Šta je novo?

DOS igrice pod winxp?

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
Probao sam dosta starih dos igrica pod winxpom i rezultati su bili porazavajuci. Stigne do naslovne slike ni makac dalje - blokira se igrica.
Ima li neki nacin da proradi sve to. Compatibility modovi i druge gluposti mi nisu pomogli kao ni neki vodici sa stranih sajtova, tako da molim samo za licna iskustva.
Znam da je bolje sto pre zaboraviti na DOS igre ali cisto da pitam. Da li postoji neki DOS emulator?
Mozda je najbolje da napravim posebnu particiju pomocu partiotion magica. Samo gde naci DOS i koliko zauzima disketa? Fajl sistem je NTFS.

Da li postoji mogucnost da nasnimim neki butabilni cdrom koji bi dizao dos koji bi startovao igrice sa cdroma? Ovo mi deluje kao elegantno resenje, samo kako napraviti butabilni dos?

koliko sam cuo (citao) moguce je podici sa boota neki dos. onda ne bi bilo problema ni da se igre igraju, samo bi snimanje pozicije bilo problem (resenje je da napravis fat16 particiju pa da igre bacis na nju)

anyway potrazi na googlu kako se to radi

Laza je napisao(la):
Da li postoji mogucnost da nasnimim neki butabilni cdrom koji bi dizao dos koji bi startovao igrice sa cdroma? Ovo mi deluje kao elegantno resenje, samo kako napraviti butabilni dos?

Imam ja bootabilnu disketu DOS-a 6.22, sa sve dodatnim glupostima tipa smartdrv i ostalo. Javi mi se na PM ako ti treba poslacu ti mailom pa od toga napravi CD ili sta vec hoces.

pozdrav

Laza je napisao(la):
Ako budes uspeo da napravis bootabilni CDROM sa tom disketom javi, posto sam i ja zainteresovan...

znas kako, uzmi nero i tu disketu... narezi boot cd sa tom disketom (ima opcija u nerou) pa onda dodaj drugu sesiju, tj, sve programe koji su ti potrebni za dos...

jos jedna VAZNA stvar. bilo bi dobro ako znas da radis sa tim, da napravis RAMdisk i sve esencijalne fajlove stavis na njega, da ti ne bi citao i vrteo disk svaki momenat... bas cu sa ovim malo da se pozabavim...

Posle malo pretrazivanja na netu shvatio sam da ne bi bio problem napraviti bootabilni cdrom koji bi dizao dos. Ali problem je u tome sto je igricama potrebno mesto da upisuju svoje podatke - potreban im je harddisk (a posto moj ima NTFS sistem, od toga nista - jedino da se napravi posebna FAT particija). Mozda bi se neka i startovala, ali to je mali broj jer sve imaju svoje ini ili cfg fajlove. Jedini nacin bi bio kada bi podatke upisivale u memoriju (256MB bi bilo i vise nego dovoljno - moj prvi harddisk je imao 40MB), odnosno kada bismo napravili u memoriji neki virtualni disk. Da li je to realno? Da li to Miroslave radi taj RAMdisk o kome govoris? AKo je to to, onda resena stvar!cheers

naravno, samo ne znam kolika je max velicina koju podrzava ram disk... pokusacu veceras kad se vratim sa utakmice... ako ne budem bio deprimiran :D

Nazad
Vrh Dno