Šta je novo?

DMA i PIO pod win2000

jaksa

Odeljenje za zaštitu naroda
Super Moderator
Učlanjen(a)
04.06.2002
Poena
985
evo problema koji me vec neko vreme nervira:

konfiguracija sa Teac CD-RW 40x, Afreey 10x DVD-rom, Asus TUSL2-c (ili druga sa ASUS CUBX-E svejedno, isto se manifestuje),OS windows 2000 professional

dvd i cdrw su okaceni na sec. ide granu,
(dvd kao master, cdrw kao slave a isto je ako postavim obrnuto, problem se ne resava)

problem je u tome sto cdrw i dvd rade iskljucivo u PIO modu

U slucaju da ukljucim dma na jednom ili oba drajva, windows vidi samo dvd, cdrw kao da ne postoji, ma kako bio setovan(master/slave)
Bios naravno vidi sve ok, parametri su ok

Probana je instalacija / deinstalacija ide grana, bez rezultata
upravo sam postavio svezi win2000 pro i opet nista, najnoviji intel drajveri i nista...

a najzanimljivije je to da sam ranije uspevao na istoj masini da postavim oba uredjaja da rade u dma modu, ponovnom instalacijom ide kontrolera

eh, da mi je jedan 4in1...:D

Zna li neko kako se ovo moze reshiti, ako moze?

Stvarno gadan problem. Da li si lepo namestio jumpere na cd - dvd uredjajima? Da li imas instaliran neki service pack?

jumperi - naravno, sve moguce kombinacije
service pack - i w2ksp2 i w2ksp3
grane -primarna i sekundarna
i :(

da kazem kako sam resio problem
umesto rezaca teac 40x stavio sam rezac teac 24x i sve radi u dma modu.

problem je ocigledno u neslaganju izmedju afreey dvd i teac 40x rezaca i ponavlja se na raznim maticnim plocama sa bx, i815...

inace kod kuce lg dvd 16x i teac 40x rezac rade u dma bez problema

Probaj da razdvojis rezac i citac. Naime, citao sam negde da na istoj grani ne treba da budu rezac i citac (CD ili DVD). Nije vazno da li je rezac master ili slave i da li je na primarnoj ili sekundarnoj grani (IDE), vec da on i citac (CD ili DVD) nisu na istoj grani.
BTW, probaj da instalilras i Intelove Ultra ATA drivere (za I815EP chip svakako). Kad ih instaliras ima u sebi jedan dobar program (companion) koji pokazuje u kom modu ti uredjaji mogu uraditi i u kom trenutno rade.

dradule>
sve vec probano, a jedina kombinacija koja je kod mene fizicki moguca je ta da afreey dvd i rezac budu na istoj grani.

kao sto rekoh, problem je primenom radikalne metode resen, zamenom rezaca.

pozdrav
:wave;

Vrh Dno