Sve u svemu ako sam vas dobro razumeo La.Prestige vi ste usli u kupovinu bitkoina na cenama 7000-8000 usa$ i sada ste u velikom minusu i u toj poziciji cete ostati verujuci da ce se cena ponovo vratiti iznad 10 000 i vi cete tako ostvarirti profit ?
a sta ako cena ode na 4000 ? vi cete u tom slucaju a pod pretpostavkom da i dalje drzite tu poziciju prepoloviti svoj kapital .
Situacija sa kretanjem kriptovaluta u 2018 godini nema absolutno nikakve veze sa kretanjem i sablonom koji je kretanje cena imalu u prethodnim godinama .
Ja sam vec ovde vise puta pricao i tome da je trziste kriptovaluta znacajno se razvilo od jeseni prosle godine jer su se ukljucili profesionalni trejderi i brokerske kuce kao i finansijske institucije .
Ko to ne moze da shvati nego misli da je trziste i dalje nerazvijeno i primitivno kao pre nekoliko godina i ocekuje te neke nove famozne skokove u nebesa i HOLD taj moze ozbiljno da izgubi .
O cemu se radi . Mehanizam short ( prodaja na kratko ) nekog instrumenta se razvija sa razvojem trzista . Pre je bilo jednostavno , kupi i drzi dok ne poraste koliko si zadovoljan , onda izadji u fiat i cekaj da kripto padne onda opet kupi i drzi do novog skoka
Procitajte o mehanizmima Short ili prodaje nakon pozajmljivanja neceg sto ne posedujes i shvatite da sada dok su vase valute na menjacnicama , menjacnica ih pozajmljuje nekome i taj neko ih prodaje i nakon toga kad vrednost padne on kupi i vrati menjacnici
Pogledajte volumene prodaje i kupovine juce kod ETH ili BTC i sve ce vam biti jasno .
Neko je prodao veliku kolicinu ETH na ceni od oko 500 , onda je istu tu kolicinu kupio na ceni 451 USD i cena se nakon toga ponovo vratila na oko 500

sve se to odigralo u jednom danu .
Sretno sa trgovanjem
Techno, ne bi bilo lose da iscitas ovu temu par meseci unazad.
Moje prognoze za ovu godinu sto se Bitcoina tice su od starta crne. Tek o altovima da ne pricam, na njima se trostruko vise gubi u bear periodu. Preziveh mnogo pucanja balona i ne vidim da se ovaj razlikuje od drugih.
Ja trgujem disciplinski, marginu u ovakvim periodima izbegavam i obavljam samo klasicne buy & sell trgovine jer sam svestan da downtrend moze potrajati pa cisto da ne placam fee za cekanje. Kupovinu obavljam stepenasto i % kapitala rastegnem srazmerno padu.
Uzmimo primer da trgujem sa $1000. Setup ce mi biti sledeci:
Kakav god krah da bude, $7000+ zona za bounce ce biti gotovo sigurna. S'obzirom da smo vec videli $6k i februaru i $6300 u martu/aprilu, suludo je davati vise od 50% ulaza na preko $6000. A opet sa druge strane, ako se bude pravio double bottom i zona izmedju $6000-6500 bude izdrzala, bice lose ako ne udjemo barem sa 20-30% i nadamo se privremenom oporavku gde cemo uzeti koji $$$ i otvoriti short pozicije. U takvoj situaciji je normalno da se udje u privremeni minus odnosno paper loss, koji pocetnici moraju ignorisati cisto da im ne zezne trade i u panici urade nesto glupo.
Primer:
Order I - $6600 sa 10% ($100)
Order II - $6100 sa 15% ($100)
spreman sam u slucaju oporavka i ceka me profit.
u slucaju da krene dole, snizavam prosecan buy ulazak.
Order III - $5750 sa 20% ($200)
Order IV - $5520 sa 25% ($250)
Ostalo je jos 30% kapitala i to se rasporedjuje u zavisnosti od celokupne situacije/losih vesti/prepoznavanja pocetka kupovine i eventualnog dolaska epicentra tj do levela gde buy strana konacno postaje jaca od sell pritiska. Da li to bila zona $5300, $5000 ili $4700, ne mozes unapred znati.
Naravno iskusniji clanovi rade i swing trade, odnosno prepoznaju da nema snage za privremeni recovery i prodaju na istom ili vecem levelu i taj procenat kapitala sacuvaju za level nize. Time snizavaju krajnji ulaz
Ja sam misljenja da u ovom krugu nece ici ispod $5000. Tako su mi i orderi namesteni. Altovi se fino izduvavaju i uzecu one koji su najvise izgubili kroz alt/btc odnos u prethodnih par nedelja.
Sto se ETC-a tice, morate shvatiti da je od pocetka godine bear period a to znaci visok rizik kada se ide protiv trenda, valuta moze da govori jedno i da bude primamljiva ali na kraju da ispadne corak ili jednostavno odlaganje i cekanje bolje situacije. U takvim situacijama 10-20% se ulaze a ne all in, kao neki ovde. Zaprepastio sam se kada sam otvorio inbox a ljudi kukaju kako su usli all in u trecerazredni sh!tcoin. Ja sam na njemu poduvao neku sicu ali sam se cupao ovih meseci i smanjivao ulaz. Bez obzira sta se sve izdesavalo, ja ga i dalje cuvam, jer kad krene pravo mrtvilo, morace se nesto pumpati od tih srednjih/vecih coina. Ja se kladim na ETC, ali cu u medjuvrmeenu uci u jos neke, samo da se dobro produvaju.
Sto se stanja u globalu tice, jos uvek smatram da kraj bear perioda nije ni na vidiku, tj da nismo ni na pola puta. Morace ovo dobro da se ocedi i resetuje, pre nekog ponovnog divljanja.
BTC preko leta ~5000 pa oporavak. Krajem godine $3000 ili ispod. Bice super ako $3000 bude izdrzalo i tu uzimam dobar deo za hold na par godina. Ako bude sledeceg bullrun-a, ni jedan deo ne prodajem pre $100.000 per btc.
LTC $70-77 je zona prvog otpora, moguce da se tu zadrzi i sa tog levela krene oporavak. Ali do kraja godine ima da dozivi jos jaci reset od btc-a, zajedno i sa drugim novcicima. Iznenadice me ako $20 level bude preziveo bear.
ETH, iako se sad drzi dobro, i dolarski i kroz odnos (nije pravio lower low kao btc nego je osatao gore), i njega ceka slicna sudbina kao i LTC-a. Zone koje ce biti zadrska su $360, $300, $240, $200, $150. Ja ocekujem da bear prezivi ne zalazeci ispod $150. Ali ako se ne s*mjau**mjau**mjau**mjau* nesto, jak kandidat za sledeci wave i neki mooning na $8000+.
Dobra strana price je - resetovanje trzista je u vecini slucajeva zdravo, jer se valuta vraca tamo gde i pripada. A to znaci i potencijalno privlacenje jacih investitora, jaku akumulaciju i polako pripremanje terena za novi run koji moze doci neposredno posle halvinga na 6.25BTC. Dok jaci ne udju sa svezom lovom u sistem (a nece uci na visokoj ceni, budite sigurni), tesko da ce biti novog zelenog talasa.
Ja sam realan – ja ocekujem cuda.