Šta je novo?

Dodavanje zvuka u AVI bez REKOMPRESIJE

_DLC_

Slavan
Učlanjen(a)
27.05.2006
Poena
319
Da bi moje pitanje bilo maksimalno jasno... evo malo duzeg objasnjenja.

Imam nekoliko video fajlova, koji su zapravo isti film ali sa razlicitim sinhronizacijama. Jedan fajl je sa Engleskim, drugi sa Italijanskim i Japanskim (multiaudio) i treci samo Italijanski.

E sad... da ne komplikujem. Da li je moguce samo zvuk iz fajla sa Engleskom sinhronizacijom BUKVALNO UBACITI kao treci jezicki kanal u ovaj fajl koji ima Ita/Jap sinhronizaciju i kako to uraditi?
Da li postoji program u kome se to moze elegantno uraditi, a da se ne radi ponovna rekompresija VIDEA.... jer bi tako doslo do neizbeznih gubitaka u kvalitetu???

Hvala unapred. Nadam se da sam bio dovoljno jasan, i da ce se naci neko ko ima resenje! ;)

virtualdub ili neki od derivata

i to pre derivat, virtualdubmod ili nandub

Moze i Sound Forge, on ce ti najbolje odraditi posao, samo je pitanje koliko ces cekati da ti sacuva fajl !!!

Poslednja izmena:
"samo je pitanje koliko ces cekati da ti sacuva fajl !!!" - Ovo valda znaci da je sa rekompresijom :) Da je bez, ne bi trebalo da se ceka ko zna koliko :)

"samo je pitanje koliko ces cekati da ti sacuva fajl !!!" - Ovo valda znaci da je sa rekompresijom :) Da je bez, ne bi trebalo da se ceka ko zna koliko :)

Nije to rekompresija, on ustvari samo menja,edituje,dodaje na vec postojeci zvuk na video fajlu, samo je pitanje koliko mu treba da te izmene sacuva, mada ne bi trebalo da potraje vise od 30-45 minuta zavisi od velicine fajla i kompjutera na kome radi!!!
U sustini u sound forgu moze da vidi sta se na kom kanalu nalazi, ako nije isti signal na oba, posto obicno je na jednom kanalu okolni zvuk, dok su na drugom glasovi zbog lakse sinhronizacije, i ako fajlovi nisu iste duzine lakse i bolje ce da usinkuje materijal!!!

Thanx to all you guys!

Probacu i Forge i ovaj VirtualDubmod. Nekako mi Dub deluje kao najjednostavnije resenje... ali se bojim komplikacija sa "desinhronizacijom"... jer su ipak u pitanju "slightly" razlicite verzije filmova... cini mi se da je jednom duzi prvi deo (ono pre spice)... ali probacu - pa javljam jel' uspelo! :d

@ TheSrki
Vidis SoundForge mi uopste nije pao na pamet, a sad se setih da je oduvek podrzavao editing zvuka u video fajlovima. Hmmm... on mi nekako zvuci kao najozbiljniji za ovo sto mi treba, pogotovo sto je mnogo dobar za ta dodatna fina stelovanja zvuka. Kao sto rekoh, verovatno se malo razlikuje duzina audio kanala, pa bi dobro bilo nastelovati sinhronizaciju sa slikom...

Jedino me brine to sto si rekao da traje dugo... mislim nadam se da nece raditi rekompresiju videa (to ne bi valjalo)... a sto se tice trajanja... ako ce da mi odradi kako treba, nek traje i sat vremena - nije problem - uvek sam bio strpljiv sa video "produkcijom".

Poslednja izmena:
Za ubacivanje tona Forge zaboravi.
A ako imas problema sa sinhronom, to u svakom slucaju mora u premijer ili vegas.
Usinhronizuj ton i izbaci ga kao mp3. Pa onda to sve sklopi sa Virtualdubmodom.
Ako ti je ton samo pomeren onda moze i audio delay ali to se malko komplikuje ako ti trebaju
3 tona. VirtualDub moze da pomeri ton ali ne i da ima vise od dva audio streama. Tako da bi s njim trebalo da pomeris taj "novi" ton pa sa Modom dolepis jos dva.
Ma ubaci to u vegas ispomeraj koliko ti treba i slepi sa modom.

Za ubacivanje tona Forge zaboravi.
A ako imas problema sa sinhronom, to u svakom slucaju mora u premijer ili vegas.
Usinhronizuj ton i izbaci ga kao mp3. Pa onda to sve sklopi sa Virtualdubmodom.
Ako ti je ton samo pomeren onda moze i audio delay ali to se malko komplikuje ako ti trebaju
3 tona. VirtualDub moze da pomeri ton ali ne i da ima vise od dva audio streama. Tako da bi s njim trebalo da pomeris taj "novi" ton pa sa Modom dolepis jos dva.
Ma ubaci to u vegas ispomeraj koliko ti treba i slepi sa modom.

To je rekompresija, a gesis za sound forge, ako u necemu mozes savrseno da ga usinkujes to je u Sound Forgu!!!

Jedino me brine to sto si rekao da traje dugo... mislim nadam se da nece raditi rekompresiju videa (to ne bi valjalo)... a sto se tice trajanja... ako ce da mi odradi kako treba, nek traje i sat vremena - nije problem - uvek sam bio strpljiv sa video "produkcijom".
Nece on ti uopste ne dira video signal,on samo edituje audio signal!!!

Poslednja izmena:
Rekompresija cega ?!?!?!?!?!?!?!?!?
Tona da.
Ako mislis da uvezes video materijal u program, zavrsis njegovo editovanje i onda exportujes materijal, po meni se to zove rekompresija, jer ustvari ti pravis novi video zapis!!! A mislim i da je _DLC_ rekao da nece tako da radi, vec hoce samo da izmeni originalni fajl!!!

Ako mislis da uvezes video materijal u program, zavrsis njegovo editovanje i onda exportujes materijal, po meni se to zove rekompresija, jer ustvari ti pravis novi video zapis!!! A mislim i da je _DLC_ rekao da nece tako da radi, vec hoce samo da izmeni originalni fajl!!!
Mnogi programi mogu samo da edituju audio stream avi fajla. Tu se pri izvozu (sačuvavanju - kako to zovete) menja samo header fajla i ponovo se radi preplitanje - interleave.

Mene samo interesuje da li ti citas tudje postove pre nego sto na njih odgovaras?

Dual or Multi Audio AVI with subtitles (MPEG4 XviD DivX)

Huh. Odlicno programce.
Hvala

Poslednja izmena:
Mene samo interesuje da li ti citas tudje postove pre nego sto na njih odgovaras?
Citam, odgovorio sam na tvoje pitanje, i nemoj odma da kreces sa prozivanjem nisam imao nikakvu losu nameru!!!

Mnogi programi mogu samo da edituju audio stream avi fajla. Tu se pri izvozu (sačuvavanju - kako to zovete) menja samo header fajla i ponovo se radi preplitanje - interleave.
OK, ali je on pomenuo premier i vegas!!!

Svaka cast, super stvar, nek javi neko kako radi nemam vremena da ga isprobavam!!!

Citam, odgovorio sam na tvoje pitanje, i nemoj odma da kreces sa prozivanjem nisam imao nikakvu losu nameru!!!
OK, ali je on pomenuo premier i vegas!!!

Pomenuo sam Premier i Vegas i jasno naznacio da mu je to najlaksi nacin da usinhroniziju ton i sliku.
Da izbaci TON i to sve sklopi sa VirtualDubMod.

Gde je tu rekompresija video streama?

Ako mu je ton samo pomeren onda je u ovom njegovom slucaju, gde su potrebna tri audio streama "Dual or Multi Audio AVI with subtitles" idealan jer samo doda treci i stavi delay koji mu je potreban. Ako moze da odradi ovako nece imati ni rekompresiju tona.

I u jednom i u drugom slucaju to drasticno krace traje od tih Forgeovih 30-45 minuta.

Ili sam ja promašio, ili nije ni pomenuo da se radi o .avi u formatu u divx-xvid kompresiji, a svi o tome pričamo. Ja nisam sa VirtualDubMod-om (mpeg mod) ubacivao viđe audio stream-ova, valjda može, ali, da iščupa, sabije-rastegne uštimuje kako-god da hoćete, audio komponentu, može, bez pomoći ijednog drugog programa. Dakle, tek ako je stručnjak ili advanced user u sound forge-u, nek se zayebaye sa dva njemu nepoznata programa, inače, neka lepo skine uputstva za VDM i odradi to prilično lako i, za sve po pitanju zvuka - brzo.

Ili sam ja promašio, ili nije ni pomenuo da se radi o .avi u formatu u divx-xvid kompresiji, a svi o tome pričamo. Ja nisam sa VirtualDubMod-om (mpeg mod) ubacivao viđe audio stream-ova, valjda može, ali, da iščupa, sabije-rastegne uštimuje kako-god da hoćete, audio komponentu, može, bez pomoći ijednog drugog programa.

Sa VDM-om nazalost bas i ne moze sve da se uradi :(
Nemoze bas sve da ustimuje kako god hoce.
Nazalost covek nikako da se javi da nam kaze da li je ton koliko toliko sinhron a mi se ubismo pisuci ovde :)
Kad kazem "koliko toliko", mislim na to da je pomeren, sabijen-rastegnut s PAL na NTSC ili obrnuto. Posto je film u pitanju trebalo bi da je neki od ovih slucajeva.
Jesu VDM-ovi fileri cudo ali da je recimo serija u pitanju pa je Japanac izbacio ovoliko crnog pre reklama a Englez onoliko, tesko bogami bez neke kratke ali bezbolne montazice :)

Pomenuo sam Premier i Vegas i jasno naznacio da mu je to najlaksi nacin da usinhroniziju ton i sliku.
Da izbaci TON i to sve sklopi sa VirtualDubMod.

Gde je tu rekompresija video streama?

Ako mu je ton samo pomeren onda je u ovom njegovom slucaju, gde su potrebna tri audio streama "Dual or Multi Audio AVI with subtitles" idealan jer samo doda treci i stavi delay koji mu je potreban. Ako moze da odradi ovako nece imati ni rekompresiju tona.

I u jednom i u drugom slucaju to drasticno krace traje od tih Forgeovih 30-45 minuta.
Normalno da je "Dual or Multi Audio AVI with subtitles" najbolje resenje za posao koji hoce da odradi, za rekompresiju sam ti vec rekao, a pitanje je u kom formatu je taj snimak da bi mogao tako da ga edituje, a sound forge ce mu odraditi posao u svakom slucaju!!!
U sustini nek se javi _DLC_ pa da vidimo sta je uradio!!!

Normalno da je "Dual or Multi Audio AVI with subtitles" najbolje resenje za posao koji hoce da odradi, za rekompresiju sam ti vec rekao, a pitanje je u kom formatu je taj snimak da bi mogao tako da ga edituje, a sound forge ce mu odraditi posao u svakom slucaju!!!
U sustini nek se javi _DLC_ pa da vidimo sta je uradio!!!

Ajde prihvati sledece.... U ovom slucaju NEMA rekompresije videa streama!
A ako moze da ga uvuce u Forge onda SIGRUNO moze da ga uvuce i u Vegas.

E ovako... sorry sto se nisam javio ranije, ali jednostavno nisam stigao... Vidim ovde ste se svi puno raspisali, sto je pohvalno, i hvala vam na trudu i savetima. Rasprava kao ova, koja ima neke realno upotrebljive i korisne savete i zakljucke, uvek je vise nego dobrodosla!! ;)

Dakle, ja sam problem resio na ovaj nacin. Upotrebio sam AVI Mux GUI, koji mi je preporucio jedan lik sa foruma Dizajnzone, a vidim kasnije ste ga i ovde pominjali.

Dakle poenta je da sam hteo da ubacim audio stream iz jednog filma u drugi, i fakticki ga dodam kao novi (treci stream). Dodatna komplikacija je sto je zvuk pomeren u odnosu na drugi fajl jer u jednom ima neki "intro" (distributer, produkcija), a u drugom ne.

Sve sam to bez problema i vrlo brzo odradio sa ovim programcetom... ubacio sam oba AVI fajla, jedan video stream ostavio stikliran, drugi iskljucio, sve audio streamove ostavio stiklirane, uz dodatno "stelovanje" treceg audio stream-a (jer je bio pomeren za -27500 milisekundi)...
I to je to... programcic je odradio sve za minut-dva...

Dakle nadasve brzo i efikasno! ;)

Jedina, uslovno receno, mana ovog programa je USKA primena... dakle program sluzi ISKLJUCIVO za mux/demux/remux operacije (eto naucio sam i u koju kategoriju spada ova "problematika"). :d

P.S. Sto se tice Sound Forge-a i VDubMod-a. Forge nije hteo da importuje fajl sa 2 audio strima (mislim da je u pitanju Xvid)... Dok VDubMod moze da doda audio strim samo ako je izbacen iz avi-a, dakle samo kao wav/mp3/ogg... A to mi je bilo prekomplikovano...
Jedinu mini-komplikaciju koju sam imao sa AVImuxGUI-jem je bilo sto sam morao jedno 6-7 puta da podesavam audio sinhronizaciju dok nisam uboo precizno. ;)

Poslednja izmena:
Eehhh, deco, deco... Nikad nećete da slušate. ;) :smoke:

Jedinu mini-komplikaciju koju sam imao sa AVImuxGUI-jem je bilo sto sam morao jedno 6-7 puta da podesavam audio sinhronizaciju dok nisam uboo precizno. ;)

Moj predlog za sledeci put ti je da otprilike pomeris ton i prilepis ga. Pa to pogledas sa MPC-om i sa + - nadjes tacan audio delay. Posle toga ponovo poteras AVImuxGUI i upises tacu vrednost za delay. Onda ne moras cak ni da se cimas tih 6-7 puta :)

probao sam ovaj program i deluje fino i brzo.
Ja želim da iz filma koji ima 2 audio strima izbacim jedan i to prvi, a da onaj drugi ostane i da se pri tome ne desi nikakva rekompresija ni videa ni zvuka. To nisam uspeo da uradim sa VirtualDubom, on automatski zadrži prvi a obriše drugi a meni treba obrnuto. Ako može i sa VirtualDubom ovo da se uradi molim nekoga da mi to objasni.

AVImuxGUI to lepo uradi ali kada pogledam karakteristike novonastalog avi fajla, one se razlukuju od polaznog fajla.

originalni fajl:

File : 900 MB (900 MB), duration: 1:41:19, type: AVI, 2 audio stream(s), quality: 51 %
Video : 715 MB, 987 Kbps, 25.0 fps, 576*320 (16:9), XVID = XVID Mpeg-4
Audio : 92 MB, 128 Kbps, 48000 Hz, 2 channels, 0x55 = MPEG Layer-3

dobijeni fajl:

File : 804 MB (1.11 MB), duration: 1:41:19, type: AVI, 1 audio stream(s), quality: 72 %
Video : 3.91 GB, 5525 Kbps, 25.0 fps, 576*320 (16:9), XVID = XVID Mpeg-4

za video pokazuje sumanute podatke, podaci su dobijeni sa programom AviCodec

Mozes i Virtual dub modom. U streams odes na stream list, sa move up/down im zamenis mesta. Na Disable za drugi (pomereni - nepotrebni).
Video na Direct stream copy i snimis avi.
Mada bi moralo da radi i sa AVImuxGUI-om.

Mozes i Virtual dub modom. U streams odes na stream list, sa move up/down im zamenis mesta. Na Disable za drugi (pomereni - nepotrebni).
Video na Direct stream copy i snimis avi.
Mada bi moralo da radi i sa AVImuxGUI-om.

Ja sam probao sa čistim VirtualDubom, tamo nisam našao način da odredim koji mi strim treba.Ova MOD varijanta je odradila posao.

ali opet se razlikuju podaci za video i za novonastali fajl
evo šta kaže AviCodec:

za originalni fajl kaže da je video
Video : 715 MB, 987 Kbps, 25.0 fps, 576*320 (16:9),XVID = XVID Mpeg-4,

a novonastali ima 4MB manje za video?
File : 804 MB (804 MB), duration: 1:41:19, type: AVI, 1 audio stream(s), quality: 51 %
Video : 711 MB, 982 Kbps, 25.0 fps, 576*320 (16:9), XVID = XVID Mpeg-4

AVImuxGUI isto izbaci strim koji hoću ali kao što sam napisao u prethodnoj poruci, po završenom poslu info o novonastalom fajlu je krajnje čudan dok je sa VDModom krajnji rezultat opet malo različit.

Verovatno je greska u detekciji... vidis da se i bitrate videa razlikuje, a rekompresije nije bilo. Provuci to kroz GSpot pre i posle akcije.

Nazad
Vrh Dno