide pod vodu u narednih par godina. Mozda Fujifilm prezivi jos malo jer ima poklonike, ali pitanje je da li ce dobaciti 2030-tu... moje misljenje je da nece. I naravno Panasonic koji ima konglomerat iza sebe, pa i oni mozda opstanu jos malo ako srede auto fokus konacno..

Danas, ko zeli dobar aparat, kupi Sony A7 IV i to je to. Fascinantan i video a naravno i foto. Uz to gomila 2nd i 3rd party objektiva za male pare, Viltrox, Samyang itd... Naravno, za zaklete Canondzije, tu je R5 sa preskupim R F objektivima. Spala knjiga na par slova.
Isto kao i sa mobilnim telefonima.
Apple ili Samsung. Ima li treceg?

"Luckily, the DPReview users revolted, then united and.. made a new site. Introducing Digicam Finder — your source of the most complete and accurate digital camera data on the internet. Built and maintained by the DPReview community.

On DF you can already search and filter all of the same 2,510 digital cameras you had on DPReview, using the same parameters. Our goal was not just to preserve the data but to improve and extend it going forward. DF is already 1) faster, 2) mobile-friendly, 3) has new data points and, most importantly, 4) is open-sourced*.

Next, we’ll add Lenses, wire up more filters, pull in review data and.. why don’t you say what you want us to do next?

What about the discussion forums? Worry not, they have also been re-created by DPR users at DPRevived.com ↗ — head there to find old friends."

Nije los sajt, ali poenta DP reveiw-a su bili review-ovi i naravno ona test scena za uporednu komparaciju kvaliteta slike 4 aparata..
Studio scene - Image comparison tool
Na studijske fotografije koje cine tu test scenu i naravno na review-ve apsolutni copyright ima Amazon i sem ako ga ne stave u public domain, to niko ne moze da skine...

Vrh Dno