Šta je novo?

Kućna multimedija Diskusija o novom TVu predlozi

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

dedskin

Cenjen
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poena
152
Pošštovanje
Pre nekako uzeo sam 2 nova , ustvari 3 nova televizora jedan sam vratio . Sony Bravia 2022 50 incha VA matrica , fantastičan , loši uglovi gledanja , a nije ni crna bog zna šta sem direkt ispred , Sony Bravia 2023 IPS panel 42inča, Google TV , malo bolji sistem , lošija crna , sad dobri uglovi gledanja . Dobar procesor , kao i u prvom Bravia 2022 ali lošija crna .
I onda uzmem 65 incha Philips the one 2023 . Užasan softver , spor procesor . Crna je već otišla u Sivu , Sony je bolji po tom pitanju ali i košta dosta više.
Kad gledam Philips sa strane , u suštini kao da gledam Sony direkt , jer IPS sa strane je isto što i VA panel spreda , Crna bude bolja , čak i dobra , al osvetljenje opadne .

E sad u svetloj sobi sa Ambilightom i ne vidi se ta Crna što je siva ustvari na Philipsu , i generalno ukućani su presrećni pogotovo ako je SDR sadržaj u pitanju , ne treba bolje , a za to se najviše i koristi
ali ne ja , ja sam vizuelni i audio sladokusac ..
Koristim Samsung UD 970 32inča PLS monitor 10 bita . Na njemu je crna još lošija od Philipsa , ali je kalibrisan u 24zone veličine klasičnog telefona , i osvetljenje je ravno , nema nikakvih problema.
Gradijacija fantastična , fenomenalan monitor . Ima sve sem crne što se ne vidi po danu , ali noću ako ugasim sve i gledam Star Trek , Crne nema , samo Siva i to me ubija .

E sad imam i LG od 42 inča star 10g Va matrica , on ima bolju crnu nego svi pomenuti , ima i Aktivne diming zone , ravno osvetljen , valjda je zato Crna bolja , skoro pa skroz crna za nevericu .
Nije mi jasno da 2023 Sony Bravia nema to .
Negde čitam da ima lično nisam primetio možda 42inča model nema al jeste bio kvalitetan panel , dobro kalibrisan , softver dobar , njega nisam zadržao jer je ukućanima bio mali mada je to bio moj izbor za njih , zadovoljniji su sa 65inča philipsom Ambilight
Imam još jedan 50 inča LG star par godina , IPS panel , nije baš nešto mislim da je jeftina varijanta pa ga ne pominjem , al on je IPS panel za spavaću ,

E sad je došlo vreme da ja sebi u sobi uzmem TV , kao što nema savršen zvučnik nema ni savršen TV , mora da se uzme za ono za šta će se koristiti .

E sad ja bi gledao Star Trek , uglovi gledanja mi nisu toliko bitni to je TV za mene ja sam glavni ostali nisu bitni .
Navikao sam na Samsung sa besnim bojama tako da 10bita panel mora da bude , i to ne 8bit plus FRC , 10bita
jako me nervira što prave filmove u 24fps , Filmove mogu da gledam samo uz interpolaciju , bilo bi dobro da TV to dobro radi , ali nije pod mora jer imam PC , mogu da dodam jako dobru interpolaciju .
Bitno je da 720p i 1080p dobro pušta , da mu je dobar Upscale zbog Netflix'a da ima dobar mikrokontrast , u ovom delu se modeli mnogo razlikuju al pošto bih ja gledao stare Serije , to mi treba .Netflix da dobro pušta, gledao bi i neke nove al noviji nisu problem .

I pošto su Zvezdane Staze i ostali Sci Fi filmovi puni zvezda , od svega pomenutog Crna je najbitnija ali je i velika razlika koliko je ta Zvezda svetla , tj kontrast .

I sad znam odgovor OLED , znam za OLED i ako bi taj OLED bio kao na mom Note 10 Pro telefonu , to je to
ali nemam mnogo iskustva sa OLEDom , koliko sam gledao LG C3 serija bi mi odgovarala
Ali pojma nemam koliko je svetao dal to može da se izmeri , tj da se zna koliko je svetao Redmi Note 10 pro pa da znam takav mi treba , i na Telefonu nema razlike dal je ceo ekran Beo ili samo deo , svetlina je uvek ista , čujem na OLED TVu to nije slučaj nego kad je ceo ekran svetao smanje svetlinu , dok puno osvetljenje daju samo u delovima , to mi je glupo i ne kapiram zbog čega se to radi , dal je taj Burn in toliki problem , jer na Telefonu koji imam već 3g plus nema nikakve naznake Burn in-a .
Ne gledam TV , ne gledam utakmice , ne gledam neki sadržaj sa statičnim sadržajem , ali se brinem opet
i razmišljam jel ima neki TV da je malo moderniji od mog 10g Starog LGa koji ima diming zone malo više njih pa onda dobijam i svetlinu i crnu dobru .
Jer na njemu mi Crne nikad nisu bile problem , nikad nisam pomislio o da mi je malo još Crne , dok sam čak i na Sony Bravia gledao u Crne nekako , nije to to .
Ili umišljam stvari .
Dal bi mi neki sa VA matricom i micro diming tehnologijom bio dovoljan , da ne bacam pare na OLED ako ne moram .

Odem ja u radnju al tamo puste u svetloj sobi SDR sadržaj i ne možeš ništa da vidiš , jedino što vidiš je da je OLED u crnima bolji i da mu fali svetline .
Al nisam siguran jel to dovoljno svetlo .
U nekim situacijama na telefonu OLED ako je sunce ne vidim dobro , čak i ako nije direktno sunce slika je smešna .
Da platim 1500e TV i onda da po danu izgleda jako loše , pa još da mi menja osvetljenje kako se menja scena ja to vidim i odlepim .
Da nije toga uzeo bi OLED i ne bi razmišljao . Al ne znam .

Ako ima neko ko voli da gleda Sci Fi , ne u skroz tamnoj al zatamljenoj sobi , i prezadovoljan je nekim TVom , voleo bi da čujem koji je to TV .
Koliko moram da platim a da budem zadovoljan .
Prilično sam detaljno izneo ono što očekujem od TVa , pa ako ima neko iskusan da mi pomogne .Zvuk naravno nije problem , neće se koristiti zvučnici sa TVa , naravno .
Jel mikro diming dosta , ili mora OLED . Ako mora OLED koji OLED , koliko košta .
Dijagonala mi je 50inča dosta , max 55inča za moju sobu ,
Hvala svakome na savetu .

Ne mozes porediti OLED ekrane na mobilnim telefonima sa onim na monitorima i televizorima.
Vrlo brzo ces videti da telefoni (pogotovo flegsipi) izbacuju preko 1500 nita na belom ekranu dok se veci ekrani muce da prebace 250-300 nita.

Sto se C3 tice, bice ti dovoljno svetao ako ti soba nije previse osvetljena.
To znaci ako nemas direktnog svetla ka TVu, nemas vise prozora bez zavese itd.

Obrati pažnju na to da ispod 55 inca se koristi LG WOLED panel koji je dosta ustrojen i nije svetao kao 55+ inca modeli.

Sto se konkretnog izbora tice pa recimo da novac direktno diktira izbor i da ta neka lestvica izgleda ovako:
LG C3
Samsung S90C
LG G3
Samsung S95C

Posto si spomenuo da volis "besne" boje ja bih ti preporucio da se odlucis za samsung modele.
Samsung koristi QD OLED panele koji imaju dosta svetlije i jace boje od LG WOLED panela.
WOLED za razliku od QD OLEDa koristi beli subpixel koji pri jacem osvetljenju krece da dominira i boje izblede tako da obojeni highlighti ( npr crveni lightsaber) ne izgledaju ni približno isto kao na QD OLEDu.

Dotakao si se takodje i teme upscalinga a tu bih dao blagu prednost LG modelima a na tronu je definitivno Sony koji je najverovatnije van tvog budzeta.
Filmovi u 24fpsa ne predstavljaju nikakav problem jer su svi ovi paneli 120 odnosno 144hz na Samsungu.

Mini LED je okej opcija gde ces zrtvovati kvalitet slike i HDRa zarad jaceg osvetljenja.
Nadam se da sam ti pomogao.

TLDR:
Uzmi S90C/S95C :)

Jeste pomogli ste mi , nisam ni znao za tu razliku u oledu ,
QD oled onda .
S90C .
Ali našao sam ovo
Kaže znaju da slažu al je video o S90D koji se prodaje kao QD OLED a WOLED je jer nisu uspeli da naprave dovoljno panela valjda .
S90C mi odgovara cena . Nije da nemam 2000e , ali vidim da ima za 1000e S90C 55inča i to mi je sasvim dosta .
Ako je QD OLED , a na oglasu piše Quantum OLED , samo mi jeftino
jel može neko da potvrdi , jel ima problem sa S90C , kao sa S90D

To je iskljucivo za najnovije S90D televizore tako da ne brini.
S90C ima gen 1 i gen 2 QD OLED panele.
Gen 1 ti je standard i odlican je a gen 2 ti je nesto svetliji i on ide obavezno u S95C.
Mozes da ubodes lutriju i dobijes gen 2 panel na S90C jer vise gen 1 ne proizvode pa preko service menija imaš opciju da ga "hakujes" da izbacuje isto nita kao skuplji S95C model.
Ako ne ubodes lutriju i dobijes gen 1 panel nisi nista preterano izgubio tako da nemoj da te to brine.
Ako je QD OLED , a na oglasu piše Quantum OLED , samo mi jeftino
QD OLED = Quantum Dot OLED

Da znam Quantum OLED je QD OLED .
međutim nešto mi ne pije vodu .
Gledam LG G3 koji je prvi izašao i WOLED je sa mikro sočivima , 55inča je na domaćem tržištu koliko vidim 2200e za 55inča
Dok je 65inča Samsung S90C 1200e
SAMSUNG 65" S90C OLED Ultra HD 4K Smart HDR TV QE65S90CATXX , proverio sam po kodu kaže QD OLED .
Tu nema 5g garancije , čini mi se uvozna roba , al siguran sam da ima neka garancija , bar 2g pa makar i strana .
Nego pogledam preko 1500 funti , kad preračunam to mu je oko 2000e , i onda ima smisla .
al opet dobiješ 65inča QD OLED S90C , za cenu LG G3 55inča . Sa tim što LG ne dolazi sa podnožjem neko sa VESA nosačem .

Ako je Samsung 65inča QD OLED Gen 1 ili Gen2 panel 1200e , pa tu nema mesta dvoumljenju .
Jedino što nigde nisam video da piše 10Bita , ako je 10 bita ovde na https://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/gradient
ima test od crne do bele , 10 bita paneli nemaju vidljive linije jer 8 bita TV ima samo 256 nijansi pa se vide linije .

Možda negde na tom sajtu ima test G3 i S90C
Al ako mogu da dobije za 1200e 65inča 10bit OLED , tu nema mesta razmišljanju ,sad ću da kontaktiram prodavca da vidim da to nije neka navlakuša .

Nije nikakva navlakusa, to mu je cena pa sad gore dole 50-100e u zavisnosti od akcija itd.

Takodje, OLED paneli su skoro sigurno svi 10bitni ukljucujuci i ovaj.

Našao sam za 400e LG CX 65 inča . Nije mi se davalo 1200e i više . Ovaj je poluispravan , Desna strana ispravna , leva nije ima horizontalne linije , najviše u levom gornjem uglu .
Ne znam jel problem panel ili T con ploča . Izgleda kao HDMI interferencija .
Ako se neko razume da pošaljem snimak i slike , da vidim jel vredi da nosim na popravku , ako je panel , tu nema , košta će 1000e novi panel , ako ima .
međutim , to se vidi kad je statična slika i bela . Na crnima se ne vidi .
Kad pustim film , skoro ništa 80% ispravan , ide do 120hz .
al ja ga spustim na 30hz , jer PC radi interpolaciju sa SVP 4 pleyerom . Kad gledam filmove . ne volim 24fps , ne mogu to gledati .
A procesor I5 4te generacije ne može 4K 60hz intrpolaciju da odradi . Sreća ovaj podržava i 30hz ,ranije sam mogao samo HD interpolaciju , sad mogu i 4K .

I malo da vidim kakav je OLED , naravno , siguran sam slika sa LG CX nije ni blizu C3 ,C4 ili S90......
Ali za moje zvezde , tako se obradujem svakoj zvezdi da je to neverica .
Upeco sam se i na poluispravan OLED .
Al vidim da ima problem sa Crnima , jesu mu Crne najača strana , u isto vreme i najslabija . Jer pikselima treba vremena da izađu iz Crne da se probude ako su skroz ugašeni , što rezultuje sa
crnjom slikom nego bi trebala biti .
Verujem da noviji to rade bolje . Ali generalno upeco sam se na OLED .

malo da vidim kakav je OLED , naravno , siguran sam slika sa LG CX nije ni blizu C3 ,C4 ili S90......
Ali za moje zvezde , tako se obradujem svakoj zvezdi da je to neverica .
Upeco sam se i na poluispravan OLED .
Al vidim da ima problem sa Crnima , jesu mu Crne najača strana , u isto vreme i najslabija . Jer pikselima treba vremena da izađu iz Crne da se probude ako su skroz ugašeni , što rezultuje sa
crnjom slikom nego bi trebala biti .
Verujem da noviji to rade bolje . Ali generalno upeco sam se na OLED .
Kupovinu poluispravnog polovnog OLED TVa necu komentarisati ali ovo hocu.
Razlika izmedju CX i C3 je minimalna, skoro pa neprimetna.
Da ih stavis jedan pored drugog na C3 bi mozda primetio nesto vise nita.
Sto se tice S90C to je vec druga tehnologija pa ce razlika biti primetnija ali to je vec WOLED vs QD OLED diskusija.
Nije mi jasno ovo paljenje piksela o kom pricas i gubljenju detalja, ja to na svom C3 nisam primetio.
Ne znam koji ti je black level, probaj da testiras sa testom nijansi crne pa vidi da li ih sve prikazuje korektno.

Vrh Dno