Šta je novo?

Dodjela pristupa internetu

veliki znalac

Cenjen
Učlanjen(a)
01.10.2011
Poena
169
Pozdrav,
Zanima me kako mogu da omogucim internet konekciju preko wirlessa samo pojedinim korisnicima(komsijama) koji bi po nekad da se nakace?
Kazu po nekad samo kad im je hitno da provjere mejl. Zanima me da li kako mogu da pratim sta su radili po netu i koliko su portoka uzeli? Imam program whoUseMy wifi i preko njega im vidim mak adrese njihovog racunara. Mogu li ikako da vidim sta oni rade?

Uključi na ruteru filtriranje MAC adresa, i samo pojedinima omogući pristup internetu. Obično je u sekciji Basic/Wireless LAN/MAC filtering ili nekako slično. Za to moraš da znaš MAC adrese bežičnih kartica preko kojih pristupaju tvom ruteru. Sama ideja da neovlašćeno pristupaju tvom internetu mi je nejasna. Praviš Wi-Fi hotspot? Neka kupe opremu/plate ADSL/wireless pa nek se internetišu do mile volje - o svom trošku.

Prvo i najjednostavnije za zastitu uvek mozes staviti sifru na ap, ireci samo odabranim ljudima koja je.
Drugo za pracenje ti treba poseban softver za ap, kao i ap koji podrzava takav softver
Primer: tomato ili firmware kao sto je DD-WRT(ide na asuse ali trba ti lista uredjaja koji to podrzavaju)
I na kraju mozes ako imas neku starudiju da namestis kao ruter i za tako nesto koristis IPCop!

Skini ovaj program : ˝Who Is On My Wifi 2.0.4 portable˝ reci ce ti ko je i kad priključen na tvoju mrezu a na APu namesti zaštitu (neznam zašto već nisi ?) i daj im pristup pa ako ga zloupotrebljavaju samo promeni password !!

Vrh Dno