Šta je novo?

Hardver Dodavanje RAM-a

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

mezzano

Slavan
Učlanjen(a)
11.03.2009
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600X
Matična ploča
ASUS TUF GAMING B450-PLUS II
RAM
Kingston - KF3200C16D4/32GX 2x32
GPU
AMD Radeon PowerColor RX 6600
Storage
ADATA LEGEND 850 1TB, Transcend TS128GMTE110S, Seagate ST2000DM008-2FR102 4TB
PSU
500W COOLER MASTER MWE White MPE-5001-ACABW-EU
Monitor
LENOVO LEN L24e-20
Miš & tastatura
LOGITECH MX Master 3S, LOGITECH MX Keys S
Laptop
Apple Air M1
Tablet
iPad 10th
Mobilni telefon
Poco X3 PRO
Steam
https://steamcommunity.com/profiles/76561199130257573/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Zdravo. Ima sledeći RAM Kingston DDR4 8GB 2666MHz HyperX XMP Predator (HX426C13PB3/8). Sad takvih modula nema na stanju nigde više. Neko od prodavaca mi je rekao da se više ne proizvode, ali da imaju zamenu, i preporučio mi je neku drugu memoriju, ali se ne sećam koja je bila.
Pitanje je, ima li na tržištu nešto šo bi bilo 100% kompatibilno sa mojim RAM štapom, ili bi morao da stavim dva identična, tj. da li je dovoljno da kupim drugi štap sa identičnom brzinom, latencijom..., odnosno svim specifikacijama?

100% nije kompatibilan ni drugi isti takav RAM modul, pošto ćeš stavljanjem drugog sve morati da radi u dvokanalnom modu, a taj novi i tvoj modul, iako su identični, nisu prodavani kao kit, a samo za kit se može reći da mora 100% da radi (pa i tada ima izuzetaka).
Ipak, skoro pa sigurno će bilo koji drugi modul identičnih (pa čak i nešto drugačijih) specifikacija raditi sa tvojim, ali ne možeš da budeš siguran dogod ih ne staviš zajedno u comp.

moj ti je savet da kupiš 16 (2*8) GB kit a da taj štap prodaš

Batali sa ovim saveta iz Athlon XP + DDR doba. Niko ti ne moze garantovati 100% da ce raditi, ali u 21. veku imamo mogucnost da porucimo komponente online i da ih vratimo u roku od 2 nedelje ukoliko te bas zadesi malo verovatni maler i dodje do problema. Ja sam bas sinoc u racunar pored 2x4GB kit-a ubacio 2 komada skroz random 8GB stickova i radi bez problema. Za testiranje koristi Prime95, large FFT podesavanje za testiranje, pusti ga preko noci i ako radi to je to.

Znaci, nisu u pitanju 32GB stickovi na 4000MHz pa da moras da obratis paznju da ne preopteretis mem. kontroler, sa 8GB stickovima se skoro nijedan procesor nece pomuciti.

I to je dobra ideja... :)

Nazad
Vrh Dno