Šta je novo?

Dota 2 nizak FPS?

MakingPlays

Poštovan
Učlanjen(a)
15.01.2016
Poena
69
Pozdrav,

Dota 2 mi iz nekog razloga radi na samo 100-110 FPS-a, nekad i ispod, dok je pritom GPU usage 40-50%. Desavaju se i random clock drop-ovi na 900MHz. Je l' mozda neko imao slican problem, da li je stvar u optimizaciji igre ili necemu drugom?

Evo par slika:

photo upload sites

imagen

image hosting

Instalirana je na SSD-u, specifikacije racunara su u opisu profila. Ako neko nije duze igrao ili ne zna, FPS counter je u gornjem desnom uglu, sitno je pa se mozda slabo vidi.

MP

Poslednja izmena:
..i zašto je problem sto radi na "samo" 100FPS ? Prije svega, koji je tacno monitor ?

Pa nije to malo generalno, ali kada vec imam hardware da mi radi na 250 ili koliko god je maksimum, zasto da mi radi na 100. 144Hz je monitor (1080p i 2k imam, ove slike su sa 1080p, ali nebitno je to, da je GPU load na 100% treba da izvuce preko 144 FPS-a na obe rezolucije), tako da preko toga nema poente da bude, ali mene zanima zasto se GPU opterecuje samo 50-ak+-10% i zasto pada clock na 900MHz?

Poslednja izmena:
Ja koliko znam, dota 2 nije nikada bila nesto posebno optimizirana igra. Kako je CPU opterecen ?

CPU opterecenje takodje moze na slikama da se vidi, CPU1, CPU2, CPU3 i CPU 4 su core-ovi respektivno, pa je prikazana temperatura, pa onda procentualno opterecenje svakog jezgra pojedinacno.

Ako si nesto klokovao, vrati na fabricka podesavanja pa vidi kako ce da radi...

Jesam klokovao generalno, ali ovo je na onom najobicnijem "gaming mode-u", dakle fabricka podesavanja. Bio sam probao i da promenim API, sa DX11 na Vulkan i OpenGL, ista prica, grafika na 50%, fps ispod 120.

Sorry nisam gledao.. mislim da je najbolje da kartu testiras na drugim igrama i da dota nije neka referenca.

Sto se tice varijacije brzine klokova, mogu biti driveri ili hardverski problemi sa pregrijavanjem ili povlacenja više struje. Jel ti u power managmentu u cpanelu stavljeno na "adaptive" ? Probaj sa "maximum performance".

Ima tu jos stvari poput konflikta sa softverom i OC programima dok je opce poznato da MSI a. zna uticati na performanse. Ja bih tipovo na drivere.

Da li si imao stariju kartu pije te koja je radila na isom sistemu ?

Poslednja izmena:
Kartica je testirana u svim mogucim zahtevnijim naslovima, radi kao sat, klokuje se do 2154Mhz, temperatura ne prelazi 66 stepeni. Sto se power plan-a tice, to je naravno podeseno na "high performance", ako na to mislis (win 10, mozda je na win 7 "maximum", no nebitno). Moja grafika nije MSi, nego ASUS, a ako mislis da Afterburner (koji koristim kao overlay/monitoring program) utice na performanse, ne bih rekao, posto se isto desava i bez njega. Najnoviji driveri su instalirani. Gledao sam po netu u vezi ovog problema, ne mogu nista da nadjem, sta god da kucam u tom kontekstu izlazi mi kako se ljudi zale na low fps sa nekim grafikama od pre 5 godina. Ako ovde ima resenja, treba mi neko ko zaista zna znanje, posto se ja bavim gaming-om/racunarima i ocigledno ne znam u cemu je problem. Svakako hvala na ovim odgovorima.

U nvidia control panelu, u profilu za igru (Manage 3D settings - Program Settings), ako ga nema, dodaj ga, zatim pod "Power Managment Mode" stavi "Prefer Maximum Performance". Ne bi trebalo više da ti spušta ispod base 3d clocka, odnosno ispod ~1500mhz.

Poslednja izmena:
Haha, izvini ali moram da se nasmejem. Ta opcija nije podesena, ali sam naravno i to probao, radi ona stalno na base clock-u, ali onda spusti GPU usage na 15-20%, ili ako spusti clock (kada je na "adaptive mode-u") onda podigne gpu usage na 30-40-50%. Krace, nije do toga, ali hvala svakako :)

Pogledaj razliku clock-GPU usage na prvoj i drugoj slici, to je to.

Poslednja izmena:
Afterburner zna da utice na performanse ali se više ocituje kao micro stuttering.

No nebitno, ako kazes da u drugim naslovima radi kao sat, ne znam sta se zamaras oko dote. U prvom postu sma ti rekao da dota bas nije najoptimiziranija igra dok mi nisi odgovorio kako si instalirao drivere i kada si ubacio kartu. Da li si nakon ubacivanja karte dizao novi sistem ili si vec prije toga imao neku drugu kartu pa ubacio novu a sistem ostao isti.

Hmm to je interesantno vidis, sistem je ostao isti, a skoro sam uzeo 1070, pre mozda mesec dana. Mislis da bi trebalo da reinstaliram sistem? Ako da, zasto?

EDIT: Zamaram se oko Dote posto to najvise igram i planiram da igram profesionalno, a ostale naslove cisto igram iz zabave, ili kada sam toliko umoran od Dote pa prestanem da igram da ne bih gubio gameove.

EDIT2: Ne koristim Afterburner dok igram Dotu posto mi smeta overlay, samo sad' sam ga pokrenuo da bih prikazao odnos Clock-a i GPU-usage-a, i eventualno CPU usage-a.

EDIT3: Mozda je trebalo da nazovem temu "Dota 2 nizak FPS sa relativno jakim hardverom", da ne bih uvredio nekog sa ovih "samo" 100 FPS-a. Sorry zbog toga.

Poslednja izmena:
Postoj slucajevi brisanja drajvera od stare karte i svih repova sto je od nje ostalo sa driver sweeperom ili ti sada DDU, i da nova karta radi.. ali ti ne mogu opisati koliko je samo slucajeva bilo gdje karta nije radila na maksimumu radi starog sistema.

Elem, ne garantujem ti da ce ti se rijestiti problem ali ja ne testiram karte bez ponovnog dizanaj sistema. Jednostavno ostaju repovi drajvera od starih karti. Na koji si nacin ocistio stare drivere ?

meni je dota radila isto tako na matoroj 775 konfi (sa 771 xeonom)... kada sam presao na i5 4690k, radila je maaaalcice bolje :D

to joj je neki max, mozes da imas azdaju, drzace na oko 120fps max ja mislim.... vise od toga nisam vidjao... mozda i gresim, neka me ispravi neko ako jeste video...ali ja nisam :)

meni je dota radila isto tako na matoroj 775 konfi (sa 771 xeonom)... kada sam presao na i5 4690k, radila je maaaalcice bolje :D

to joj je neki max, mozes da imas azdaju, drzace na oko 120fps max ja mislim.... vise od toga nisam vidjao... mozda i gresim, neka me ispravi neko ako jeste video...ali ja nisam :)

World of Tanks isto nece preko 120FPS ma sta ti da imas :D

Jaoo cini mi se da sam kucao fps max komandu i islo je preko... Ali mi je bilo nepotrebno,pa sam vratio na default. Mislim sa je lockovano na 120, kucaj fps_max 240 recimo

Meni je GTX 970 jos pre 2 godine izvlacila isto fps-a kao i 1070 sad (u Doti 2), to nije realno, 1070 je duplo brza od 970 (ili bar priblizno duplo, zavisno od modela). Sto se procesora tice, nema tu sta 4690k sa dobrim clockom (moj je na 4.9GHz) je najbolji procesor za gaming (ili 6600k mada "isto" je to), sve preko toga je bacanje novca ako masina nije za neki render/editing ili slicno.

Vrh Dno