Šta je novo?

dma & XP

Clamaran

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Interesuje me da li se u Windowsu Xp, DMA (Direc Memory Acces) moze birati za svaki poseban uredjaj (cd rom, dvd rom, cd rw) kao u ranijim windowsima, odnosno gde se i kako ukljucuje i iskljucuje i da li je po defaultu ukljucen.
U device menageru ne mogu da nadjem ovu opciju, kao ni kada iz my computera idem na properties uredjaja.
U system information/dma mi ne prijavljuje da je i jedan dma kanal odredjen nekom od uredjaja.

Hint?

Meni po Default-u, tj. kada sam zavrsio instalaciju XP-a nije bio ukljucen za CD. Za sve HDD-ove je bio ukljucen DMA. Inace, kada sam ukljucio i za CD DMA mod, posle odredjenog vremena u Device Manageru mi je pisalo PIO Only. Da li neko zna kako se ovo resava, tj. da mi ostane stalno ukljucen DMA mod za CD? Za rezac je ukljucen Multi-Word 2 mod i on ostaje bez problema.

Sto se tice lokacije, to podesavas u Device Manager-u, kojeg dobijas preko Administrative Tools (Izaberes Computer Management) . Kada otvoris DM, kliknes na IDE ATA/ATAPI Controllers, pa desnim tasterom i klikom na Properties proveravas da li je za svaku granu, tj. za svaki uredjaj ukljucen DMA mod.

Meni se desilo da sam instalirao VIA IDE tool zbog ZiP IOmega 100 drajva , a onda mi je Windows prijavio hard kao Quantum Fireball AS SCSI drive :)
Jednom prilikom me je Win 2k pochastio sa SCSI RAID kontrolerom :D
Moja preporuka je da ako Vam sve radi , ne chachkajte nishta inache boom
Jedini OS koji je otporan na *******cije sa hardware-om je Win98 , ali mu puca Explorer.

Nazad
Vrh Dno