Šta je novo?

Diskusija o cenama kripto valuta (2024)

Postoji tema o zlatu.

Ova je o cenama kriptovaluta.

Poslednja izmena:
Po 1d chartu btc kao da nastoji da dohvati 50k (kao početkom Avgusta) a nije isključeno da namerava da se smiri na 43k.

Pozdrav Profiler-u, evo da odgovorim i tebi i Vlajzi:

Dobro objašnenje šta su funding rate-ovi je ovde:
Ali malo drugačija strategija.

Post je dugačak - najbitnije, proračun, je dole boldovan.

Ključ toga što sam naveo je u Cross Leverage-u 100x - znači, sa uloženih lupam 1 dolar, kao da imate 100$.

Naravno, mnogi beže od Leveraged Margin tradinga “ko đavo od krsta”, I to naravno sa razlogom ako su se opekli - kao što svi već znamo, na Margin za razliku od Spot trejdinga može sve da se izgubi kroz likvidaciju pozicije, pa se mnogi ježe na spominjanje leverage-a.

Naravno najbitnije zaštitni mehanizam (ultimativni) kod leveraged trejdinga je staviti stop loss - u ovom slučaju kada isključivo Shortujemo, uglaviti stop loss ispod cene na kojoj smo formirali short poziciju.

uglaviti = ubosti povoljan momenata za to, kada je je stop loss tik ispod ulazne cene naše short pozicije – dakle ne iznad ulazne Short cene- nikad ne stavljam stop da bude u minusu, pa ni 1%. Dokle god ne stavim full stop loss, gledam da imam dovljno sredstava na accountu da je likvidacija daleko (Risk management).

“Tik ispod”, pa ako želimo da održimo taj short kao dugoročni izvor profita baziran na Funding fee-ju koji se isplaćuje na svakih 8 sati za short pozicije, onda mora biti što dalje od trenutne cene, a što bliži ulaznoj.

Ako pak želimo da ne zarađujemo od fee-ja, nego da ostvarimo maksimalni (kratkoročni) profit kada je cena u padu, onda gledamo da stop loss pomeramo lagano naniže ka trenutnoj ceni koja je u padu.. i naravno da se tu može uzeti puno love sa Leverage-om 100x ili 50x, a malim ulogom, ali to je neka druga priča trenutno.

Dakle želimo da napravimo VELIKI SHORT order sa Leverage 100x na BTC margin trejdingu, jer BTC je relativno stabilan, jedini maltene daje 100x Leverage (ja shortuijem WIF npr, ali on ima samo 50x Leverage).

I da zarađujemo na funding Fee-ju koji je u najvećem broju slučajeva u korist onih koji drže short poziciju i isplaćuje se na svakih 8 sati u najčešćem broju slučajeva kao 0.01% od uloženog (veličine ordera koji je u opticaju).

Kako uglaviti takav stop loss ? pa krastavac, to iskeno nije lako, ali su mnogo veće šanse sa postavljnjm DCA order stepenasto.

Ako bi kreirao sad neki Cross Short, onda bi figurativno red veličine bio:

- order 10$ na cenu od 58600 USDT/BTC

- order 15 $ na cenu od 59000 USDT/BTC

- order 25 $ na cenu od 59600USDT/BTC

-order 50 $ na cenu od 60300 USDT/BTC
….

Cross Leverage-u 100x – svaki order pojačava prethodni u smislu bolje ulazne cene I ukupne količine, ulazna cena koja se time formira je prosečna u skadu sa količinom,

sva sredstava koja imate na tom nalogu su u upotrebi, OPREZ ! mora se imati dosta love na tom accountu, a utrošiti npr samo jednu trećina da se kreira order, dok ostale 2/3 brane taj order (da likvidaciona cena bude bude što dalja od ulazne)..

Kada se postavi konačno full stop loss, onda realno ta sredstva za branjenje više i nisu potrebna, mogu se prebaciti i na drugi sub-account i tamo formirati nešto treće za zaradu.

Ako bi pretpostavili da ste konačno postavili veliki short order sa full stop loss tik ispod ulazne cene (ne parcijalni stop jer sa njim niste bezbedni I treba vam onda još dosta love kao zaštita ordera), onda bi profit bio ovaj:

Na ukupno uloženih 1000 USDT na 100X Cross leverage za USDT/BTC margin trading, vi raspolažete ustvari sa 100K USDT-a.

U idelnom slučaju, ako bi računali APY kao 100K$ * 0.01% (idealni funding fee za short poziciju isplaćen na svakih 8 sati):

To bi bilo = isplaćen funding fee od 10$ na svakih 8 sati = 30$ na dan= 10950$ godišnje na uloženh 1000$ = APY od 1095%

Naravno ovo je idelan slučaj jer:

- šanse da ovakav stop loss održite na duži period, a kamoli godinu dana, postoje samo u totalnom bear-u – opet, nakon zatvaranja jednog ovakvog ordera, na isti način možete probati drugi, na nekoj višljoj poziciji (ako je cena skočila, pa sada stagnira). Ovde je jedna godina uzeta samo zbog poređenja Yearly APY.

- trend is your friend – ovo ne treba raditi nikako u Bullu, naravno 😉

- Funding neće uvek biti idelan 0.01% u korist short, nekad će biti manji, a nekada obrnut, u korist longa.

- opet APY I u takvim uslovima ne bi bio manji od 400% što je opet više nego bilo koji stejking koji postoji, mislim bar.

- nemete potencijalni Collateral Damage kao kada stejkujete neke totalne shitove koji naizled samo imaju veći APY of 1000%.

- ako cena krene na dole, možete da odustanete od dugoročnog i kratkoročno imate baš dobar short profit.

- rizik bi dakle bio “samo” u tome da li ste uspeli da stavite stop loss blizu ulazu, ili ne.

Ja trenutno nemam ovako nešto postavljeno, ali plan mi je da dugoročno radim na tome kao Money Making Machine-u 😊

Ono što radim trenutno je nešto slično, isključivo shortujem WIF na Phemex-u. On ima samo 50X leverage, ali cenim da on dugoročno nema neku perspektivu za rast, pa I ako nastavi da pada I funding sve više bude u korist Long pozicija, istrajaću na tome da ga shortujem I laaganoo pomeram stop loss na dole, i na tome zaraditi, a ne na fundingu.

Kako profit od shorta izgleda izražen kroz funding fee, vidi se na ove slike sa jednog od mojih 7 sub-accounhta. Ovo su mali iznosi zaista (u short order uloženo 3-4 dolara pa X50 Leverage, ali ovi procenti ilustuju ono što sam naveo u vezi funding fee-ja procentualno, na svakih 8 sati:

Pogledajte prilog 456424

A jel moguće zaštiti poziciju dodavanje margine od likvidacije i koliko ima smisla?

Još uvek ne vidim nijedan pozitivni signal za cenu. Čekam Džigija, on ima dobar instinkt.

verovatno ako ima viska usdt kupuje eth :) ako do sada nije. U svakom slucaju indikatora vise nemam. "|Opasno" je bilo sta reci , prognozirati. Cekam da se jave kontraindikatori :)
(pa da sve to zabelezim u tefter).

A jel moguće zaštiti poziciju dodavanje margine od likvidacije i koliko ima smisla?
da, moguće je, prebaciti sveža sredstva na taj account gde je order - time će se likvidacija odmaći,,
ali nije preporučljivo kao neka trajnija taktika, osim ako imaš baš dosta para u rezervi.

Asi (Fet) i dalje izgleda sjajno, lepo reaguje na makar i mali pomak BTC-a na gore. Ima odlicnu osnovu da uskoro opali gore. Mislim da je 1.3$ za danas limit.

Uoravi sam prodo Ubiwap drzo sam ga 7 dana i ispao je lep profit ( oko 6-8% u BTC-u i u dolarima )...

Danas je predsednicka debata prva i jedina..

Ako neko pogresi na debati moze sa ima efekta na cenu.

Sto se ostalog tice ja nemam nikakvu predstavu o mogucem kretanju cene.

Prvi ozbiljniji oporavak ocekujem tek oko ili posle izbora ..

Moze li Fet do nove godine da dobaci na 2 $ ?
Moze naravno. Zavisice i od globalnog trzista, da li ce BTC stati malo na noge i krenuti gore. Hoce li preci? Ne znam sigurno.
FET je imao uspesan break out i veoma jak support iznad 1$. Na grafikonima izgleda sjajno. Najverovatnije je nasao svoje dno i nece vise ici ispod toga (osim ako ne bude neke globalne katastrofe). Ako BTC nastavi ovih dana put ka 59K lako mozemo da vidimo Fet na 1.5$.
Sto se tice nekog veceg skoka i dalje se ceka nastavak bull-a, cekaju se izbori u USA.

@Detector
Edit: Ja ocekujem malo pre izbora da krene, kada ankete budu malo tacnije davale naznake kako bi mogli izbori da se odvijaju.

Danas je predsednicka debata prva i jedina..

Ako neko pogresi na debati moze sa ima efekta na cenu.

Sto se ostalog tice ja nemam nikakvu predstavu o mogucem kretanju cene.

Prvi ozbiljniji oporavak ocekujem tek oko ili posle izbora ..

Nikakvu razliku neće napraviti da li će na izborima pobediti pogubljeni Tramp ili blentava Heris, planovi za ekonomiju su već napravljeni i verovatno će doneti još komunizma za bogate i opet neko deljenje mrvica prolima.

FED će sledeće nedelje skresati kamatne stope po prvi put u ovom ciklusu. Od tog momenta do sloma tržišta prođe u proseku 4 meseca i frtalj, više kada je prvi rez 0,25%, manje kada je 0,5%. To je zato što kada je prvi rez veći, FED već zna da je problem ozbiljan. Sad tu neko može da pita zašto FED onda ne krene da smanjuje kamatne stope ranije da bi izbegao slom? Zato što ne pomaže, vi bi onda kupovali još jače, tržište bi bilo još jače naduvano i opet bi se isto desilo, samo bez smanjenja inflacije koju glasači ne vole.

Ima neke šanse da bi kripto mogao da se istrči u periodu od kresanja kamatnih stopa do sloma, ali ne bih se kladio na to.

Polako sa bullom. FED sledeće nedelje objavljuje nov ekamatne stope. Septembar još uvek nije došao ni do pola. Ne vidim mnogo zelenila trenutno.

Pišu da rezanje može da bude loše po rizične asete kao što je BTC. Neki pa pišu da je rezanje stopa već ukalkulisano u cenu. Ništa nećemo da znamo do sledeće nedelje.

Moze li Fet do nove godine da dobaci na 2 $ ?

Svi AI novcici se vrlo slicno ponasaju..... bio je veliki hajp pa onda dobra kliza nadole itd.
ASI mi je nesto "kilav"
ja licno drzim NEAR INJ RENDER
ima tu jos novcica sa dobrim potencijalom ...recimo TAO GRT i od ovih sa manjom kapitalizaciom FLUX
.......
najbolje splituj lovu na par novcica u toj grani i nema greske

Sajbera kad sam slusao zadnji put, otislo sve na nulu. Neka. :D I kakav bull, par zelenih procenata nije ni B..
Prekaljeni jinxer, mozda ako bi skinuo fan-boy logo sa profilne i prestao da shilluje FET i bude nesto od njega🤔

Od kako je poceo da shilluje FET se sunovratio sa $3 na $1 i sad se lozi na raketu kad prdne 20-30% uvis 😂

Poslednja izmena:
Prekaljeni jinxer, mozda ako bi skinuo fan-boy logo sa profilne i prestao da shilluje FET i bude nesto od njega🤔

Od kako je poceo da shilluje FET se sunovratio sa $3 na $1 i sad se lozi na raketu kad prdne 20-30% uvis 😂
Kad covek procita tvoj post pomislio bi da si sujeveran 😂
Ja ti najtoplije predlazem ignore opciju, resices sve probleme jednim potezom 😉

Uoravi sam prodo Ubiwap drzo sam ga 7 dana i ispao je lep profit ( oko 6-8% u BTC-u i u dolarima )...

Naravno odma dan kasnije izgubio skoro ceo profit u dolarima ( doduse ne bas ceo ) jel sam se nado da ce kamela da se izblamira na televizor.

Jebes ga.. bar imam malo vise gledano kroz BTC..

Jedino je htela da na toj TV ima debatu, dobila je unapred pitanja i odgovore, vežbala besomučno, tragedija...
Navijam za Trumpa mada me u principu zabole, jer se suštinski ništa neće promeniti kako god.

Al je Trump zakovao sa onim, "sad ja pricam ti da cutis" :ROFLMAO:

Naravno odma dan kasnije izgubio skoro ceo profit u dolarima ( doduse ne bas ceo ) jel sam se nado da ce kamela da se izblamira na televizor.

Jebes ga.. bar imam malo vise gledano kroz BTC..
Svi se slazu da je bila sjajna, savrseno je pripremljena. Nije bilo teorije da se izblamira. Vec kruzi kako je Taylor Swifr podrzava itd.
S druge strane Elon Mask kaze isto da je ova bila sjajna ali da bi Tramp daleko vise uradio, da ne bi ostalo samo na recima.
Sudar Titana 😂
Koliko god ne volim Elona apsolutno se slazem.
Sve u svemu bice prljavo!
Tramp nam svakako daleko vise odgovara u kripto prici.
U drugoj polovini oktobra, mozda blize kraju ocekujem prvi trzaj kripta a onda cekamo rasplet izbora.

Sumnjam da bi Tramp bilo šta dobro doneo kriptu. Klasični prevarant i manipulator. Više sam mišljenja da bi zgadio kripto velikom broju ljudi. Ništa epohalno ni Haris ne bi donela.

Sumnjam da bi Tramp bilo šta dobro doneo kriptu. Klasični prevarant i manipulator. Više sam mišljenja da bi zgadio kripto velikom broju ljudi. Ništa epohalno ni Haris ne bi donela.
Kako moze bilo ko da ti zgadi kripto?
Svi su politicari prevaranti i manipulatori, to je u opisu radnog mesta. Poenta je da je i u prethodnom mandatu vise uradio i pored svog otpora i sabotaza demokrata. On jeste svojevrsna boodala ali nije za rat npr. Da se on pita sve vojne aktivnosti po svetu prestaju za razliku od demokrata koje osudjuju Rusiju za Ukrajinu ali ne i Izrael za Palestinu ili dovode u pitanje da li je Tramp sposoban da vodi drzavu a ne gledaju Bajdena sa alchajmerom koji sere u gace i uglavnom ne zna gde se nalazi. Toliko se vodi prljava kampanja da ide do toga da su Aleksu nastelovali da prica protiv Trampa a ovu hvali. Od demokrata nema gorih manipulatora.

Kompletan kripto svet navija za Trampa, ne verujem da su bas svi ludi.
Previse pricamo o izborima, premalo i samom kriptu ali vise manje svi verujemo da je to kljucno po cenu sto od opcije ko ce da pobedi sto zbog termina za nastavak skoka.

Nazad
Vrh Dno