Šta je novo?

Dorcol-Vozdovac koja antena?

Black RIder

Čuven
Učlanjen(a)
28.06.2002
Poena
619
Dakle, zelim da se povezem preko WiFi-a s drugom koji je kod stadiona Vozdovac. Ja sam blizu Zoo Vrta. Obojica imamo Asus ploce s mogucnoscu WiFi-a ali nemamo kartice jos uvek. Koje jacine bi nam trebala antena i gde mogu da se kupe Asus WiFi kartice posto pretpostavljam da je to najbolje resenje za nas dvojicu ;)
Zaista ne znam koliko moze tu da ima vazdusnom linijom, a i ne znam kako da proverim, ali nek bude oko 4Km na primer :d

Pozdrav,
Ratko

imate li vi line of sight tj. optichku vidljivost?!?
bez toga ~ nichts ...

Ma i da imaju opticku vidljivost slaba vajda. Preko centra prolazi mali milion signala tako da ce vam trebati jaka&skupa oprema.
I opet ono nepisano pravilo, nista dok se ne proba i ne vidi kako sve radi u praksi.

Odakativno, za pocetak bi vam trebala investicija od nekih 400e (ovde mislim na 24dB Grid antene od kojih svaka kosta po 100e + 2 dobra AP-a od po 100mW, opet svaki po 100e + kablovi & konektori).
I opet, pitanje je kako ce sve to da radi. Ako imate opt. vidlj. i ako ste bas na nekoj dobroj visini, treba da radi bez problema. Ma nista dok se sve ne isproba. Ipak, ima dosta preplitanja signala po centru i to je genaralno problem za vas dvojicu.

Poz!

Nadam se da imamo opticku vidljivost. Ne znam kako da proverim. Ja sam na zadnjem spratu(V sprat), a on je u kuci na 2. spratu tako da se nadam da mozemo da se vidimo s krovova, a isti su nam i blizu(na krovove mislim). Ali opet, ne znam da li nam se isplati sad kada sam video cene. Nego, kakva je Asus-ova WiFi kartica koja bi nama predstavljala najjeftinije i najelegantnije resenje?

Pozdrav

Preporucujem ti da se malo vise informises o wireless-u,npr. poseti www.bgwireless.net

Kako proveriti opt. vidljivost?
1. dvogledima
2. ako je noc vedra, neka npr. tvoj drugar pali-gasi neku jacu lampu ili pak reflektor ako ga slucajno imate, strob i sl. Ako vidis "isprekidanu svetlost", znaci imate opt. vidlj. ;) Malo sam se nasalio, ali zaista se tako ispituje vidljivost u gradskim sredinama.

Radi poredjenja, kada sam gledao da li sa driver-om imam opt. vidlj. on je palio-gasio najobicniju lampu. Udaljenost je bila 1,5km a lampa se videla odlicno.

p.s.
Te asus kartice se koriste iskljucivo za indoor (znaci u kucnim-kancelarijskim uslovima).Radile bi i za varijantu 2 kompa na 100-200m ali za 4km nikako. Da ne bih sada duzio o svemu, pogledaj link koji sam ti gore ostavio.

Poz!

Jos nesto. Za procenu daljine izmedju vas, opotrebi plan plus ;)

Vi imate taj problem da se hiljade signala preplicu izmedju vas dvojice. Da se ja pitam, ja bih u startu zaboravio na tu ideju, osim ako imate negde da pozajmite opremu pa da probate.

Nemamo, pa polako i ja zaboravljam. :( Hvala na odgovorima, a sto se tice bg-wireless-a bio sam bas juce na sajtu i malo citao, ali sam se sada smorio kada sam video koliko para treba i mucenja. Vidljivost jos mozda i proverim kad me ne bude mrzelo! :p

Pozdrav,
Ratko :wave:

Nazad
Vrh Dno