Šta je novo?

Dodavanje ram memorije u laptop

markovojinovic

Zapažen
Učlanjen(a)
19.02.2023
Poena
11
Trenutno posedujem Dell latitude 7400, i fabricki je dosao sa jednim RAM slotom popunjenim i jednim praznim. Trenutno razmatram da taj prazan slot popunim sa jos jednim RAM stikom od 16GB ( trenutno je u laptopu 1x16GB). Pitanje je vezano za proizvodjaca RAM-a, konkretno u samom laptopu pretpostavljam da se nalazi DELL RAM, posto izmedju ostalog i to proizvode. Da li bih mogao da iskoristim RAM drugog proizvodjaca, pa da se zajedno nadju ovaj koji je dosao fabricki i ovaj koji planiram da dodam, konkretno Crucial 16GB Notebook DDR4 2400MHz CL17 CT16G4SFD824A.
Sumnja se pojavila kada sam cuo od prijatelja da moze da se desi da pravi problem opisana situacija. Da li je neko ima slicna iskustva?

Ako su iste brzine, nije bitno koji je proizvođač

Preuzmi besplatni program HWinfo64 i tu možeš da vidiš sve o trenutno instaliranom modulu RAMa koji je u laptopu. Dakle i ko proizvodi, brzinu, latenciju, voltažu, datum proizvodnje... pa na osnovu toga, izabereš novi modul za prazan slot.

Da li se isplati u buducnosti ubacivati 32GB na Dell Latitude 5591 model iz 2019 godine i 1TB NVME ili da ostavim 16GB i 512GB , extra radi laptop?
Ako ti treba, isplati se, ako ti ne treba, ne isplati se

Da li se isplati u buducnosti ubacivati 32GB na Dell Latitude 5591 model iz 2019 godine i 1TB NVME ili da ostavim 16GB i 512GB , extra radi laptop?
Зависи чиме се бавиш, да ли би реално осетио разлику или стављаш тек онако да ти се нађе.
Ако немаш неки посебан разлог, онда боље немој, уградићеш само да би лепо изгледало.
И онако све више долази DDR5 меморија у лаптопове па се реално не исплати улагати превише у старе моделе.
У регуларном раду и сурфовању нема никакве разлике, разлику осетиш на основу тога каква је wifi картица, како се конектује и слично, а RAM ту не игра неку посебну улогу.

Jeste mesec dana prošlo ali samo da dodam da imam 16GB DDR5 na laptopu sa RTX 4080 i VR na max opterećenju ne traži više rama, jednostavno sve radi savršeno. RAM ima smisla dodavati samo ako 100% znas da za neki tvoj use case fali i treba vise od 16GB

Iskoristicu ovu temu da ne otvaram novu.

Da li je u HP Elitebook 2570p moguce ubaciti ovaj ram:

Trenutno su u laptopu dva stapa od 4GB.

Brine me to sto memorija sa linka radi na 1600MHz, a ove sto su sada u njemu na 800MHz.
Da li ce one automatski da se spuste na tu brzinu?

To je DDR (Double Data Rate) memorija. znči da ono što pokazuje CPU-Z i većina takvih programa treba dfa pomnožiš sa 2 jer ono pokazuju samo osnovnu frekvenciju.
Što se kompatibilnosti tiče. pogledaj ovde

• Like
Reagovanja: ale
Iskoristicu ovu temu da ne otvaram novu.

Da li je u HP Elitebook 2570p moguce ubaciti ovaj ram:

Trenutno su u laptopu dva stapa od 4GB.

Brine me to sto memorija sa linka radi na 1600MHz, a ove sto su sada u njemu na 800MHz.
Da li ce one automatski da se spuste na tu brzinu?
Može bilo koja DDR3 1600MHz 1.5V. U većini slučajeva će raditi i DDR3L 1.35V.

• Like
Reagovanja: ale
Nazad
Vrh Dno