Šta je novo?

DiVX i TNT...

xSeptimus

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
07.05.2002
Poena
1,045
Prijatelj se interesuje da li ce moci normalno da gleda DIVX format na konfiguraciji gde su upareni AMD k6 @ 300 i riva tnt 2.

Ako ne moze sta je loshija "karika": proc ili riva???

Trebalo bi da ti normalno rade kopije sa video kaseta, kao i kopije pravljene u novijim kodecima (5.01).
Nisi napisao koliko memorije imash, ali kao shto ti chovek reche, treba ti bar malo jachi procesor.

Ma treba njemu bolja grafička karta. Jedan Radeon sa TVout-om bi rešio tu sve probleme. Naime neke novije grafičke kartice imaju implementiranu logiku za odavljanje IDCT operacije koja je jedna od ključnih i najzahtevnijih u dekodiranju digitalnih video kompresija. To će ti pomoći i prilikom gledanja DVD-a i prilikom gledanja DivX-a ili bilo koje druge MPEG video kompresije. Po meni mnogo efikasnije i elegantnije rešenje od softverskog uz budženja bržeg procesora.

Uzmi lepo neki Radeon sa TVout-om i ima Bog da te vidi. :)

ZeeGerman je napisao(la):
Trebalo bi da ti normalno rade kopije sa video kaseta, kao i kopije pravljene u novijim kodecima (5.01).

E, vidi... meni je sa DiVX 5.01 bilo problema: pojavila mi se poluprovidna linija siroka oko 0.5 cm na desnoj strani monitora... i slika je seckala u skoro svim filmovima... Sad sam se vratio na 4.12 i sve radi suuper! (Osim "Munja" koje uopste ne rade bez 5.01, jer je tako snimljeno...) (Nije problem ni do HW ni SW - Cel633, 256MB, GF2 MX200, novi drajveri, WinXP...)

Magick, ja sam dugo gledao filmove sa Cel433 i TNT2 M64 16MB, i slika je bila odlicna, tako da ne mislim da je nova graficka karta neophodna... A inace neki minimum za DivX-ovanje je Cel300... K6@300 je definitivno slabiji od njega, tako da ipak mislim da CPU moze da bude problem...

ZoNi je napisao(la):
E, vidi... meni je sa DiVX 5.01 bilo problema: pojavila mi se poluprovidna linija siroka oko 0.5 cm na desnoj strani monitora... i slika je seckala u skoro svim filmovima... Sad sam se vratio na 4.12 i sve radi suuper! (Osim "Munja" koje uopste ne rade bez 5.01, jer je tako snimljeno...) (Nije problem ni do HW ni SW - Cel633, 256MB, GF2 MX200, novi drajveri, WinXP...)

Magick, ja sam dugo gledao filmove sa Cel433 i TNT2 M64 16MB, i slika je bila odlicna, tako da ne mislim da je nova graficka karta neophodna... A inace neki minimum za DivX-ovanje je Cel300... K6@300 je definitivno slabiji od njega, tako da ipak mislim da CPU moze da bude problem...
Pa dobro i šta je lakše i svrsishodnije da apgrejduje, CPU, MB, možda i RAM ili samo grafičku? Gde si ti video K6 na više od 300MHz? Verovatno bi morao da menja i ploču ( najverovatnije ima neki TX ), a ovako samo grafičku pri čemu će zbog T&L jedinice u Radeonu dobiti mnogo više i u 3D performansama. Kao što rekoh, apgrejd grafičke je ovde najoptimalnije rešenje. ;)

Ja sam svojevremeno gledao filmove na AMD K6 266MHz 256MB RAM-a i TNT2 grafikom. OK jeste seckalo (malo), ali VHS snimci su radili fantastichno. Tada sam sve gledao u kodeku 3.0

Verujem kad bih sad probao (na istoj mashini) sa 5.0 kodekom da bi moglo da se gleda, mozda i ne, ali...

ZeeGerman je napisao(la):
Ja sam svojevremeno gledao filmove na AMD K6 266MHz 256MB RAM-a i TNT2 grafikom. OK jeste seckalo (malo), ali VHS snimci su radili fantastichno. Tada sam sve gledao u kodeku 3.0

Verujem kad bih sad probao (na istoj mashini) sa 5.0 kodekom da bi moglo da se gleda, mozda i ne, ali...
To što zovete "VHS snimcima" je video rezolucije 360x288 ili kako je već urađeno, ali je poenta u tome što se procesira daleko manje podataka ( pixela ) pa je i zahtevnost manja. U svakom slučaju Radeon bi drastično rasteretio CPU load zbog IDCT logike u sebi, a i 3D bi radio brže zbog T&L jedinice koju TNT ne podržava. Ma Radeon je rešenje, kad' vam kažem. ;)

magick je napisao(la):
Pa dobro i šta je lakše i svrsishodnije da apgrejduje, CPU, MB, možda i RAM ili samo grafičku? Gde si ti video K6 na više od 300MHz? Verovatno bi morao da menja i ploču ( najverovatnije ima neki TX ), a ovako samo grafičku pri čemu će zbog T&L jedinice u Radeonu dobiti mnogo više i u 3D performansama. Kao što rekoh, apgrejd grafičke je ovde najoptimalnije rešenje. ;)

Covek najverovatnije ima K6-2 na 300 (tesko da je samo K6).
Usput TX nema problema da radi sa K6-2 do 500 (mad zavisi i od ploce).

Definitivno se slazem da ako ce graficka da resi problem da je to kud i kamo zgodnije. Da li to principijelno znaci da bi zbog specificnosti takve kartice definitivno trebao da uziva u carima DivX-a i na slaboj masini?

Velika je verovatnoca da covek ima i AT kuciste, pa bi i njega morao da menja.
BTW, ne znam da li namigujes zbog onog "najoptimalnije", ali taj izraz nikako ne ide...

brzi je napisao(la):
Covek najverovatnije ima K6-2 na 300 (tesko da je samo K6).
To sam i ja pomislio, al' možda je ipak overklokovan.
Usput TX nema problema da radi sa K6-2 do 500 (mad zavisi i od ploce).
Kao što i sam reče to zavisi od ploče, a dosta ih je imalo problema sa pravilnim prepoznavanjem napona i množioca, naročito one starije.
Definitivno se slazem da ako ce graficka da resi problem da je to kud i kamo zgodnije. Da li to principijelno znaci da bi zbog specificnosti takve kartice definitivno trebao da uziva u carima DivX-a i na slaboj masini?
Da, to znači to. Inverse Discrete Cosine Transformation je matematički veoma složena i procesorski zahtevna operacija a nalazi se u osvnovi dekodiranja svih kompresija digitalnog videa. Kada imaš logičku mrežu u samoj grafičkoj karrtici, koja to odrađuje hardverski, bitno se rasterećuje CPU. Pored toga postoje i mnogi drugi elementi koji su podržani ATi-evim video engine-om, a takođe umeju poprilično da uposle CPU.
Velika je verovatnoca da covek ima i AT kuciste, pa bi i njega morao da menja.
BTW, ne znam da li namigujes zbog onog "najoptimalnije", ali taj izraz nikako ne ide...
Aha, čak šta više .... :D:D:D

Definitivno neka uzme Radeona, ja sam svojevremeno na 5x86@133MHz (za one koji ne znaju to je AMD486:D ) i Radeonom mogao da gledam divx filmove 20-22frejma (doduse bez zvuka) i sto je zanimljivo slika nije seckala samo je isla usporeno.
Na kraju i ne mora da uzima Radeona (R100) moze da uzme i Radeona VE/7000 (RV100) i imace odlicnu sliku, dual head, tv out, za malo manje para, jedino sto nece imati T&L i jos par stvari uglavnom bitnih za igrice.

Voodoo rula...

Imao sam K6-2 350, Voodoo3 i mogao sam da gledam sve DivX filmove od Fight Club-a(576 x 384) pa recimo do Gladiatora (720 x 320).
Codec je bio 4.0beta 3 a player MicroDVD..."nije" bilo seckanja, a kvalitet slike na Voodoo3 je odlican ;)

septimus je napisao(la):
Prijatelj se interesuje da li ce moci normalno da gleda DIVX format na konfiguraciji gde su upareni AMD k6 @ 300 i riva tnt 2.

Ako ne moze sta je loshija "karika": proc ili riva???
Ja sam imao K6-2 @350, Diamond Viper V330 (riva 128) i 64 mb ram-a, i ponekad je malo seckalo. Sa grafickom ne bi trebalo da imas problema, a i ako pocne da secka smanjis kvalitet zvuka i stavis na mono (znam neke koji sa ovakvim podesavanjem se gledaju filmovi na P1 @ 233, S3 Virge i 64 MB).

DusaN je napisao(la):
Definitivno neka uzme Radeona, ja sam svojevremeno na 5x86@133MHz (za one koji ne znaju to je AMD486:D ) i Radeonom mogao da gledam divx filmove 20-22frejma (doduse bez zvuka) i sto je zanimljivo slika nije seckala samo je isla usporeno.

Gde si ubo tog Radeona? U PCI slot? Gde da se nadje takva stvar i koliko kosta?

brzi je napisao(la):
Gde si ubo tog Radeona? U PCI slot? Gde da se nadje takva stvar i koliko kosta?
Naravno u PCI, gde drugde:) . Ja sam ga kupio pre jedno godinu ipo u USA i platio sam ga oko 120USD. Nemam pojma gde moze da se nadje, mozda nego prodaje polovnu.

Nazad
Vrh Dno