Šta je novo?

Dobar volan do 100e?

marko_n

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2006
Poena
380
Da li neko može da predloži volan do 100e? Znam da su oni od 200-300e mnogo bolji, ali tražim najjeftiniji koji je upotreljiv i da ima force feedback.

Video sam u starijim temama da se preporučuje LOGITECH Formula Force EX kao najjeftiniji volan koji vredi, a da je sve ostalo jeftinije od toga neupotrebljivo. Da li se situacija promenila u međuvremenu. Takođe, koja je realna cena za ovaj volan jer su mu cene po prodavnicama prilično šarene, što se vidi sa gornjeg linka.

@mods
Ne vidim sekciju foruma šta da kupim od gaming opreme, pa sam temu postavio ovde uz miševe i tastature. Prebacite temu ako postoji bolje mesto za nju. Hvala.

Poslednja izmena:
Dobar volan za 100e? Tesko. Ok je taj Force EX, ima ga ortak, vrti kola k'o lud :D

Ja na primer imam Logitech Formula Vibration i sasvim sam zadovoljan. Platio sam ga 3000 din., zavrsava posao. Force Feedback i vibracija su mu malo losiji, pa zbog toga i kosta 5000 din. nov u radnji. Momo i Force EX su bas zbog ove dve stvari bolji, ali realno, svi ovi volani su plastika teska. Dobar volan, kao sto si i sam rekao, nema ispod 300e.

Od pre par dana imam EX verziju, polovan, ali očuvan...zadovoljan sam, ali mi je to prvi volan tako da ne mogu da ti kažem neka poređenja. Našao sam jedan novi Driving Force EX u radnji za oko 5600 din. inače ih nema na tržištu. Cene polovnih su oko 3000 din.

MOMO je posle njega, veći stepen okretanja volana, veća podloga za pedale, isto plastikaner kao i EX. Polovan se prodao na Limundu za 5500.

Driving Force Pro je još bolji, ali i skuplji. Bio je jedan na oglasima ovde za 90€, polovan.

G25 trenutno možda najbolji i najisplativiji, ali cena polovnog je od 150€ pa na više.

Edit: @Scyter: Logitech Formula Vibration nema FF, već kako mu ime kaže, samo vibraciju. Zato je jeftiniji..

Poslednja izmena:
Zahvaljujem. Otvorio si mi oci :D

Ja sam se sve vreme tripovao da ima Force Feedback. Nisam se ni obazirao na to.

Od pre par dana imam EX verziju, polovan, ali očuvan...zadovoljan sam, ali mi je to prvi volan tako da ne mogu da ti kažem neka poređenja. Našao sam jedan novi Driving Force EX u radnji za oko 5600 din. inače ih nema na tržištu. Cene polovnih su oko 3000 din.

Hvala! Nisam razumeo da li iznosiš utiske za Formula Force EX ili Driving Force EX?

Formula Force EX, Driving Force je skoro identičan, razlika je u priključku za Playstation i možda još nešto sitno.

Inače, kod Vibration modela, volan se vraća u neutralan položaj pomoću opruga, dok je kod FF modela za to zadužen motor.

Evo par uporednih sličica, na prvoj sistem opruga, na drugoj je Formula Force GP (sistem kao u EX modelima), a na trećoj je Driving Force Pro:
2gHtq.jpg
QMYTi.jpg
h1zxw.jpg

Izbunario sam LINK o tome.

Nekome FF nije bitan, ali zavisi i za šta se volan koristi. Ako se voze NFS i slične arkade, onda i nije bitno, ali ako hoćete da vozite simulacije kao GTR2, LFS, rFactor...bez FFa nema smisla.

Hvala Dule.

Izgleda ove Logi volane uglavnom imaju samo u cenovnicima, koga god krenem niti imaju, niti mogu da nabave. :/

A jel valja Thrustmaster Ferrari 430? On je nešto preko 100e, ali na slikama ostavlja dobar utisak.

Ne znam za Thrustmaster, procunjaj po netu, vidi kako su ljudi zadovoljni sa njim. Slika spolja ne mora baš ništa da kaže o njemu ;).

Kupuješ isključivo novo ili može i polovno? Imaš OVDE G25 za 150€, proveren volan.

Thrustmaster uglavnom hvale, ali pitam ako neko zna ovako, da ga ima ili je imao.

Može i polovno, ali je budžet isti + mora da ima bar 6 meseci garancije. :p Tehniku bez garancije kupujem jedino ako je cenovni rang do 50e, pa za toliko mogu da rizikujem.

Da...pa malo je zeznuta situacija jer se MOMO više ne proizvodi...ovi što su dobri (polovni), a uklapaju se u cenu su verovatno van garancije, a od novih (proverenih) za te pare baš i nemaš izbora. Možda se javi neko ko je imao Thrustmaster.

Zar nisu DFP i MOMO isto samo DFP može do 900 stepeni + na konzolu?

Mehanicki moguce, ali Momo ima mnogo bolje 'leptire' za promenu brzina. Ja savetujem da ne idete ispod Momoa/DFP-a/DFGT-a jer su svi ovi jeftiniji stvarno losi. Da se ovaj kao sa mog avatara jos uvek proizvodi preporucio bi vam njega iz sveg srca, ali ga je ocajno zamenio FF EX..

Imam savet pre nego sto kupis volan! Prvo idi kod nekoga ko ima volan i isprobaj se. Nije bas lako preci sa testature na volan. Bar meni nije bilo lako. Na primer u GRiD kada vozim preko testature perfektno vozim, a sa volanom "uzas"! Mozda je i do volana. Mada lepo funkcionise, sta znam. Posedujem "Canyon CNG-GW3 PC/PS2/PS3" koji kosta oko €30. ovako je solidan. A da das 150€+ za volan... Mislim da je preterizam. Tvoja odluka, sta drugo kazem. E! Da. Moj volan vise vremena provodi u kutiji nego za kompom. Nemoj da kupis nesto kao ja na primer i da ti posle skuplja prasinu. Prvo isprobaj kod nekog.

Imam savet pre nego sto kupis volan! Prvo idi kod nekoga ko ima volan i isprobaj se. Nije bas lako preci sa testature na volan. Bar meni nije bilo lako. Na primer u GRiD kada vozim preko testature perfektno vozim, a sa volanom "uzas"! Mozda je i do volana. Mada lepo funkcionise, sta znam. Posedujem "Canyon CNG-GW3 PC/PS2/PS3" koji kosta oko €30. ovako je solidan. A da das 150€+ za volan... Mislim da je preterizam. Tvoja odluka, sta drugo kazem. E! Da. Moj volan vise vremena provodi u kutiji nego za kompom. Nemoj da kupis nesto kao ja na primer i da ti posle skuplja prasinu. Prvo isprobaj kod nekog.

Hahah :) Em volan nije za Grid i slicne igre, em je taj tvoj igracka, nema veze sa ozbiljnijim volanima, jedina slicnost je sto je kruznog oblika. Za ljude koji voze ozbiljnije simulacije, najbolje iskustvo je sa dobrim FF volanom.

taj f430 trustmasterov volan je predobar ako je za te pare.

potrazi neki video review tog volana na netu. postovao bih ti i sam neki link ali mi ide download a mrzi me da prekidam :p

isto ono sto je Boris preporucio , nikako ne idi ispod Momoa/DFP-a/DFGT-a jer su stvarno decije plasticne igracke ovi jeftiniji :p

Hvala svima na odgovorima. :)

Desilo se ono što sam slutio da će se desiti, "sve ispod toga i toga je krš", a to što nije krš je meni, ipak, preskupo. I sad sam u situaciji ili da ne kupim ništa ili da kupim krš, a krš mi se ne kupuje. :d

Lično zaista nemam vremena za igranje, tako da bih volan koristio max jednom nedeljno na pola sata (ako i toliko), a primarno bi volan koristio moj sin. S obzirom da on (za sada) samo igra NFS, njemu posao završava verovatno bilo koji volan, ali sam hteo da uzmem ipak neki "malo bolji" od onih Genius i Trust krševa. Posle svih postova, koji su priznajem bili veoma koristi, nemam pojma šta da kupim. Da dajem više od 100e ne bih jer ću ja volan koristiti veoma retko, a ne znam koliko će sinu to dugo biti interesantno, možda mu dosadi tipa za 2 meseca.

Eto, ako neko može da predloži nešto konkretno, relativno dobro, novo ili polovno sa garancijom, dobavljivo na tržištu sa cenom do 100e, bio bih zahvalan. :)

Ako bih već davao veće pare, to bi bilo pre za džojstik, pošto više volim simulacije letenja, a i džojstik mi je ostao u srcu kao gaming kontroler jer sam se na njemu najviše i igrao, a to beše baš odavno, u vreme kada se emitovala emisija na TVu "Male tajne velikih majsotra džojstika", tih godina je bila popularna i Amiga 500. :) Na PC-ju što sam igrao su bile realtime strategije, a za njih je miš sasvim dovoljan. :)

Poslednja izmena:
Što ne reče odmah. Onda slobodno uzmi ovaj kao moj - Formula Force EX. Ja sam ga kupio od čoveka, a volan je koristio njegov sin par puta i to bez FFa (adapter nije ni korišćen, a potreban je za rad motora). Još stoji nalepnica na volanu :). Nađi polovan za par hiljada pa kad mu dosadi neće ti biti žao, što kaže Tandy, da ti skluplja prašinu. Posle ga daš u oglase i "vuk sit i ovce na broju".

Nazad
Vrh Dno