Šta je novo?

Dodaci za Sony RX100 (mk2)

fructal

Slavan
Učlanjen(a)
10.10.2005
Poena
320
Dakle,

Pre par dana sam postavio temu "Sony RX100 vs RX100mk2 vs Canon s120" koja je obrisana jer je nisam postavio u odgovarajuci podforum (OVDE :) ), ali sam u medjuvremenu kupio RX100 mk2 (hvala @SretenBG) tako da nije bilo potrebe za ponovno postavljanje novog threada.

Elem, sada me zanimaju neke sitnice, tj iskustva nekoga ko ima RX100:

1. koja mem kartica? ok, klasa 10, planirao sam da uzmem transcend, 32/64gb, ali vidim da postoji par kategorija i u okviru klase 10, "obicna", 300x, 600x.. neki savet, ili neki drugi proizvodjac? Ne bih isao na manje od 32gb jer planiram da snimam dosta 1080p materijala.

2. preporuka za neki slim case sa kojim bi eventualno mogao da stane u dzep? dobio sam hama futrolu uz njega ali je sa njom previse glomazan, u dzep ne staje nikako.. ili trazim previse?

3. da li je neko uzimao neki grip i koji? sonyjev ima na amazonu za ~15$, ovaj iz linka ispod bas dosta hvale ali kosta 35$ plus shipping.
http://www.kleptography.com/rf/#camera_rx100.

4. rezervna baterija i punjac? ovaj link sam dobio kao preporuku ali mi je ovaj kit malo previse, ciljam jednu bateriju i kvalitetan punjac.
http://www.amazon.com/Halcyon-Repla...id=1403517007&sr=1-30&keywords=np-bx1+battery

Tnx unapred.

2. Još davno sam u MediaMarkt-u, u Segedinu valjda, čačkao neke futrole koje su prividno veoma male, ali su bile rategljive, k'o vunena čarapa. Lepo su štitle aparat, a tek neznatno povećavale dimenzije. Baš sam zažalio što nisam uzeo jednu za tadašnji S90. Nisam ga imao pri ruci da probam. Kasnije ih više nisam video. Tebi nema druge nego da ideš po radnjama sa aparatom i isprobavaš koja najbolje paše. Pogledaj i u radnjama mobilnih tehnologija, i boljim megamarketima.

3. Znam samo jednu osobu da ima RX100 i on se kune u taj samolepljivi grip. Kaže da mnogo pomaže da se eliminišta taj cigla utisak koji RX100 ostavlja u ruci, i pomaže za korišćenje aparata samo jednom (desnom) rukom.

4. Khm! No name baterije su mačka u džaku. Ima ih jako dobrih, boljih od originala, ali i đubreta koje crkne posle par meseci. Probaj da uzmeš zamensku kod nekog uglednog proizvođača fotoopreme napolju, a ne svaštara Amazon/eBay tipa. I da, Sony baterije su baš skupe. Čak i zamenske.

4. Trazi marku DSTE. Nema nagadjanja da li su dobre, drze 80% od originala, a kostaju smesno i prave ih u svim oblicima, verujem da ima i za RX100...

1. Komentar za karticu.. niko? :)

2. Drugar je odavno kupio upravo tako nesto za S95, fenomenalna futrola, za par mm uvecava dimenzije. Znam da je kupio negde u inostranstvu (mozda case logic, a mozda i nesto trece, ne secam se), pitacu ga kad se vrati u BG...

3. Jel ti nije problem da ga pitas koji grip (i neki URL)?

4. @NShappy, da, tako sam i mislio.. :\
@driver: bio sam izguglao DSTE juce, naleteo sam na ljude koji se zale (za olympus konkretno) da ne mogu da se pune u olympusovom punjacu (sto bi u mom slucaju znacilo da ne mogu da se pune u aparatu?) ali kao glavna mana je da ne "komuniciraju" sa aparatom, dakle nema indikatora kapaciteta.. dok se u jednom trenutku aparat ne ugasi jer je baterija potpuno prazna. Licno ih koristis?

1. Komentar za karticu.. niko? :)
Pa nema komentara, sam si sebi odgovorio, snimaces dosta video materijala, RX100 inace ima velike RAW fajlove, sta jos treba da se kaze. Najbrze sto mozes da kupis, kupi. Savetujem vise manjih kartica nego sve da guras na jednu, tipa 2x16gb ili tako nesto. Jednog dana ces znati zasto! :d
Sto se tice brenda, ceo zivot koristim samo San Disk i nikada problem nisam imao, sto ne mogu da kazes za druge.

Slobodno uzmi transcend 600x, imam ih (32GB i 64GB), odlicne su.
Sto se baterija tice, kao sto Driver kaze DSTE od zamenskih, ali su velike sanse da neces uspeti da ih narucis zbog nekih propisa vezano za slanje litijum jonskih baterija u avio saobracaju. Trenutno ih je jako tesko nabaviti, prodavci na ebayu ne mogu da posalju...

Sandisk je fantastična kartica, ja ih imam dve (jednu onu Extreme Pro i jednu Ultra, obe od 16 GB i prezadovoljan sam ). Ali, sada sam za sestru kupio Canon SX270 HS aparat sa karticom Toshiba Exceria UHS-I Typ 2. Odavde kupljeno : http://www.amazon.de/gp/product/B009ZBUQV8/ref=oh_details_o01_s00_i00?ie=UTF8&psc=1

Po mnogim utiscima koje sam na netu pročitao, u pitanju je još bolja kartica od Sandisk-a, a po dosta boljoj ceni za isti kapacitet. Takođe, imaju i UHS-I Typ I koji košta oko 80 % više i nudi 90 MB/s upisa, baš kao i Sandisk Extreme Pro.

Uzeh Transcend 32gb 300x u medjuvremenu - ciljao sam 600x, u jednoj radnji mi rekli da ce biti za 7-10 dana (znaci verovatno nece), u drugoj koja mi je bila usput su imali samo 300x.

Ako zatreba jos jedna probacu 600x verovatno (i njoj je write speed oko 90MB/s).

Imaj na umu sa su mem. kartice najfalsifikovanija roba na IT tržištu, jer se veoma lako falsifikuju.

Ako uzimaš u Srbiji, uzmi Transcend ako ga je uvezao Pin, ili San Disk ako ga je uvezao Refot B, i uzmi kod nekog od uglednijih trgovaca. Izbegavaj on-line kupovine od neproverenih radnji/trgovaca.

Znam. :) Uzeh u radnji u Palmoticevoj, u BGu, da ne reklamiram, PINova garancija. E sad, kod njih sam ranije uzimao isto transcend za mobilni, koji je imao random problema sa upisom fotki.. zamena koju sam dobio jos uvek shljaka dobro.

Poenta je da cu kod ovih lako da je reklamiram, mada je veci smor ako do toga dodje cekati reklamaciju/zamenu, verovatno bih kupio jos jednu karticu u medjuvremenu..

Nazad
Vrh Dno