Šta je novo?

Domaci zakoni i kaznjavanje "hakera" [mail virusi]

][V][ATRIX™

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2001
Poena
679
Dakle smucilo mi se vise da primam gomile mailova sa debilnim attachmentima (naravno virusi i to aktuelni..).

E sad, posto sam uhvatio IP sendera, a poslato mi je nekih 10-ak poruka odjednom i to sve "kao" sa nekih stranih i vecinom .co.yu domena (cak rts.co.yu :beat: ) zanima me koji su to nasi zakoni koji mogu da gone tog "napadaca", jer nije problem poslati IP adresu domacem provajderu i zatraziti podatke koji user je imao taj IP u to i to vreme, toga dana.

Glupan je slao sve sa iste IP, samo razliciti mail aliasi naravno. Neki dokoni klinac verovatno. :twisted:

Ajde da cujem jesmo li mi pravna drzava ili ne.. type;

Ma decko verovatno nije ni svestan sta mu sve mili iz mailboxa...

Ne bih rekao. Jer meni ovo stize na sajt, znaci gde moze da lupa mail aliase, sto i radi ... Da mi stize samo ne 1 mail pa OK, ali ovako na 10 razlicitih mail aliasa (koje u zivotu ne koristim ali mi stize sve poslatno na moj sajt u moj mailbox.. znaci ono [email protected])

Procitaj sledeci tekst [ako vec nisi]

http://www.sk.co.yu/2003/05/skin05.html

Delo
Minimalna kazna
Maksimalna kazna
Član 186a
Neovlašćeno korišćenje računara i računarske mreže
Novčana
5 godina zatvora
Član 186b
Računarska sabotaža
1 godina zatvora
8 godina zatvora
Član 186v
Pravljenje i unošenje računarskih virusa
Novčana
3 godine zatvora
Član 186g
Računarska prevara
6 meseci zatvora
12 godina zatvora
Član 186d
Ometanje funkcionisanja elektronske obrade i prenosa podataka i računarske mreže
Novčana
5 godina zatvora
Član 186đ
Neovlašćen pristup zaštićenom računaru ili računarskoj mreži
Novčana
5 godina zatvora
Član 186e
Sprečavanje i ograničavanje pristupa javnoj računarskoj mreži
Novčana
3 godine zatvora
Tabela 1 – Kazne propisane novom glavom Krivičnog zakona Srbije koja reguliše računarski kriminal

nemoj promasiti ovaj link na tom sajtu

http://www.2ojt.sr.gov.yu/

tu imas sve potrebne kontakte a mozes odmah i podneti tuzbu.

Nisam ni ja znao za sve ovo. Imam i ja par IP adresa, videcu sta mogu da ucinim da im zagorcam zivot.

OK hvala, a pogledacu taj broj SK-a ovako u papirnom izdanju jer imam svaki broj.. :)

Otkada se pojavio ovaj novi virus MyDoom prava je ludnica sa mailovima i meni na sajt dolaze mailovi na adrese koje ne postoje ali su u mom domenu. Mislim da tu nema spasa jer on kada uleti u neki kompjuter kupi sve adrese i izmislja nove i salje malove sa virusom a da taj korisnik nije ni svestan da ima virus. Posto kod mene na serveru ima skoro 100 korisnika, dolaze mailovi sa virusima svakih par minuta, mnogo vise na adrese koje ne postoje, srecom tu je RAV antivirus koji ih cisti.
Mozda taj sto tebi salje mailove ni ne zna sta se desava.

Mozda..
A bas sam ranije citao o tim novim zakonima, i u svakom slucaju taj sto se sa njegovog kompa salju virusi moze da nadrlja. Iako on mozda jedva zna i komp da upali, znaci vezara, ali to sud ne interesuje i po zakonu navodno on placa kaznu. Ne znam da li je ovo primenjivo, ali zakljucak je da ce zbog tog zakona stradati samo nevini.. :rolleyes:

Onaj ko je stvarno kriv nikada ne bi ostavio svoj IP. A tu je i probem Kako proveriti ko stoji iza tog i tog IP - ako provalis kako javi mi.

Pa upravo se o tome radi (o zakonu ovom je rec..) da ako napadac uzme neciju masinu i koristi je za napade, naravno da niko njega nece juriti i njegov IP, jer se on nigde ne pojavljuje u toj celoj prici! Ovaj neduzni ispasta jer se svuda vidi njegov IP i nema nacina da dokaze da on u stvari nema pojma ni sta je npr. email a kamoli neki tamo IP i da nije imao nameru da se bavi nelegalnim radnjama.

Nisam strucnjak za te stvari ali verovatno postoji nacin da se ispita stvarna putanja podataka.

Ako ti je toliko bitno da kaznis tog lika probaj da kontaktiras ljude u tuzilastvu.

Ma jok, nije rec da je meni bitno.. samo sam hteo da se raspitam kako to f-nise u praksi i da li je izvodljivo.

A opet kazem, po zakonu je kriv onaj ciji IP uhvate.. To je kao kad ti uzmes necija kola i uradis nesto, i posle preko tablica jure tog vlasnika a ne tebe..

Nazad
Vrh Dno