Šta je novo?

Display driver stopped responding and has recovered

• Začetnik teme Začetnik teme Psycho
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Psycho

Cenjen
Učlanjen(a)
14.11.2013
Poena
151
Imam Acer 7750G od septembra prosle godine.Imao sam nekih problema i ondneo na servis.Posle 3 meseca ganjanja sa njima i prodavnicom,dosao sam do toga da mi zamene maticnu.
Preuzimam laptop,sve se cini u redu.Onda pocnem da instaliram par igrica i prilikom njihovog igranja(dakle pri naporu za graficku) u random trenucima desava mi se freeze od par sekundi.
U pocetku sam mislio da se desava neki proces gde on menja koriscenje grafickih kartica,jer se radi o switchable sistemu grafickih kartica izmedju integrisane Intel HD 3000 i AMD Radeon 7670m,ali onda sam skontao da se u pozadini se pojavljuje ovo:

display-driver-stopped.png

Sta sam sve probao...Re-install windowsa,sve kombinacije koje se ticu drajvera,skidao sam i sa acerovog sajta,instalirao po ko zna koliko puta drajvere sa cd-a,instalirao i stabilne i beta verzije,starije i nove...Probao sam par stvari gde se se ciste,menjaju,dodaju registri,nista nije uspelo.
Onda sam hteo da pogledam da li je u pitanju temperatura,pa da problem desava zbog toga.
Temperatura nije nista drasticno rasla,ali otkrijem sledecu stvar.

Pri normalnom radu,GPU clock je 300 MHz(a fabricki je 600MHz).

obicno.png

Ali kada pokrenem neku igricu,on ga automatski dize na 600 MHz.

napor.png

Medjutim desava se pad i njega prati poruka u pozadini😀isplay driver stopped responding...
Desavalo se da celu stvar isprati BSoD gde se pominje atikmpag.sys.

Raspolozen sam za bilo kakvu ideju,predlog,sugestiju. :d

Probao ranije,evo probao sam opet i opet ista stvar...

Mislim da ti drajveri nisu ok. Mozes da ih skines sa http://driver-laptop.blogspot.com/2013/02/acer-aspire-7750g-drivers.html
Kad si u desktopu, treba da ti je aktivan samo Intel a ne AMD.
Gornji drajveri su prilicno stari, ako ti bas treba nesto novije najbolje da skines sa http://leshcatlabs.net/

Drajvere sa skinuo sa oficijalnih sajtova. Drajveri odavde http://driver-laptop.blogspot.com/2013/02/acer-aspire-7750g-drivers.html su drajveri koji se nalaze na cd-u,kao i na acer-ovom sajtu.
Ako mislis na drajvere za 7760M oni su novi.Kada sam snapshotovao ovo,mislim da su u tom trenutku bili instalirani pretposlednji ili poslednji drajveri sa ATI sajta. :S:

Imam isti laptop i kod mene u desktopu radi samo INTEL i to na 650MHz, za AMD stoji GPU Core 0.0 Mhz i GPU Memory 27.00 MHz. Kad startujem igricu, Intel ostaje na istim frekvencama, a AMD ide na Core 600MHz, i Memory 899MHz. Kad ugasim igricu, AMD "stane". Ja se licno ne igram, imam instalirane 2-3 igrice koje klinci povremeno igraju (tipa Lego Batman 2) i sve radi bez problema. OS je Win7x64, a drajveri su "originalni" sa gornjeg linka. Koliko sam procitao, zadnje verzije Catalyst-a u potpunosti podrzavaju ove dvojne grafike, ali nisam probao, meni su i ovi trenutni sasvim dovoljni.

Prilozi

• intel.gif
    intel.gif
    20.9 KB · Pregleda: 77
  • amd.gif
    amd.gif
    21.5 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
Hm, sad sam primetio nesto cudno, meni kod AMD stoji 800 shader-a a tebi 480, da ipak nemas neki hardverski problem sa grafikom?

Pa imao sam problema,i nosio u servis,oni su konstatovali da je pokvarena maticna i nju su zamenili.Ali posle toga pocinje ova stvar da se desava.Za graficku ne mogu da znam,jer ne mogu da ga otvaram,jos mi je pod garancijom...

1. Nisi napisao koji windows
2. Jesil probao da ga metnes u safe mode i da ga teras malo
3. live-cd
4. postoji mogucnost da ti je riknula graficka (desava se cesto na Acer-ima iz tih serija) ili cak parcijalno i da su ti "popravili" plocu (a postoji i fora sa gasenjem dela grafickog cipa i smanjivanjem opterecenja na sta mi ovo dismr) i voila -
vrate ti natrag "ispravan" laptop al onda klinac raspici Crysis na high i ode mast u propast

5.proveri drajvere jos jednom, koristi drajver cleaner da ocistis prethodne verzije
6. ako nista od ovoga ne radi - uradi slike, screenshot-ove, pogotovu ove (ako lab310 ima identican laptop-proveri) sa brojem sejdera, ponesi spisak drajvera koje si instalirao
7. ako mozes/umes a laptop nije zapecacen sa nalepnicom, otvori probaj samo da zapises neki serijski sa ploce pre nego ga vratis i posalji mi na pp
sretno

1. Imam Windows 7
2. Probao sam sada da poteram nesto u safe mode-u,desavaju se sledece stvari:

U Device manageru je sve normalno pod Display adapters.
3. i 4. Probacu sada da uporedo sa Win7 dignem i XP,da vidim konacno da li se radi o hardveru
5.Drajvere sam iskljucivo i brisao sa nekim Driver Sweeperom u Safe mode-u.
6.Uradicu to,pa cu videti sa njim preko pp.
7.Ne bih ga otvarao,ako utvrdim da je hardver,moracu da ga nosim u prodavnicu,a kada ga odnesem,usao sam u srpski matrix i ko zna kada cu iz njega izaci,tj. kada cu lap/kintu dobiti nazad 😀

Poslednja izmena:
Ubeđen sam da ti je ploča gecrkt!

1. Imam Windows 7
2. Probao sam sada da poteram nesto u safe mode-u,desavaju se sledece stvari:

U Device manageru je sve normalno pod Display adapters.
3. i 4. Probacu sada da uporedo sa Win7 dignem i XP,da vidim konacno da li se radi o hardveru
5.Drajvere sam iskljucivo i brisao sa nekim Driver Sweeperom u Safe mode-u.
6.Uradicu to,pa cu videti sa njim preko pp.
7.Ne bih ga otvarao,ako utvrdim da je hardver,moracu da ga nosim u prodavnicu,a kada ga odnesem,usao sam u srpski matrix i ko zna kada cu iz njega izaci,tj. kada cu lap/kintu dobiti nazad 😀

I meni je izbacivalo to na ovoj win 8.1 konfi, nakon reinstalacije prestalo je.

Nasao sam i svoj shot: http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=127485&d=1383756703

Poslednja izmena:
Citao sam i bas je dosta ljudi imalo ovaj problem sa Chromom,ali to je bilo kao neko jednostavnije resavanje,da se iskljuci neki Hardware Acceleration.
Reinstalirao sam i ja Win7,ali opet se desavala ista stvar.Dicicu XP,pa cu videti kakva je tu situacija. 🙂

Ja ovaj problem vucem godinama, imam Asus N50Vn, i nisam nasao rjesenje a uradio sam sledece:

1. Updateovao BIOS na najnoviju verziju sa Asusovog sajta.
2. Instalirao drajvere za grafiku sa njihovog asusovog sajta za win7, sa najnovijim drajverima sa nvidia sajta je jos gore.
3. Ispratio ovo uputstvo http://support.microsoft.com/kb/2665946
4. Temperature sve OK.

Naime dok nisam BIOS updateovao, laptop je freezovao pa sam morao restart, sad barem ne freezuje nego se zatreperi slika i izbaci dole da je drajver zaustavljen i popravljen i nastavi dalje.

Mislim moze se zivjeti sa ovim, ali bih zeleo popraviti. Ostalo mi je jos jedino da se zezam sa Underclockovanjem ili Voltazama, ako je razlog nestabilnosti u tome, sto se tice softwareskog dijela mislim da nema sta vise da probam.

Ima li neko prpeoruke?! 🙂

Ako se ista svar desava i na svezoj instalaciji Windowsa, skoro sigurno je da je grafika problem. TDR je mehanizam koji postoji od Viste naovamo - Windows detektuje da drajver za grafiku nije odgovorio u nekom zadatom roku i resetuje ga. Moze se onesposobiti:
KeyPath : HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers
KeyValue : TdrLevel
ValueType : REG_DWORD
ValueData : TdrLevelOff (0) - Detection disabled
TdrLevelBugcheck (1) - Bug check on detected timeout, for example, no recovery.
TdrLevelRecoverVGA (2) - Recover to VGA (not implemented).
TdrLevelRecover (3) - Recover on timeout. This is the default value.

Ako se ista svar desava i na svezoj instalaciji Windowsa, skoro sigurno je da je grafika problem. TDR je mehanizam koji postoji od Viste naovamo - Windows detektuje da drajver za grafiku nije odgovorio u nekom zadatom roku i resetuje ga. Moze se onesposobiti:
KeyPath : HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers
KeyValue : TdrLevel
ValueType : REG_DWORD
ValueData : TdrLevelOff (0) - Detection disabled
TdrLevelBugcheck (1) - Bug check on detected timeout, for example, no recovery.
TdrLevelRecoverVGA (2) - Recover to VGA (not implemented).
TdrLevelRecover (3) - Recover on timeout. This is the default value.

Sta brate da unesem od ovoga u Registry, je l' sve kljuceve ili...a za ovo tvoje sta da stavim 0,1,2 ili 3 i dali da brisem vec postojeci TDRDelay

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/ff569918(v=vs.85).aspx

Valjal' ovo sto sam nasao...

Kod:
Use this fix, it worked for me. If you're unsure about this registry file, just back up your registry before applying this. It also includes a restore.

[COLOR="#FFD700"]Cut and past into notepad the part you require then save as ( all files ) turnoff.reg
run this to add to reg no more TDR
to turn off TDR[/COLOR]

[B]**Start copy Here ****[/B]
Windows Registry Editor Version 5.00
; ##################
; Created By UserX For Public Use 2007
; ##################
;
;TdrLevel: REG_DWORD. The initial level of recovery. The possible values are:
; TdrLevelOff (0). – Detection disabled.
; TdrLevelBugcheck (1) – Bug check on detected timeout, for example, no recovery.
; TdrLevelRecoverVGA (2) – Recover to VGA (not implemented).
; TdrLevelRecover(3) – Recover on timeout. This is the default value.
;TdrDelay: REG_DWORD. The number of seconds that the GPU is allowed to delay the preempt request from the scheduler.
; This is effectively the timeout threshold. The default value is 2.
;TdrDdiDelay: REG_DWORD. The number of seconds that the operating system allows threads to leave the driver.
; After a specified time, the operating system bug checks the system with the code VIDEO_TDR_FAILURE (0x116).
; The default value is 5.
;TdrTestMode: REG_DWORD: Internal test usage.
;TdrDebugMode: REG_DWORD: The debugging-related behavior of the TDR process.
; TDR_DEBUG_MODE_OFF (0) breaks to kernel debugger before the recovery to allow investigation of the timeout.
; TDR_DEBUG_MODE_IGNORE_TIMEOUT (1) ignores any timeout.
; TDR_DEBUG_MODE_RECOVER_NO_PROMPT (2) recovers without break into the debugger. This is the default value.
; TDR_DEBUG_MODE_RECOVER_UNCONDITIONAL (3) recovers even if some recovery conditions are not met
; (for example, recovers on consecutive timeouts).
;
; ##################
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers]
"TdrLevel"=dword:00000000
"TdrDelay"=dword:00000010
"TdrDdiDelay"=dword:00000005
"TdrDebugMode"=dword:00000003
[B]**End Copy Here**[/B]

[COLOR="#00FF00"]Code to restore the settings after patching:
Copy the following TDR restore text in notepad and save as TdrBugPatch.reg[/COLOR]

[B]**Start Copy Here**[/B]
Windows Registry Editor Version 5.00
; ##################
; Created By UserX For Public Use 2007
; ##################
;
;TdrLevel: REG_DWORD. The initial level of recovery. The possible values are:
; TdrLevelOff (0). – Detection disabled.
; TdrLevelBugcheck (1) – Bug check on detected timeout, for example, no recovery.
; TdrLevelRecoverVGA (2) – Recover to VGA (not implemented).
; TdrLevelRecover(3) – Recover on timeout. This is the default value.
;TdrDelay: REG_DWORD. The number of seconds that the GPU is allowed to delay the preempt request from the scheduler.
; This is effectively the timeout threshold. The default value is 2.
;TdrDdiDelay: REG_DWORD. The number of seconds that the operating system allows threads to leave the driver.
; After a specified time, the operating system bug checks the system with the code VIDEO_TDR_FAILURE (0x116).
; The default value is 5.
;TdrTestMode: REG_DWORD: Internal test usage.
;TdrDebugMode: REG_DWORD: The debugging-related behavior of the TDR process.
; TDR_DEBUG_MODE_OFF (0) breaks to kernel debugger before the recovery to allow investigation of the timeout.
; TDR_DEBUG_MODE_IGNORE_TIMEOUT (1) ignores any timeout.
; TDR_DEBUG_MODE_RECOVER_NO_PROMPT (2) recovers without break into the debugger. This is the default value.
; TDR_DEBUG_MODE_RECOVER_UNCONDITIONAL (3) recovers even if some recovery conditions are not met
; (for example, recovers on consecutive timeouts).
;
; ##################
"TdrLevel"=-
"TdrDelay"=-
"TdrDdiDelay"=-
"TdrDebugMode"=-
[B]**End Copy Here**[/B]

Restart your PC after applying the fix

Poslednja izmena:
Nešto sam uradio, pa ćemo vidjeti kako će se ponašati. Hvala za ovaj važa info. cheers

Samo da potvrdim da je meni ovo definitivno izgleda rijesilo problem. Nema vise stopiranja drajvera i popravljanja, a racunar radi OK. Eto proslo je 7 dana. Hvala jos jednom na ideji. 🙂:type:

Kod:
"TdrLevel"=dword:00000000
"TdrDelay"=dword:00000010
"TdrDdiDelay"=dword:00000005
"TdrDebugMode"=dword:00000003

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno