Realno, ti si prvo prognozirao da nema šanse da probije osam, devet, jer nema love, ali dobro. Što se tiče Kineza, pitanje je kako oni razmišljaju, da li kupuju poklone kao zapadnjaci ili rade sve u zadnji čas..kao neki..bližnji.
Ne mogu tačno da prognoziram šta će se desiti narednih dana, ali psihološki faktor je ipak najbitniji u ovoj igri. Nešto mi deluje, ovako po osećaju da će da raste pa zvekne nazad žestoko. Pa Jovo nanovo, u prevodu ko je pogubio živce do sad, neka hodluje. Meni se smučio danas.
Pricalo se za period 7-8 Februar gde smo neposredno posle toga imali retest $7700 nivoa i krenuli push. Pricali smo da sve preko $9000 izaziva bull narednih dana pa je tada i savetovan ulet a izlet preko $10k. Cistih skoro $1k a ne rizikujes mnogo.
Ovde trenutno najvecu ulogu u pracenju imaju margine.
https://www.tradingview.com/chart/uLcKxo5e/
Evo ti da vidis kolicinu long-a btc-a na bitfinexu. Kako rade, obore ga dole, nauzimaju se jeftino (ovde je uzeto oko 10k btc-a na $7000-$7500) Tek kad long predje 30k+ btc-a, krenu gore. E sad, logicno je da idu na $9k-$10k+ da se to istrese.
Mada, to je bilo previse ocigledno i sta onda rade veci kako bi skinuli pijavice s'nogu a usput iskoristili situaciju dok nema short-a. Dodu do $8000-$8500, prate kolicinu dodatnih long pozicija, odnosno onih koji miesle da to vrlo brzo ide na 10k. I onda ga osinu -20-30% dole, da likvidiraju te naloge a njihovi ce biti bezbedni. I oni su likvidacijom na najbezbolniji nacin oteli par stotina coina. E tek onda se moze krenuti gore, kad otreses nogu i spadnu pijavice.
Ovo nam je precizno odredjivalo ulazne i izlazne targete prethodnih meseci. To sto je prevagnulo na jednu stranu je u ovom slucaju samo bilo odluka jacih i nista vise.
I da, masa se lozi na citanje stampanja tethera. Ddoduse sada su malo povukli rucnu, shvatajuci da to ne moze bas tako u nedogled. Protekli period je pokazao da se sveze istampani thetheri koriste ikljucivo u push up bitcoina i njegovu odbranu. Pa je slanje recimo 20-30 miliona na neku menjacnicu lozilo masu jer su mislili da krece novi talas. A oni posalju tethere, iskuliraju par sati i vrate ih. Na taj nacin iskoristavaju fomo tradera koji sami dizu cenu marketu, a ovi to iskoristavaju za prodaju.
Evo situacija od sinoc, sta su uradili: Dignu bitcoin na tik iznad 10k, i odrazavju ga na ismpaticnih ~10,060. To kakva god vidi vuna, povice na glas jeee, probili smo 10k opet smo u igri, i krece u kupovinu jer to sutra ide na 11-12k. A oni su taj fomo apsorbovali da pozatvaraju 11,000 bitcoin long-a.

Ja im skidam kapu.
Da nije bilo zatvaranja longa, kucali bi n 10,500 odavno. A ovako su dozirali i ispostavilo se da cena miruke na tik iznad 10k, a oni ustvari sasipaju bitcoine gladnim trejderima i vunama.
Iz tog razloga krece moja skepticnost prema rastu. Mozete me ubediti da krece novi bull ciklus, i da cemo uskoro videti -> $13,5k -> $15k -> $17k pa napad na ATH, ja bi to iskoristio jer nisam gadljiv na novac a vama cu dati 10-20% od moje zarade.

Ali mi pre toga morate objasniti od kojih para se to moze podici na taj novio? Tethera? On ce stovriti kontra efekat.
Dakle jacima odgovaraju ove oscilacije i otimanje bitcoina vise nego pumpanje btc-a na vece levele, koje je skupo i rizicno, pogotovo sad u ovom momemntu gde su se gore orderi namnozili. Sledecih meseci verujem da ce biti jos odsta ovakvih oscilacija, $7000 je jos u igri, bez obzira sto smo "probili 10k na par sati". A vi to iskoristite za swing odnosno trgovinu i skupljajte dolare kako bi sledeci talas mogli docekati spremniji. To vam je sigurica.
P.S A kako znas da se sprema kataklizma? Pa kada se napuni short pozicija. Sada je otvoreno samo 2000 btc-a sto je po meni malo. Trenutna prognoza je da ce pokusati da ga odrze gore jos neko vreme kako bi se nakupili orderi koji se mogu pokrpiti otvaranje barem 5-6 hiljada bitcoina u shortu. Pre 5 dana je rezervisano par hiljada btc-a na margini.