Šta je novo?

DLink mrezna oprema...

uNesc0

Slavan
Učlanjen(a)
29.04.2004
Poena
319
Ima li neko iskustva sa Dlink mreznom opremom i to modelima: DWL-900AP+ (Access point) i AirPlus DWL-520+ 802.11g PCI (mreznoj kartici)?

Dakle problem je sto nikako ne mogu da uspostavim vecu brzinu od 2mbps. Razdaljina izmedju AP-a i Client-a je nekih 600-700 metara, antene su panel 18db i omni 12db, duzina kablova je 5 i 7 m i vrlo su skupa (1000 din i 1400 din). Dakle veza je stabilna, nema smetnji, ping je mali (3-5ms), ali protok je smesan (1300-2200 kbps) u zavisnosti ko skida.

Da zaboravih da kazem kvalitet signala je 68% a jacina 76%. Sta moze biti problem i mogu li ikako ostvariti brzinu od makar 11mbps izmedju ove dve tacke (u obzir dolazi i promena opreme)? Koji je najveci protok koji se moze ostvariti izmedju dva ovako udaljena mesta i kako? Heeeelpp.

A da isprobano je i sa AirPlus DWL-520+ 802.11b PCI mreznoj karticom.

Poslednja izmena:
900+ je 802.11b; kao sto i sam znas, max koji je teoretski moguce izvuci je 11mbps. Medjutim, max kod b standarda je 5-6mbps u praksi. E sad, sto je kod tebe max 2mbps moze se samo teoretisati dok god ne isprobas neku drugu karticu ili pak promenis AP. Nesto zeza, a sta je nista dok neki od ta 2 uredjaja ne promenis, tj. promenis proizvodjaca. A mozda i imas smetnji u blizini.
Jesi li probao da podesis i AP i karticu na 5.5mbps ? (a ne da drzis na default od 11mbps) Probaj to obavezno, iznenadices se svakako boljim signalom a vrlo verovatno i vecim protokom.
Poz!

P.S.
Poznato je i to da veliki broj 900+ ima problema. Zasto, ne znam...Eksperimentisi pa zakljuci sam gde je problem.

Pa pazi ovako, probao sam da promenim karticu na AirPlus DWL-520+ 802.11b ali ni to nije pomoglo. Menjao sam i antenu sa 12db na 18db (koja inace sad stoji). Na jednom mestu (AP-u) sam stavljao panel 18db a na drugom slabiju od 12db. U tom slucaju je signal bio jaci (78%, a kvalitet 72%), ali bez obzira na to protok opet slab.

Kao sto verovatno znas ova oprema bi trebalo da radi na (opet teoretski) 22mbit. Neka je to u praksi i 8mbps ne ljutim se, ali ja to nemam. Smetnji sigurno nema grad je vrlo mali i nerazvijen i 99% niko nema wireless karticu, a kamoli AP.

Sta mislis o tome da AP i mene povezem G standardom? Je li on brzi i koliko od b? I da, hvala ti puno.

uNesc0 je napisao(la):
Kao sto verovatno znas ova oprema bi trebalo da radi na (opet teoretski) 22mbit. Neka je to u praksi i 8mbps ne ljutim se, ali ja to nemam. Smetnji sigurno nema grad je vrlo mali i nerazvijen i 99% niko nema wireless karticu, a

AP 900+ je 802.11b, tj. maximum je 11mbps tako da o 22mbps nema ni govora. Nadam se da razumes. Takodje, i da je AP 802.11g opet nebi imao 20mbps jer teorija je jedno a praksa drugo. Potrazi neke teme na forumu gde su ljudi pisali o opremi kod koje je teorija bila "priblizno" jednaka praksi. Ja se vise ne secam koji su to konkretno uredjaji bili u pitanju, ali sasvim sigurno nikada kod wireless-a ne mozes da izvuces maximum.

Sta mislis o tome da AP i mene povezem G standardom? Je li on brzi i koliko od b? I da, hvala ti puno.

Naravno da je brze, na toj udaljenosti ces postavljanjem 802.11g AP-a dobiti znatno vise, tj. oko 10mbps minimum a kao sto sam napisao u prethodnom citatu, pravilnim odabirom uredjaja mozes dobiti i znatno vise.

Poz!

Poslednja izmena:
Vrh Dno