Šta je novo?

Divx pitanje

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Svi gledamo divx filmove.E, sad, izuzem Shreka koji je kompresovan za pun ekran, pitanje je zasto ostali filmovi nisu isto tako kompresovani?
DA li je to zato sto ako kompresuju na pun ekran u tom slucaju bi film stao na 3 ili 4 cd-a?
Cista radoznalost, jer su neki filmovi tako dobro snimljeni da je steta da su toliko suzeni.

pa zavisi sa kojeg su formata ripovani u divx

kada bi ih razvukao po visini dobio bi deformisanu sliku tj svi bi bilo kao cackalice! :)

Zavisi da li su skidani sa Widescreen DVD-a ili sa FullScreen DvD-a.
Widescreen je u principu bioskopski format slike (16:9) i on je zastupljen na vecini americkih izdanja. Fullscreen (3:4) je redje zastupljen.
U vecini Divx playera imas mogucnost da ti on sam rastegne wide u full screen ali tada moze doci do seckanja i loseg prikazivanja filma.

borab je napisao(la):
Svi gledamo divx filmove.E, sad, izuzem Shreka koji je kompresovan za pun ekran, pitanje je zasto ostali filmovi nisu isto tako kompresovani?
DA li je to zato sto ako kompresuju na pun ekran u tom slucaju bi film stao na 3 ili 4 cd-a?
Cista radoznalost, jer su neki filmovi tako dobro snimljeni da je steta da su toliko suzeni.

Sta to znaci 'za pun ekran' ? Max rezolucija DVD-a je 720x576.

Pa ako si u 1024x768 plejer ti 'razvlachi sliku'.

U svakom slucaju ja sam skidao neke u toj rezoluciji, ali to secka na masinama ispod 600 MHz-a. Osim toga to je samo za filmove do 90 min ako se ide na 1 CD a i to kada se radi u dva prolaza.

Problem kod DivX-a je pojava makroblokova i fleka na tamnim scenama ako je bitrata premala. Zato se ide na nesto manju rezoluciju, jer to manje smeta od pomenutih greshaka.

Kompresija

Mozes svaku divx razvuci preko celog ekrana, ali je pitanje
kakva ce slika biti, ako hoces da slika izgleda dobro mora se ici
na dva CD-a, vise i nije potrebno, ako jos i zvuk ostavis
digital dolby, onda video bitrate podesis da film stane na dva CD-a
i sve izgleda savreno

borab je napisao(la):
Da imas plazma ekran 16:9 sa dijagonalom od jedno metar ne bi se bunio :D

Nazad
Vrh Dno