Šta je novo?

DLINK DSL-G624T, pitanja oko wireless dometa

mLaki

Čuven
Učlanjen(a)
25.02.2004
Poena
680
Planiram da uzmem gore pomenuti ADSL2+ Wireless ruter, pa me zanima njegova wireless primena u kucnim uslovima.

Na njega bi nakacio dva kompa preko LAN porta dok bi preko wirelessa kacio dva laptopa. Zanima me koliki je generalno domet kroz zidove, posto razmisljam da ga stavim u hodnik a lap top racunari bi bili najdalje oko 3-4 metra od njega, iza jednog zida ozidanog blokom - da li bi ovakav setup bio izvodljiv? Kakav je domet/kvalitet signala kroz pod, tj. armirane ploce?

Poslednja izmena:
Ja imam slican uredjaj samo malo stariji. Imam ga vec preko godinu dana. Kad ga namestis da sljaka on radi. Nisam imao ama nikakvih problema s njim. Firewall takav kakav je radi, lak je za kontrolisati, i ono sto je tebi najvaznije wireless radi bezvecih problema.

Ja sam moj testirao u dva razlicita uslova:

1. U dormu koji je imao 3 sprata. Ja sam bio u najgornjoj najudaljenijoj sobi. Moj prijatelj se kacio na mene (posto nisu razvukli wireless po dormu) a ziveo je na pocetku naseg krila ali sprat nize. Nije se nikad buni da mu losa veza. Ima Mac inace. Vato sam vezu i od napolje sa mojim PDA-em. E sad kuca je tipicna engleska stara granja. Sto ce reci puno drveta i izolacije.

2. Kod mene kuci trenutno internet dolazi u prizemlje u cosak. Moj glavni comp je na spratu i ima full signal non-stop.

Zakljucak. To bi trebalo da radi.

:banana:

Jer postoji mogućnost da lap top sa wireless karticom ne vidi router? Sve driver na lap topu sam instalirao, ali sparava nikako da ukači mrežu..
Led diode na routeru blinkaju kako piše u uputstvu, al signala na kompu nema.. Jel zna neko u čemu je problem ?

p.s. u browseru sam upisao ip koji je takođe dat u uputstvu

Jer postoji mogućnost da lap top sa wireless karticom ne vidi router? Sve driver na lap topu sam instalirao, ali sparava nikako da ukači mrežu..
Led diode na routeru blinkaju kako piše u uputstvu, al signala na kompu nema.. Jel zna neko u čemu je problem ?

Da postoji. Al postoji i vise razloga iz kojih je to moguce. Da se ne bi vrteli u krug ajde da bolje nam das jos malo vise informacija sta i kako si sta povezao. I koji su uredjaji u pitanju. I dal je sve novo (tj na standardnom podesavanjima)?

p.s. u browseru sam upisao ip koji je takođe dat u uputstvu

A ovo poslednje ne razumem sta si teo da kazes.

Router je potpuno nov, lap top radi normalno, driveri za wireless karticu normalno instalirani i sve je podešeno po defaultu, ništa nije dirano.

Prvo sam nakačio ADSL modem preko UTP mrežnog kabla na router (WAN port) i pokušao da uspostavim bežičnu vezu sa lap topom i nije išlo.. Onda sam na isti port na routeru nakačio na desktop računar i ta veza između desktopa i routera izgleda ok, sudeći po led diodama na kartici i na samom routeru. Međutim na lap topu se i dalje sa wireless karticom ne dešava ništa. Probao sam na HP nx5000 i Toshiba Sattelite ne znam tačno model...

Ovo sa adrersom u browseru sam probao kao krajnju mogućnost, ali sam unapred znao da neću ništa dobiti time, jer ni jednu mrežu lap top sve jedno ne vidi.

Router je potpuno nov, lap top radi normalno, driveri za wireless karticu normalno instalirani i sve je podešeno po defaultu, ništa nije dirano.

I dalje mi ne rece koji je router u pitanju.

Prvo sam nakačio ADSL modem preko UTP mrežnog kabla na router (WAN port) i pokušao da uspostavim bežičnu vezu sa lap topom i nije išlo.. Onda sam na isti port na routeru nakačio na desktop računar i ta veza između desktopa i routera izgleda ok, sudeći po led diodama na kartici i na samom routeru. Međutim na lap topu se i dalje sa wireless karticom ne dešava ništa. Probao sam na HP nx5000 i Toshiba Sattelite ne znam tačno model...
Ok koliko portova imas na routeru? Ako imas WAN obelezen port to je gde ti veza sa modemom ide. Ali obicno na routerima pored toga imas i par LAN portova. Tu ubodes comp preko obicnog lan cabla. To ti je najsigurnije resenje za pocetak. On na WAN portu ocekuje sasvim drugacija desavanja tako da koristi LAN port za prvu komunikaciju. Neki routeri dolaze sa iskljucenim wirelessom po defaultu. Tako da moras da se potrudis da ga setupujes prvo.
E dakle kad si se prikljucio na router preko kabla prvo proveri dal ti je lepo dodelio IP adresu na racunaru. Nemoj koristiti static adresu na racunaru tako da mozes da vidis dal to radi. Ako si dobio adresu onda iz manuala koji si nadam se dobio procitaj koja je adresa routera pa defaultu. Odes u web browser i ukucas tu adresu. Ako su povezani comp i router onda ces dobiti login stranicu od rutera. Opet u manuali imas default login i password, ukucas to i onda malo razgledaj sta je podeseno na routeru. Tu mozes da vidis dal je wireless ukljucen ili nije, koji je kanal, dal je vidljiv ili nevidljiv, dal ima nekih logova o tome da je nekopokusao da dobije adresu od rutera il ne... takodje otalen mos da proveris kako ruter komunicira sa tvojim modemom tj IPSom tj dal imas konekciju sa internetom.

Ajd idi odradi to pa se javi sa rezultatima. Znaci CABEL konekcija za sad... da vidimo sta se desava pa onda sredjujes wireless.

Router je: D-Link DI-524/E, od portova ima 1xWAN/4xLAN switch.

Pokušaću popodne kad stignem kući kablovima da umrežim dva kompa preko routera, pa javljam. Hvala na velikom trudu !

Uradio sve kako si mi rekao.
Uspostavio sam vezu između kompa i routera. Dole su cropovi prve strane sa osnovnim podacima i strane pod imenom wireless.

ADSL koji povezujem je Telekomov, dinamička IP adresa.

Ako te ne mrzi, piši šta dalje..:wave:

Prilozi

• router_status.jpg
    router_status.jpg
    189.2 KB · Pregleda: 125
  • wireless.JPG
    wireless.JPG
    186.1 KB · Pregleda: 96
Koliko vidim nisi se povezao na internet u tom trenutku. Ja ne mogu da ti tacno pomognem oko tog dela zato sto ne zivim u srbiji vec duze vreme pa ne znam nista o sistemu ADSLa u srbiji. Ja sam ovde oduvek imao samo brodbend i to 24/7 tako da nemam pojma kako to ide kod nas tj vas. :)
Ono sto kod mene radi jeste da nakacim modem na WAN port i onda obicno oba moram da iskljucim i ukljucim. Tako da mi modem (kablovski) se ponovo nakaci na internet i da nadje ruter i da mu IP. Posto moj modem daje IP samo jednom kad se upali pa sta je nakaceno na njega to radi. Al opet kazem ne znam kako je to sa tvojim provajderom.

Sto se wirelessa tice. Vidim da je enablovan sto je dobro. Prvo mu promeni ime (SSID stavka) na nesto sto ti hoces. Time izbegavas da tvoj komsjija koji ne zna nista oko kompa a kupi slican router ima isti wireless ima kao ti. Zatim vidi dal u region delu imas srbiju. Ako ima stavi je ako ne onda nak ti neko od srblja na forumu kaze dal je bitno il ne.. ;)
Sledece je security. To ja mislim da treba obavezno da ukljucis. Znaci stikliraj enable wireless security. Onda odaberes ja predlazem 128bitni, i ja kod mene drzim shared key a ne automatiku. Sto znaci da ces morati na laptopu kad se konektujes wireless da ukucas isti key da bi to radilo. Zatim odaberi koji key hoces (1, 2, 3, 4) i to opet ces morati da naglasis u podesavanjima na laptopu. Odabiras cini mi se tako sto kod key tipe gde je disablet trenutno stavis shared, al nisam siguran posto nemam router pred ocima :trust: Ne secam se sad dal d-linkovi ruteri generisu keyeve sami il cem morati sam da ga smislis. Al mozes kako god. Odaberi os hexedecimal il asci (ja koristim hexe). E i ja mislim da je to onda to sto se tice wirelessa na routeru.

Ajd odradi to pa mi javi sta je desava. I reci mi jel ti DHCP na ruteru radi? trebalo bi po defaultu da da.
Reci mi dal znas kako da podesis laptop da nadje tvoju wireless. I reci mi koji wireless standard je kadrtica u laptopu.

Eto to ti je za sad da radis. Javse ako zaglavis.

Sve uradio, wireless šljaka, dakle veza između lap topa i routera postoji, podesio zaštitu 128 bit hexedecimal...
Međutim, Internet ne radi. Dinamiška je adresa i kad kliknem na renew u opcijama za wireless, modem (nakačen na WAN) dodeli adresu (uvek istu) ali se dalje ništa ne dešava.. Protoka ka netu nema...

Smoke znam da sa telekomovim podešavanjima nisi blizak jer si preko, ali hvala ti puuuno si mio pomogao do sad. Malo ću sam da plivam, pa će nešto da se reši.

Hvala još jednom !!!

Aj poslji mi opet slicku tamo statistike... znaci nakaci modem i onda kad ti dodeli IP napravi screenshot.

Dakle kako kod mene radi.. modem zadrzava sva podesavanja oko mog accounta na sebi i cim se ukljuci automatski se povezuje na internet. A onda kad mu stavis nesto na njegov wan port (tj kad prikljucim router na njega) on samo da IP adresu tom uredjaju i to je to.

Router ti radi kao gateway (to proveris u DHCP dal salje svoju adresu kao gateway) i treba da radi DNS relay. To je sve.

Al napravi shot pa poslji.

Kupio sam gore pomenuti ADSL ruter. Sam uredjaj je odlican, izuzetno lak za koriscenje, trebalo mi je 2 minura da podesim sve kako treba da bi umrezio tri racunara preko WLAN i 1 preko LAN, dok je ADSL podesavanja uradio sve sam, osim naravno ubacivanja usernamea i passworda. Uredjaj ima tonu podesavanja (u pocetku sam se jedva snasao u moru opcija :S: ), od podesavanja snage transmitera sa koracima 6-25-50-75-100% do generisanja visetrukih port forwarding profila za svaki prikljuceni uredjaj na ruteru. Sto se tice dometa on je odlican, na spratu prakticno u bilo kojem mestu signal je skoro 100%, dok je u prizemlju, ispod armirane ploce signal oko 85%.

Poslednja izmena:
Ovo kod mene se sve na kraju skenj..o. Video je računare u LAN-u, al od ADSL-a ništa. Odjednom više ne mogu da pristupim admin panelu routera, kad nakačim komp preko kabla. Adresu datu u uputstvu preko koje sam pristupao ne prihvata. Kad nakačim router na komp preko kabla, prvo jedno 40-ak sekundi traži mrežu, a kad nađe prijavljuje potpuno drugi IP.

Samo da proverim.. u koju rupu guras modem u ruter?

Nazad
Vrh Dno