Šta je novo?

Dokle vise taj DVD?

Air Jordan

Čuven
Učlanjen(a)
30.08.2004
Poena
710
Koliko je god bilo dobro povecanje brzine inteneta kod nas, toliko sad imam problema jer mi je 1TB prostora na hardu planuo za cas.
Zar je moguce da tehnologija kod optickih uredjaja i medija napreduje toliko sporo, da jos uvek nemamo pristupacnu zamenu za DVD? Mozda je trenutno isplativije ulagati u hard diskove, ali ni to nije neko resenje. Nazire li se kraj ovoj agoniji? Ako cemo na svakih 10 godina dobijati povecanje kapaciteta medija za 4-5 puta onda to nikako nece valjati.

era bluray diskova je sve bliza ( ne kazem da ce skoro biti pristupacni po razumnim cenama ali do tada hd-skladistenje je najbolje)
hd-ovi su smesno jeftini

Narodu se ne moze udovoljiti ;)
kad je spor internet zale se oce brzi ko evropa
kad dobiju malo brzi zale se gde ce da skladiste podatke...

Poslednja izmena:
Ne shvatam sta je lose kod npr. dvd ili dl dvd diskova? Ja sve snimam na njih i na hardu cuvam samo ono sto nije jos spremno za rezanje. Nekako mi je mnogo bezbednije nego da cuvam to na hardu, sa kojim moze sve i svasta da se desi (izgori elektronika usled npr. oluje, bad sektori, virus obrise sve i druge razne katastrofe svima poznate). Kada dodje era blue ray diskova ili nekih slicnih lako cu sve sa dvd-a da prekopiram na 10 puta manji broj tih buducih diskova.

Evo resenja za one s parama :p

tjuning-kompa_13829_s__42.jpg

Ne shvatam sta je lose kod npr. dvd ili dl dvd diskova?
Problem je u tome što ja recimo već imam 5 torbi sa po 256 DVD-ova i počinjem da se davim u njima, a uz to na DVD-ove često snimaš i neke bezvezne stvari ako ti zafali prostora na disku pa ne stigneš da ih probereš. Zato sam i rešio da kupujem hard diskove do daljnjeg.

Ovo na slici radijator i lici a verujem da ni ne greje nista losije :p

Pa bilo je vec diskusije
Sve ima svoje prednosti i dvd i hd ali
kolko su pale cene HDova glupo je zamlacivati se rezanjem.

Problem je u tome što ja recimo već imam 5 torbi sa po 256 DVD-ova i počinjem da se davim u njima, a uz to na DVD-ove često snimaš i neke bezvezne stvari ako ti zafali prostora na disku pa ne stigneš da ih probereš. Zato sam i rešio da kupujem hard diskove do daljnjeg.
Problem je u tome sto ljudi, a rekao bih da si i ti medju njima, skidaju gomile i gomile gluposti koje im nikada nece zatrebati, ali jednostavno MORAJU da ih imaju. Ima naziv za tu "bolest", citao sam o tome na netu, ali ne mogu da se setim sad kako bese. Sta to ti imas na preko 1200 DVD diskova?!?

Problem je u tome sto ljudi, a rekao bih da si i ti medju njima, skidaju gomile i gomile gluposti koje im nikada nece zatrebati, ali jednostavno MORAJU da ih imaju. Ima naziv za tu "bolest", citao sam o tome na netu, ali ne mogu da se setim sad kako bese. Sta to ti imas na preko 1200 DVD diskova?!?

Mozda ljudi skidaju neke stvari koje zauzimaju mnogo mnogo vise i na tih 1200 dvda stane dosta malo materijala.
Zasto bi to bila bolest no to nije tema ovog puta :D

Poslednja izmena:

Lepo je ont te diskove potrpao u case, al kako ih je povezao sve na MB/kontrolere, to je ogromna kolichna kablova jer svako disku treba napajane i IDE ili SATA kabel.

Ili mozda ljudi skidaju blu ray x264 filmove koji zauzimaju 2-3 dvda ili nedaj boze H264 koji ko zna koliko dvda zauzmu
Ti koji pricaju o toj bolesti nemaju bas pamet ni znanja.

U potpunosti se slazem. A ni igrice vishe nemaju mislosti sad je 2 SL DVD-a za jednu igru postao standard :smash:

Poslednja izmena:
Kada dodje era blue ray diskova ili nekih slicnih lako cu sve sa dvd-a da prekopiram na 10 puta manji broj tih buducih diskova.
Kad se sve sa dvd diskova prebaci n BR, onda ce doci era nekih novih ultra mega giga diskova pa prebacuj ponovo i tako do besvesti.

i posle kad pogledash od sve te gomile diskova koje chuvash, mozda cesh dok si ziv koristiti 2-5% tj. nekad ih upotrebiti, ostali ce stajati bezveze, ili kad budesh imao decu onda oni da koriste i da se dive kako je roditelj napravio odlichnu kolekciju svega i svachega... realno... :)

i posle kad pogledash od sve te gomile diskova koje chuvash, mozda cesh dok si ziv koristiti 2-5% tj. nekad ih upotrebiti, ostali ce stajati bezveze, ili kad budesh imao decu onda oni da koriste i da se dive kako je roditelj napravio odlichnu kolekciju svega i svachega... realno... :)

Živa istina.
'Ajde recite, šta čovek koji skida 1TB nedeljno realno koristi od toga?
Jedino ako je besposličar i danguba i ima vremena za sve to . . .
*** - pa ja odgledam 1-2 filma mesečno, odigram 3 igre godišnje, sw koji koristim za posao update-ujem na godinu-dve. Sve u svemu - meni je i 100GB za godinu dana previše a imam na hdd-ovima višestruko više podataka. Šta će tu i kad ću sve to da iskoristim - ni sam nemam pojma - a verujem da ni većina vas . . .

Poslednja izmena:
Ja vrlo dobro znam gde mi je šta na disku, a to što želim da imam sve stare dobre filmove u HD formatu, to je moja stvar. Problem nastaje kada shvatiš da ti za svaki film treba 1 ili 2 DVD-a ako hoćeš da ih režeš, a ne da čuvaš na hard diskovima.

Za sada bi Blu-ray trebao da odradi posao što se tiče skladištenja HD filmova. Ali i po meni - to je igranka bez prestanka, onda kada skupiš par hiljada BD-a, počinje kolo ponovo. Novi (bolji) video standardi i veći kapaciteti. A ti BD-ovi će završiti u smeće jer će ti trebati bolja slika i zvuk.

Poslednja izmena:
Po mom mišljenju BluRay je već zastareo iako nije još ni zaživeo.
Ono što nama treba je neki medij koji neće imati takve porođajne muke kao DVD i BluRay, prvenstveno zbog smaranja filmske industrije oko zaštite, a da ima kapacitet od barem 1TB.
Nešto ovako na primer.

Poslednja izmena:
Živa istina.
'Ajde recite, šta čovek koji skida 1TB nedeljno realno koristi od toga?
Prvo ti nama reci ko je taj covek koji nedeljno toliko skine :p

100-200gb mesecno - odma dodju ljudi kao bolest neces pogledati ni 5% od toga a meni to ustvari izadje 10ak filmova mesecno znaci jedan film u 3 dana.

Ko zna sta ljudi skidaju tako da je glupo reci mnogo je toliko gb/tb skidati.

no necu vise o ovome. :)

Poslednja izmena:
Sta kazete onda na ovo...

Japanska nacionalna radiodifuzna korporacija NHK proteklih nekoliko meseci radi na testiranju novog video formata razvijenog od strane inženjera te korporacije. Reč je o Super Hi-vision (UHDV - Ultra High Definition Video) formatu koga karakteriše šesnaest puta veća rezolucija slike (7680 x 4320 piksela) od aktuelnog FullHD video standarda (1920 x 1080 piksela). Za potrebe snimanja 18 minuta test materijala povezano je 16 standardnih HDTV snimača ukupnog kapaciteta 3.5 TB. Uz novi format video zapisa promovisan je i novi 22.2 (24 kanala) format zapisa zvuka.

Na projekciji je pušten snimak vožnje gradom (kamera je bila montirana na prednji kraj vozila) na širokougaonom platnu dijagonale 15 metara, koji je u potpunosti fascinirao gledaoce. Prizor je bio toliko realan da je mnogim gledaocima prilikom projekcije pozlilo.

Ja sam skoro kupio hard disk (WD 640GB) i 1GB me je izasao oko 7.5 din, a 1GB na dvd-u je oko 4GB, tako da ja mislim da je premala razlika da se covek maltretira.
Tj da pojasnim, meni je problem sto za narezati npr 300GB na DVD treba koliko sati???

... a meni to ustvari izadje 10ak filmova mesecno znaci jedan film u 3 dana.

Uu, brate, tri filma za nedelju dana . . .
Lepo rekoh: besposličar i danguba :D

Većina HD ripova koji mogu da se nađu "u dućanima" mogu da stanu na BD, e sad, hteli bi i da celi serijali od 6 filmova stanu na jedan medij. Biće i toga - kad zaživi holografska tehnologija (ili možda nešto treće). Taman tad će prazan BD medij da košta k'o sad DVD. A i tada će neko naći i zakukati kako ne može da nareže gorepomenutog "japanca" na tri holo-diska. A blu-ray mu ne pada napamet da gleda zbog lošeg kvaliteta slike i zvuka.

Uu, brate, tri filma za nedelju dana . . .
Lepo rekoh: besposličar i danguba :D

Većina HD ripova koji mogu da se nađu "u dućanima" mogu da stanu na BD, e sad, hteli bi i da celi serijali od 6 filmova stanu na jedan medij. Biće i toga - kad zaživi holografska tehnologija (ili možda nešto treće). Taman tad će prazan BD medij da košta k'o sad DVD. A i tada će neko naći i zakukati kako ne može da nareže gorepomenutog "japanca" na tri holo-diska. A blu-ray mu ne pada napamet da gleda zbog lošeg kvaliteta slike i zvuka.

3 filma na dan nije nishta za mog druga sa faksa, pe nije ni besposlichar ni danguba, ide redovno na predavanja i na fudbal i o5 u proseku pogleda 3 filma dnevno sigurno ili evivalentnu kolichinu serija ;)

Poslednja izmena:
^^ oni koji ne znaju da organizuju vreme njima 3 filma nedeljno izgleda ko da neko ima gomilu viska vremena :)
sve moze da se postigne kad se lepo organizuje a najlakse 3 filma ;)

Sta kazete onda na ovo...

Japanska nacionalna radiodifuzna korporacija NHK proteklih nekoliko meseci radi na testiranju novog video formata razvijenog od strane inženjera te korporacije. Reč je o Super Hi-vision (UHDV - Ultra High Definition Video) formatu koga karakteriše šesnaest puta veća rezolucija slike (7680 x 4320 piksela) od aktuelnog FullHD video standarda (1920 x 1080 piksela). Za potrebe snimanja 18 minuta test materijala povezano je 16 standardnih HDTV snimača ukupnog kapaciteta 3.5 TB. Uz novi format video zapisa promovisan je i novi 22.2 (24 kanala) format zapisa zvuka.

Na projekciji je pušten snimak vožnje gradom (kamera je bila montirana na prednji kraj vozila) na širokougaonom platnu dijagonale 15 metara, koji je u potpunosti fascinirao gledaoce. Prizor je bio toliko realan da je mnogim gledaocima prilikom projekcije pozlilo.

Ova vest je stara ja mislim min godinu dana mozda malo manje ;)
Ultra hd se nece skoro pojaviti
a vec danas ima ljudi ( cak i na ovom forumu ) koji imaju ~3TB

Poslednja izmena:
Ja sam skoro kupio hard disk (WD 640GB) i 1GB me je izasao oko 7.5 din, a 1GB na dvd-u je oko 4GB, tako da ja mislim da je premala razlika da se covek maltretira.
Tj da pojasnim, meni je problem sto za narezati npr 300GB na DVD treba koliko sati???

Neka moćna kompresija :p

BTW, ovo za japance me ne čudi, ipak oni masovno uvode optičke linkove u kuće zato što im je sve ostalo previše sporo.

Problem sa svim video formatima je sto taman dok oni zazive onako kako treba vec postanu zastareli a procesori u racunarima postanu dovoljno mocni da to izripuju i spakuju u neki manji format uz kompromisan gubitak kvaliteta prikazivanja.Cist primer raznoraznih div-x formata od kojih su se neki toliko blizu primakli dvd kvalitetu.
Sto neko rece najverovatnije da ce sledeca stepenica kod optike biti holografija sad dali ce diskovi biti okrugli ili mozda cetvrtasti mopzda nije ni bitno toliko.cini mi se da je sama rotacija jos kod cd-ova iskoriscena da bi se pojednostavila mehanika potrebna za citanje,dok danas ona pred inzinjere postavlja mozda cak i previse izazova da bi se smirile vibracije koje nastaju na povecem broju obrtaja.Elem docekacemo i tu sledecu stepenicu bar se nadam.A sto neko rece stvarno imam gomilu gluposti koje su uredno katolizirane a sta ce mi i sam se ponekad zapitam.

Problem sa svim video formatima je sto taman dok oni zazive onako kako treba vec postanu zastareli a procesori u racunarima postanu dovoljno mocni da to izripuju i spakuju u neki manji format uz kompromisan gubitak kvaliteta prikazivanja.Cist primer raznoraznih div-x formata od kojih su se neki toliko blizu primakli dvd kvalitetu.
Sto neko rece najverovatnije da ce sledeca stepenica kod optike biti holografija sad dali ce diskovi biti okrugli ili mozda cetvrtasti mopzda nije ni bitno toliko.cini mi se da je sama rotacija jos kod cd-ova iskoriscena da bi se pojednostavila mehanika potrebna za citanje,dok danas ona pred inzinjere postavlja mozda cak i previse izazova da bi se smirile vibracije koje nastaju na povecem broju obrtaja.Elem docekacemo i tu sledecu stepenicu bar se nadam.A sto neko rece stvarno imam gomilu gluposti koje su uredno katolizirane a sta ce mi i sam se ponekad zapitam.

DivX kao kodek nikad nije ni bio losiji od Mpeg2 (dvd), nego je problem sto se porede dvd od 4 ili 8GB sa DivX-om od 700MB nastalim od tog istog DVD-a (onda teoretski moze samo da bude bliskog kvaliteta, jer ne moze kvalitetom da premasi ono od cega je nastao).
Ako bi se poredili DVD i DivX nastali od originalnog HD zapisa, a iste velicine, razlika bi bila uveliko u korist DVD-a. S te strane je h264 slicniji DivX-u (oko 2x bolji), pa se HD ripovi distribuiraju na 4-8GB u 1080p rezoluciji :)

Poslednja izmena:
po 1032402 put nije h265 vec x264
H264 je standard za video kompresiju odnosno AVC odnosno MPEG-4 Part 10
x264 je implementacija tog standarda odnosno software library for encoding H.264/MPEG-4 AVC

HD ripove samo scena distribuira u tom budjavom dvd5 dvd9 formatu
Ako film traje 2 sata i vise i nije animacija vec ima dosta akcije realna velicina za 1080p je 12 i vise gb

Poslednja izmena:
Vrh Dno