Šta je novo?

Dobio sam klimu, šta raditi?

dj90

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2014
Poena
245
Dobio sam klimu na nagradnoj igri, o toj materiji ne znam ništa.
Ne znam šta raditi, da li prodati ili ugraditi.

ova klima je u pitanju Hisense Inverter klima Easy Smart 12K
s obzirom koliko košta ugradnja pa posle neki servisi itd itd ne znam da li se više isplati da je prodam ili zadržim

stan izgleda ovako otprilke 55 kvadrata, najveća soba je dnevna, hodnik i kuhinja su spojeni (oko 10 metara dužine) i ako bih je zadržao postavio bih je na crvenom mestu, znači sigurno bi hladila kuhinju i dnevnu. da li bi mogla da dopre i do ostalih soba?

za grejanje mi ne treba jer imam centralno.

moja soba (skroz dole) je na severnoj strani, kao i ova u sredini. tu nema nikad sunca
:ROFLMAO:

dnevna ima sunca

ok ako pro(e)daja nije opcija gde ugraditi, da li je ovo što sam nacrtao dobro i da li bi mogla da pokrije sve bar malo

Svejedno, ova vrelina nema samo veze sa tim da li je strana osunčana ili ne. Noću nema ni malo sunca pa ne može da se živi od vrućine jer toplota dolazi iz drugih izvora...

ok, mada meni nešto vrućina i ne smeta

dajte neke podatke, da li bi mogla da pokrije sve sobe nekako
eventualno preporuka za nekog majstora itd itd
šta da oćekujem u budućnosti od ove klime, koliko koštaju servisi, eventualno dopune (mada čujem da se kod dobre klime ni ne trebaju dopune raditi) da li se može u kućnoj radinosti nešto rešiti
vidim da je A++ klasa
ukratko kakva je ta klima, ja po ceni mogu da vidim da jedna od jeftinijih u ponudi

Kuhinju i sobu bi hladila,
ostale prostorije i ne baš,
ali, ako bi držao vrata otvorenim sigurno bi se osetilo poboljšanje.

šta da oćekujem u budućnosti od ove klime, koliko koštaju servisi, eventualno dopune (mada čujem da se kod dobre klime ni ne trebaju dopune raditi) da li se može u kućnoj radinosti nešto rešiti
vidim da je A++ klasa
ukratko kakva je ta klima, ja po ceni mogu da vidim da jedna od jeftinijih u ponudi
Moci ces sa njom da se ohladis i dogrejes.

Ne znam koliko si u toku, ali ako ugrađuješ klimu, gledaj da to bude bliže zadnjoj, odnosno bočnoj fasadi, zavisno od toga kako ti stan gleda, zbog potencijalnih izmena zakona o planiranju i izgradnji.

nisam u toku
ako se misli na kapanje ispod apsolutno nema nićega, niko tu ne prolazi

ako misliš na estetiku ja nisam u centru nego u blokovima tako da mislim da nema uticaja, svi imaju klime izvan da se vide

kao što vidiš :)
30 i kusur godina

soliteri na severnoj strani plus otvoreni prozori a to je ceo zid

ali ok, ako većina kaže mislim da ću je za držati a posle šta bude bude

Poslednja izmena:
nisam u toku
ako se misli na kapanje ispod apsolutno nema nićega, niko tu ne prolazi

ako misliš na estetiku ja nisam u centru nego u blokovima tako da mislim da nema uticaja, svi imaju klime izvan da se vide
Ma jok, nego tobož ruži estetiku kad se gleda sa glavnog ulaza na ulicu pa kao ako mora tu, da se onda krije ispod ograde terase i sad se ko nešto prave pametni. Novogradnje uveliko imaju spoljne jedinice na krovovima, ređe u podnožju zgrade kao tipa tržni centri, budibogsnama. Valjda neće te zgrade omeđene drugim zgradama i zelenim površinama da diraju. Meni je klima u kuhinji. Gleda na zadnji ulaz gde je parking i onda je to ok, a da je okrenuta ka bulevaru, onda bih morao da je pomerim na terasu u zaklonu.

Ja vec u 6-7 ujutru zadnji dana palim klimu. Prosto krevet je vruc kao pecnica.. ugradi je samo nadji nekog povoljnog a da nije dunster. Ako prodajes znas kako kod nas ide 60% od cene.

Ma ovih dana jednostavno nema šanse bez klime a ako slučajno otvorim prozore bude samo još gore jer vrelina koja isparava od okolnog betona ulazi izvana!
Da ne pominjem razne mandrile koji se vraćaju iz grada i u tri noću uralaju i pevaju navijačke pesme (nebitno čije) a već posle pet sati ispod prozora pale se prvi automobili za posao i ko zna gde još ...

pa dobro, sad sve zavisi gde ko živi
ja sam u mirnom kraju gde nema urlanja, a nema ni betona
pa nekoga npr hoće komarci pa mora da zatvori sve, mene neće a onda neće ni onoga ko je blizu mene

ali ok, vervoatno da ću je zadržati pošto ne vredi nešto mnogo da bih mogao da zaradim prodajom, više se isplati da je zadržim ako nađem nešto povoljno za ugradnju

ali opet šteta jer neću iskoristiti njen pun kapacitet, ona je više za nekoga kome treba i grejanje a ne da se rashladi povremeno

Poslednja izmena:
Dobio sam klimu na nagradnoj igri, o toj materiji ne znam ništa.
Ne znam šta raditi, da li prodati ili ugraditi.

ova klima je u pitanju Hisense Inverter klima Easy Smart 12K
s obzirom koliko košta ugradnja pa posle neki servisi itd itd ne znam da li se više isplati da je prodam ili zadržim

stan izgleda ovako otprilke 55 kvadrata, najveća soba je dnevna, hodnik i kuhinja su spojeni (oko 10 metara dužine) i ako bih je zadržao postavio bih je na crvenom mestu, znači sigurno bi hladila kuhinju i dnevnu. da li bi mogla da dopre i do ostalih soba?

za grejanje mi ne treba jer imam centralno.

Mogla bi malo da ohladi i ostale sobe, ali mora bas dugo da radi.

vidim da je A++ klasa

Servise moras da radis samo ako hoces produzenu garanciju(5 godina umesto 2), a kostaju oko 30e(to je najobicnije ciscenje klime).
Proveru i dopunu freona nikada ne treba raditi, dok god klima radi kako treba i nemoj da te servisi zavrcu sa to i da ti cackaju instalaciju.
Imam 30 godina staru Toshibu na R22 freon koja nikada nije dopunjena, a imam i 15 i 10 godina druge matore klime koje takodje nikada nisu dopunjene.

Ako zivis u zgradi i ispod i iznad tebe su identicni stanovi, onda bi najpametnije bilo da vidis gde su drugi ugradili klime pa i ti tamo da stavis.
Verovatno je vecina mozgala gde da je tacno stavi.
Heroj87 me je sa postom iznad preduhitrio sto se tice odrzavanja i dopunjavanje, a to je da ti to ne treba.
Cak bi i sam mogao da ugradis novu klimu ali ajd da ne preterujemo sa stednjom.
Inverter ce mnogo lepse raditi od obicne tako da bi bilo steta prodati je za sitne pare.
Koliko gledam ugradnja je oko 100e.
Kada su otvorena sva vrata u sobama, onda se za par sati moze ohladiti ceo stan bez problema.
Kao sto neko napisa, ona moze sasvim lepo da sluzi za dogrevanje kada toplana odluci da zavrne grejanje jer je jedan dan bilo preko 15C, a onda posle dve nedelje ispod 15C i nema grejanja a a zidovi hladni.

dobio sam danas
i da sam hteo da prodam bila bi teška priča jer nisu dali garanciju, kažu ne može jer nema računa

imam još jedno pitanje, kaže mi ćale ako bih je postavio tu gde hoću da uopšte ne bi hladila dnevnu sobu
ohladila bi ovu malu prostoriju i onda bi se ugasila kada tu dostigne željenu temperaturu a vazduh ne bi mogao da proše kroz vrata u dnevnoj sobi zbog onog stakla iznad vrata

Vazduh bi cirkulisao kroz otvorena vrata ka drugoj sobi, ali pitanje je koliko bi ohladio drugu sobu, sigurno ne kao onu gde stoji klima ali bilo bi nekog efekta.

videću sa majstorom svakako, treba da dođe sl nedelje

valjda ne bi bilo da se u kihinji smrznem da bi malo doprlo do te sobe :ROFLMAO:

Klima čim isuši vazduh, već postane prijatno, bez obzira na nešto višu temperaturu u ostatku stana.

stavio sam je ipak tu jer nisam hteo da mi spoljna bude na terasi
i tako postavljena može da dopre do kraja hodnika iako nije na maks i samo je jedno krilo otvoreno, ko zna one skuplje tek koliko su bolje

mada sad mi je malo i žao što nisam na prvobitno planiranom mestu al ajd. mnogo dobro radi posao

majstor me je lepo posavetovao sve, prednosti i mane u zavisnosti gde je postavim, ok čovek skroz. objasnio mi je da samo treba da perem filtere a servis ne moram jedno 3 godine a dopuna se radi samo ako on nešto nije namestio kako treba :ROFLMAO:

isplati se i kupiti je za 40k koliko košta (iako sam je ja dobio :) ) nešto razmišljam da uzmem za svoju sobu jednu

Poslednja izmena:
Vrh Dno