Šta je novo?

Diskusija o cenama kripto valuta (2024)

ETH i Uniswap se MNOGO bolje drze od ostalih novcica o koje aam "holdovo" ( prodo sam prvog septembra opet .. )..

I tu mislim na BTC / DOT / Matic a pogotovo ADA-u.. ( Pogledajte samo kretanje cene u zadnja dva dana )

Ne znam kad cu ponovo uci u market ( ako padnemo na 50k ona sigurno kupujam a mozda kupim i danas ili sutra ) -> posmatram situaciju...

Kako bilo da bilo mislim da je vreme da se sve osim ova dva izbaci iz portfolija..

tačno sve, samo u mojoj situaciji, leverage je jedini način da dođem do 100 hiljada dolara za ulog ;)

Ali treba razmisliti kolika je sansa da se izgubi sve ...

Dodao bi jos nesta postoje oni aparati /slotovi koji rade na principu svaki put kad okrenes dobijes nesta malo ( 0.1-0.5% )

Ali postoji isto tako mala sansa da ozgubis mnogo ( 30-50% )

I ljudi vrte vrte misle da dobijaju dok ih ne lupi po usima.

Posle krenu da se vade.. ( ali kuca uvek dobija )

Nije bas lepa analogija ali ste me razumeli nadam se.

Princip marfijevog zakona..

Ako postoji sansa da ce se desiti racunaj sa i oce..

Kreće tradicionalni crveni septembar. Biće još neprijatnih iznenađenja, ako je verovati istoriji.

Ali treba razmisliti kolika je sansa da se izgubi sve ...

Dodao bi jos nesta postoje oni aparati /slotovi koji rade na principu svaki put kad okrenes dobijes nesta malo ( 0.1-0.5% )

Ali postoji isto tako mala sansa da ozgubis mnogo ( 30-50% )

I ljudi vrte vrte misle da dobijaju dok ih ne lupi po usima.

Posle krenu da se vade.. ( ali kuca uvek dobija )

Nije bas lepa analogija ali ste me razumeli nadam se.

Princip marfijevog zakona..

Ako postoji sansa da ce se desiti racunaj sa i oce..
Hvala prijatelju.. za mene Leverage trading ipak nije kocka. Izgubio sam dosta u početku, da, ali sam naučio puno na teži način za 6-7 godina. Naučio sam makar da se zaštitim, ako ništa drugo ;) meni se isplati, eto. I ne bi nikad imao živce da čekam spot trejding.

Spomenuo sam ja stejking i da je to jedna od mojih opcija uz HODL i Trading. APY se razlikuje od coina do coina i ne znam odakle izvlacis te 1000-2000% APY-je. Nikada ne bih ni ulozio u coine koji nude takav APY jer bih smatrao to nekom prevarom.

Na DOT je recimo oko 12% godisnje, ATOM oko 17%. To znaci da bi na ulozenih 100$ u slucaju DOT-a na kraju godine imali 112$ a u slucaju ATOM-a 117$.

E sada na iznos od 100$ je to nista ali na iznos na recimo 100k dolara imas zagarantovanih 12k i 17k godisnje sto vec nije lose a da ne pricamo o vecim sumama.
Vremenom APY opada i cena moze da varira ali se povecava i kolicina coina koji se dobijaju. I naravno uvek imas glavnicu. Meni je ovo recimo sigurnije jer cu na kraju godine imati sigurnu zaradu koja konstantno kaplje od recimo leverage trading-a gde nikada ne bih ni smeo da ulozim tu kolicinu novca i gde dobitak nije siguran i mogu da ostanem bez svega. U slucaju stejka samo ako propadne novcic ali ne treba o tome razmisljati jer moze sve tehnicki da propadne. Trenutno dobijam oko 13 DOT-a dnevno i oko 10-ak ATOM-a. Po ovim cenama je to oko 100$ dnevno samo od toga. Da ne pricamo o drugim coinima koje stejkujem. STRAX muzem vec godinama i APY je bio oko 50% tu jer se mogao stejkovati kolateral plus imati Masternode.

Da je ovako sve bi mi bilo na hipoteci u stejku, vazno da svi vicu tacno tacno 😆. Mozda pod pretpostavkom da cena coina ostane ista, po meni veoma naivna pretpostavka jer su u pitanju inflatorni coini koji imaju 12 i 17% APY.

Da je ovako sve bi mi bilo na hipoteci u stejku, vazno da svi vicu tacno tacno 😆. Mozda pod pretpostavkom da cena coina ostane ista, po meni veoma naivna pretpostavka jer su u pitanju inflatorni coini koji imaju 12 i 17% APY.
Kakvi god da su donose siguran gain u coinima a sto se tice cene moze i gore i dole. Ako ti ne treba kes uvek mozes da sacekas zeleno. Meni se svakako isplati jer bi druga opcija bila da hodlujem neki coin jer se ne bih igrao trejda sa celim portfolijom a ako vec hodlujem nesto zasto ne imati pasivan gain.

Ista stvar sa ETH-om. Nisam ja poslao sav ETH na Binance. I dalje se jedna kolicina stejkuje i ako je APY smesan sada ali je moj return 19.8% od kada sam startovao ( a to je par nedelja nakon Genesis-a ). Stejkovao sam ovu kolicinu nepune 4 godine i dobar sam na njoj oko 105 ETH-a. Nit' or'o, nit' kop'o. Ovako imam glavnicu, kaplju nagrade i meni dosta. Da li bi bilo bolje da sam sav taj ETH prodao na 4500$ i kupio na 2500$. Da bilo bi iz ove perspektive ali u tom trenutku se nije znalo gde ce cena kao sto se ni sada ne zna. Trejdovao sam ja neke kolicine izmedju 4200 i 4500 i za zaradu uz trejd jedne kolicine BTC-a i STRAX uzeo DOT i ATOM. Kada nesto od zarade uzmem kao da mi je neko dzabe dao. I onda sam to stavio u stejk i ubiram nagrade. E sada sto je cena coina pala, pa palo je i ostalo. Po meni ce pre DOT na 8$ nego BTC na 120k. Svaka strategija je dobra dok donosi kes tako da samo cepajte. Svi smo u ovome zbog tehnologije. 😀

Zato sto je taj "passivan gain", malo gimmick, nema dzabe ni kod ... na koliko % APY povlacis crtu da je scam? 30, 50, 100%? Jer odredjen neko bi ti rekao i da je 12 i 17% scam, ja kazem marketinski trik 😃.

Again, ti si u profitu trenutno, i $8 za dot je realno, ali ne bih se bas kladio da neko ko ga je kupovao na 20-30-40 ce ikada videti te cifre, pa ga dzabe i stejkuje. Zasto rekoh gimmick? Zato sto je neodrzivo da svima kaplje, da odredjen procenat radi restaking, i tako zauvek, buy pressure ne postoji a sell pressure sve jaci i jaci. Pored toga ATOM ima i airdropove, sto sve zajedno utice na diluting cene. Kao sto ni prilikom forka ne mogu oba coina da zadrze vrednost, a povrh toga i total MCAP da bude realan, a povrh toga neki i misle da je MCAP koliko se zapravo kesa ulilo u coin. You cant have a cake and eat it too.

Ponavljam ti si u plusu, u ovom trenutku, kao i ja (samo sto ja nemam DOT a imam Solanu i jos par), ali ne bih se kladio da ce tako da ostane, zato sam i ostavio nesto minimalno u stake. Da si uzimao skuplje, ili da su coini manje vrednosti nego sad, nista od toga ne bi imalo smisla, a poenta cele moje price je da je to vrlo moguc scenario za inflatorne coine koji daju nagrade+airdroppove, a kaplje u istim tim coinima a ne u dolarima. Da cekam godinu dana za 14% u DOTu, haos, mogu bolji asset da kupim u crvenom za iste te pare... ali ok, drukcija razmisljanja, drukcije racionalizacije.

Uzmi link za primer, dumpuje se po 50 miliona LINKa veoma cesto, a ja treba da se nadam nekoj nagradi od 10% na godisnjem nivou, i da se nadam skoku cene... tesko. Iako sam za diversifikaciju i razlicite vrste zarade, meni staking smrdi od pocetka, pa i ETHa.

Zato sto je taj "passivan gain", malo gimmick, nema dzabe ni kod ... na koliko % APY povlacis crtu da je scam? 30, 50, 100%? Jer odredjen neko bi ti rekao i da je 12 i 17% scam, ja kazem marketinski trik 😃.

Again, ti si u profitu trenutno, i $8 za dot je realno, ali ne bih se bas kladio da neko ko ga je kupovao na 20-30-40 ce ikada videti te cifre, pa ga dzabe i stejkuje. Zasto rekoh gimmick? Zato sto je neodrzivo da svima kaplje, da odredjen procenat radi restaking, i tako zauvek, buy pressure ne postoji a sell pressure sve jaci i jaci. Pored toga ATOM ima i airdropove, sto sve zajedno utice na diluting cene. Kao sto ni prilikom forka ne mogu oba coina da zadrze vrednost, a povrh toga i total MCAP da bude realan, a povrh toga neki i misle da je MCAP koliko se zapravo kesa ulilo u coin. You cant have a cake and eat it too.

Ponavljam ti si u plusu, u ovom trenutku, kao i ja (samo sto ja nemam DOT a imam Solanu i jos par), ali ne bih se kladio da ce tako da ostane, zato sam i ostavio nesto minimalno u stake. Da si uzimao skuplje, ili da su coini manje vrednosti nego sad, nista od toga ne bi imalo smisla, a poenta cele moje price je da je to vrlo moguc scenario za inflatorne coine koji daju nagrade+airdroppove, a kaplje u istim tim coinima a ne u dolarima. Da cekam godinu dana za 14% u DOTu, haos, mogu bolji asset da kupim u crvenom za iste te pare... ali ok, drukcija razmisljanja, drukcije racionalizacije.

Uzmi link za primer, dumpuje se po 50 miliona LINKa veoma cesto, a ja treba da se nadam nekoj nagradi od 10% na godisnjem nivou, i da se nadam skoku cene... tesko. Iako sam za diversifikaciju i razlicite vrste zarade, meni staking smrdi od pocetka, pa i ETHa.
Pazi nazovi to kako hoces ali radi i donosi kes. Mene nista od asseta ne zanima, samo izvlacenje kesa. A da kupujem u crvenom i prodajem u zelenom svi bi bili milioneri ali nije tako. Treba ubosti i meni je trejding najrizicnija opcija. Zato sam morao da podelim na tri nacina i to vec funkcionise duzi niz godina.

A sto se tice APY-ja pa ne bih sigurno ulozio dosta kesa u nesto sto nudi neki nenormalni gain od 1000%. Scam u najavi. Do 20-25% mi je prihvatljivo i mora biti jaci i poznatiji coin da bih ulozio neku vec cifru.

U plusu sam svakako i ne razmisljam da li ce tako ostati ili ne. Niko ne zna sta ce biti. Nisam ja te coine ni kupovao na nekim velikim ciframa. Sve sam uzeo po "dobrim" cenama i kada sam mislio da je vreme za to. Napravio sam racunicu, video da mi odgovara, bio zadovoljan potencijalnim nagradama. Nema tu neke mudrosti jer nije da imam neke opcije. Jedna je trejd, druga je hodl, treca je stejk sto mu dodje hodl sa pasivnim gainom. Zbog moje sigurnosti ja sam morao to da podelim. Vise mi znaci npr. 10k mesecno od stejka nego da trejdujem asetima, rizikujem, gubim zivce i slicno. Ali ako imam zaledjinu u vidu stejka i hodl-a, trejd mi ne pada tesko jer sam pokriven ako nesto podje po zlu a ako ne racunamo propast svega to samo znaci da bih ostao zarobljen u novcicu ili usdt-u koji bih onda najverovatnije izvukao i pretocio u nesto IRL. Najvaznija mi je sigurnost jer nema potrebe da rizikujem sa ovim sto sam stekao. Preostaje mi samo da uzivam u penziji. 😀

Po meni su svi stake koini za obilazak u sirokom luku. Od skoro i eth. Usdt ako smatrare za koin i ako lending smatrate za stake, onda njega izuzimam. Al de faktko ne spada on u grupu.

Dzigi, razmisljaj o tome da deo prebacis u akcije firmi koje isplacuju dividende. Ako solidno odaberes bices zadovoljan, a nije kripto.

Evo procitasmo dve tri jako lepe i korisne strane na ovoj temi bez nekih varnica.

Ima li neko posebno pravilo ili preporuka koji time frame na chart-u se koristi za odredjivanje support i resistance level-a? 1h, 4h, 1D?
Ukratko. Zavisi koja si vrsta trejdera. Day trader- I koriste kratke vremenske intervale <1D. Budi samo oprezan jer statistički 95% ljudi tu gubi novac(treba biti prekaljeni da bi se emocije isključile). Sving i Longterm trgovci koriste najčešće duže vremenske intervale. Gađaju specifične uslove kad ulaze u trgovinu i pre toga definišu nivoe izlaska za uzimanje profita i uslove izlaska kad tržište ne krene u očekivanom smeru.

Po meni su svi stake koini za obilazak u sirokom luku. Od skoro i eth. Usdt ako smatrare za koin i ako lending smatrate za stake, onda njega izuzimam. Al de faktko ne spada on u grupu.

Dzigi, razmisljaj o tome da deo prebacis u akcije firmi koje isplacuju dividende. Ako solidno odaberes bices zadovoljan, a nije kripto.

Evo procitasmo dve tri jako lepe i korisne strane na ovoj temi bez nekih varnica.
Ne znam kako ti gledas na stejking. Ja ne stejkujem nista preko menjacnica nego preko Ledger-a ako je coin podrzan ili preko zvanicnog wallet-a. Nista ne drzim po menjacnicama osim kada trejdujem. Moze se stejkovati i BTC ali to bi znacilo da ga moram prebaciti negde itd. To nikada ne bih radio.

I zasto bi ih izbegavao? Zamisli imas nesto sto ti donosi mesecno 25-30k dolara ( i to po ovim cenama ) a ne radis nista plus imas glavnicu. Gde to mozes da zaradis? U stejkingu sam sa vec 4 godine sa jednim delom portfolia. Rasporedjeno u razne novcice i gde god postoji mogucnost Masternode-a isao sam i na to jer je dosta veci gain. U te 4 godine se nista lose nije desilo. Te novcice bih svakako HODL-ova i ne bih trgovao sa njima. Zasto onda ne imati pasivan gain? Nesrecni Strax je imao APY oko 50-60% sa ukljucenim MN-om kada sam krenuo i za ove 4 godine sam duplirao kes i coine koje sam ulozio u njega. Zlatna koka mog portfolia. I sta se sve jos ne.

I najbitnije od svega je da nisam 100% u stejku. Gledaj na to ovako. HODL 60%, Stejk oko 30% i trading 10%. Naravno da ne hodlujem neke sitove nego je to prvenstveno BTC/ETH. Ima tu i poneka glupost ali to nisu toliko velike sume i tu su za nikad se ne zna. I BTC/ETH su nekad bili 0.5$ a vidi gde su sada.

Jednostavno u mom slucaju zasto menjati nesto sto funkcionise bas kako zelim i kako mi odgovara. A da li je to dobro pa pretpostavljam da se to moze ogledati u IRL-u i sta mi je sve to donelo a ja sam i vise nego zadovoljan. Ako radi ne dirati.

Pasivan gain je sjajna stvar kad imas dovoljno veliku glavnicu. Ako neko ima 10e mesecno nece se sigurno baktati s tim.
Stejking nije los da se zastitis od inflacije. Ako ne moze da pokrije godisnju inflaciju makar moze da smanji razliku na minimum.

Ja od ovog bullruna ocekujem jos jedan ATH, da se svi shortovi likvidiraju, minimum 74k maksimum maksimuma ~90k, i onda dole ko zna dokle, vrlo moguce i na 3-8k i to veoma sporo, da se svima utera strah u kosti (pa i nama), ocisti 90% altova i ljudi iz kripta, da se sve likvidira (Saylor i drugari), jedan lagani reset.

Citirao sam ovo (Sup ne zameri) da bih istakao korelaciju sa filmom The Big Short iz 2015te godine, u smislu da su zapravo vrlo realno mogući sada nama teško zamislivi događaji.
Ko je gledao zna o čemu se radi, za ostale kratak opis: propast US hipotekarnog tržišta 2008 godine kada su, pored mnogih potonuli Lehman Brothers (~ 600 milijardi $ uloga, 41 milijarda market value), Wachovia (24 milijarde $) Bear Stearns (16 milijardi $), Merrill Lynch (9 milijardi $)...muka mi više da nabrajam.
Neke je delimično spasila državna intervencija a neke nije, neki (osigurani) investitori su povratili novac, neki nisu, mnogi više i ne postoje.
Film skoro pa hronološki prati fabulu radnje, po mom skromnom mišljenju izvanredno poučno delo a pošto sam se zainatio da u potpunosti razumem šta se tada desilo, odgledam ga par X mesečno :) .
E pa kad su mogla da propadnu onakva imena, na onakvom tržištu...strah me je da razrađujem temu dalje.

Nas nema ko da spasi niti će bilo ko intervenisati, svima nam je naglašeno da sve što radimo, radimo na svoju ruku, zato pamet u glavu.

Ne znam kako ti gledas na stejking. Ja ne stejkujem nista preko menjacnica nego preko Ledger-a ako je coin podrzan ili preko zvanicnog wallet-a. Nista ne drzim po menjacnicama osim kada trejdujem. Moze se stejkovati i BTC ali to bi znacilo da ga moram prebaciti negde itd. To nikada ne bih radio.

I zasto bi ih izbegavao? Zamisli imas nesto sto ti donosi mesecno 25-30k dolara ( i to po ovim cenama ) a ne radis nista plus imas glavnicu. Gde to mozes da zaradis? U stejkingu sam sa vec 4 godine sa jednim delom portfolia. Rasporedjeno u razne novcice i gde god postoji mogucnost Masternode-a isao sam i na to jer je dosta veci gain. U te 4 godine se nista lose nije desilo. Te novcice bih svakako HODL-ova i ne bih trgovao sa njima. Zasto onda ne imati pasivan gain? Nesrecni Strax je imao APY oko 50-60% sa ukljucenim MN-om kada sam krenuo i za ove 4 godine sam duplirao kes i coine koje sam ulozio u njega. Zlatna koka mog portfolia. I sta se sve jos ne.

I najbitnije od svega je da nisam 100% u stejku. Gledaj na to ovako. HODL 60%, Stejk oko 30% i trading 10%. Naravno da ne hodlujem neke sitove nego je to prvenstveno BTC/ETH. Ima tu i poneka glupost ali to nisu toliko velike sume i tu su za nikad se ne zna. I BTC/ETH su nekad bili 0.5$ a vidi gde su sada.

Jednostavno u mom slucaju zasto menjati nesto sto funkcionise bas kako zelim i kako mi odgovara. A da li je to dobro pa pretpostavljam da se to moze ogledati u IRL-u i sta mi je sve to donelo a ja sam i vise nego zadovoljan. Ako radi ne dirati.

Sve sto si napisao vazi i za one coine sa 1000% APY. Samo sto oni nauce sta smrdi u celoj prici za mesec ili 6, a ti ces na vecem timeframeu 🙂. "Gde to mozes da zaradis?", upravo tako 😃!

"Nesrecni strax" pogledaj 6 month chart, sa 15 na 4 centa, nije ni blizu zaustavljanja, 60% je na godisnjem nivou a mi pricamo o pola godine. DOT je trenutno na all time low, imas ga 4 godine i ajde da pretpostavimo da si ga kupio ispod $4 jer kazes da si u profitu, uostalom nebitno dali si ga kupio na 3, 4, 5, on je bio 55, tebi kaplje i ostaje ti glavnica ali je glavnica otisla gore 1500% i onda dole 95%. Ne vidis nista cudno u tvojoj i tudjoj racionalizaciji da "ti ostaje glavnica+kaplje"? Za bukvalno 2 nedelje ili 2 meseca moze da bude 2 dolara i onda pada u vodu cela glavnica i APY i ceo hold/stake/stuck tokom 4 godine. A ako odradis odlican trade a stake-ovao si u medjuvremenu, to je super, ali to je onda nesto drugo, to nije poenta ove price.

Ti uopste ne spominjes da si uzeo XX airdropova stejkovanjem ATOMa, znaci uopste se ne bakces time, a kao sto rekoh i to dilutuje cenu i tek ce u buducnosti

Bilo bi lepo da Dandy, ako cita ove postove, podeli svoje iskustvo sa Dash Masternode-om i kako je prosao tokom godina, ko je upucen zna o cemu pricam, a ostali mogu da pretpostave, nije tesko, baci pogled na Dash chart...

Inace mene ne interesuje da ti promenim misljenje, mozda i hocu, mozda ne danas nego vidis u buducnosti da sam u pravu, dok jos nije kasno. Nadam se da drugi koji citaju diskusiju uzmu sve postove i cinjenice u obzir pa nakon toga izvijugaju i sami malo pa donesu ispravne zakljucke.

Pasivan gain je sjajna stvar kad imas dovoljno veliku glavnicu. Ako neko ima 10e mesecno nece se sigurno baktati s tim.
Stejking nije los da se zastitis od inflacije. Ako ne moze da pokrije godisnju inflaciju makar moze da smanji razliku na minimum.

Ako bi mogao da elaboriras svoje zakljucke, kako staking stiti od inflacije, kada je "glavnica" u drugoj valuti koja je vise inflatorna od inflacije? Kako se to stiti od inflacije holdovanjem coina koji se tope u nedogled i nepovrat i APY od recimo 10-20% kada je godisnja inflacija jos veca od toga?

Sve sto si napisao vazi i za one coine sa 1000% APY. Samo sto oni nauce sta smrdi u celoj prici za mesec ili 6, a ti ces na vecem timeframeu 🙂. "Gde to mozes da zaradis?", upravo tako 😃!

"Nesrecni strax" pogledaj 6 month chart, sa 15 na 4 centa, nije ni blizu zaustavljanja, 60% je na godisnjem nivou a mi pricamo o pola godine. DOT je trenutno na all time low, imas ga 4 godine i ajde da pretpostavimo da si ga kupio ispod $4 jer kazes da si u profitu, uostalom nebitno dali si ga kupio na 3, 4, 5, on je bio 55, tebi kaplje i ostaje ti glavnica ali je glavnica otisla gore 1500% i onda dole 95%. Ne vidis nista cudno u tvojoj i tudjoj racionalizaciji da "ti ostaje glavnica+kaplje"? Za bukvalno 2 nedelje ili 2 meseca moze da bude 2 dolara i onda pada u vodu cela glavnica i APY i ceo hold/stake/stuck tokom 4 godine. A ako odradis odlican trade a stake-ovao si u medjuvremenu, to je super, ali to je onda nesto drugo, to nije poenta ove price.

Ti uopste ne spominjes da si uzeo XX airdropova stejkovanjem ATOMa, znaci uopste se ne bakces time, a kao sto rekoh i to dilutuje cenu i tek ce u buducnosti

Bilo bi lepo da Dandy, ako cita ove postove, podeli svoje iskustvo sa Dash Masternode-om i kako je prosao tokom godina, ko je upucen zna o cemu pricam, a ostali mogu da pretpostave, nije tesko, baci pogled na Dash chart...

Inace mene ne interesuje da ti promenim misljenje, mozda i hocu, mozda ne danas nego vidis u buducnosti da sam u pravu, dok jos nije kasno. Nadam se da drugi koji citaju diskusiju uzmu sve postove i cinjenice u obzir pa nakon toga izvijugaju i sami malo pa donesu ispravne zakljucke.

Ako bi mogao da elaboriras svoje zakljucke, kako staking stiti od inflacije, kada je "glavnica" u drugoj valuti koja je vise inflatorna od inflacije? Kako se to stiti od inflacije holdovanjem coina koji se tope u nedogled i nepovrat i APY od recimo 10-20% kada je godisnja inflacija jos veca od toga?
Au bre mrzi me da odgovaram svima. Cak sam i gladan. Doduse to cu resiti u narednih sat vremena. 😀

To sto si napisao da je DOT bio 55$ pa je sada 4$ nisi mogao znati u to vreme. Lako je biti general posle bitke. Ali to nije ni poenta sada. Zasto mislis da nece opet otici na 55$? Kazes "da si odradio dobar trejd" kao da je to izvesno. Onaj ko je trejdovao DOT ga je sigurno i prodao na 15-20$ ako ga je kupio na 10$ npr. Ja sam DOT dobio "dzabe" jer sam ga prvenstveno uzeo trejdovnjem STRAX-om. I da bude 2$ meni je to gain.

Ne bavim se airdropovima i da li sam nesto dobio ili ne. To me i ne zanima. Uglavnom je to neka sica. I da bi dobio airdrop ATOM-a moraju da se ispune neki uslovi. Sve sto mi ne odgovara necu da gubim vreme na to.

Uglavnom samo gledaj odvojeno stejk od trejda i to je to. Ja ne zelim da trejdujem sa svim novcicima jer to moze da se zavrsi lose. A moze i dobro. Ali zasto bespotrebno rizikovati? Meni je stejk doneo mnogo i donosi mnogo jer sam usao u dobrom trenutku u tako nesto. Da li sam mogao da zaradim 200k umesto da sam stejkovao i zaradio 50k. Da mogao sam ali isto tako sam mogao i da izgubim. Za mene nema vece sigurice od stejka. I opet glavna stvar. Ja i trejdujem i hodlujem. Stejk je samo bonus ali siguran bonus gde ne moram da se bavim trejdom, nerviram, pratim Binance itd. Ovako odem na neko putovanje, vratim se, prodam nagrade od stejka i tako u krug.

U kriptu niko nije u pravu. Da bi bio u pravu moras nesto da znas. A u kriptu niko nista ne zna i svi se bave pogadjanjem. Cilj je samo uzeti lovu i obezbediti lagodan zivot bez stresa ( - trejd 😀 ). A stejk mi to donosi. Naravno da ne bih stejkovao nesto vrednosti 1000$ je l' je tu mali gain i tu bih pokusao da na drugi nacin npr. trejd i nadao se da ce sve proci po planu. Ali na moje kolicine i da cena padne jos 4x dole meni je dobro od stejka a da ne pricamo ako skoci 4x. Odoh na klopu. Prijatno mi. 🤤

Supreme, to je to.

O stake-ingu sam naucio na bolan nacin, imao sam stav kao i Dzigi, ali kako je vreme prolazilo bolelo je sve vise i vise.
SVAKI staking me je skratio kroz veci timeframe za dobar deo portfolia.
DA, znam, ima i do trenutka kada sam ulazio, a retko koji da sam izasao sa plusom. Ustvari, ovako iz glave kada vadim, Clam mi je doneo neki plus par BTC na kraju.
O gubicima, molim vas, ne pitajte me, rane su bolne i duboke.

Zato sam i predlozio Dzigiju da gleda deonice koje isplacuju dividende.

Po meni je najlepsi "staking" USDT pruzanje likvidnosti za neku % nadoknadu. Recimo oko 0.04% dnevno.
Ako neko ima pametnijih predloga ovo bih zaista voleo da cujem.

Matic tokeni se upgrejduju u Pol. Binance je objavio da će sve biti automatski odrađeno u odnosu 1/1. Zna li ko da li nešto stoji iz ovoga osim "unapređenja" koje verovatno neće doneti ništa značajno?

Supreme, to je to.

O stake-ingu sam naucio na bolan nacin, imao sam stav kao i Dzigi, ali kako je vreme prolazilo bolelo je sve vise i vise.
SVAKI staking me je skratio kroz veci timeframe za dobar deo portfolia.
DA, znam, ima i do trenutka kada sam ulazio, a retko koji da sam izasao sa plusom. Ustvari, ovako iz glave kada vadim, Clam mi je doneo neki plus par BTC na kraju.
O gubicima, molim vas, ne pitajte me, rane su bolne i duboke.

Zato sam i predlozio Dzigiju da gleda deonice koje isplacuju dividende.

Po meni je najlepsi "staking" USDT pruzanje likvidnosti za neku % nadoknadu. Recimo oko 0.04% dnevno.
Ako neko ima pametnijih predloga ovo bih zaista voleo da cujem.
Ne znam kako da objasnim. Ja nisam kupio svoj ETH. Sve je doslo majnovanjem gde je sve odavno otplaceno. Sve ostalo je nastalo od tog ETH-a. 😀 Zamisli neko ti da 1000 ETH-a po recimo trenutnoj ceni 2000$. Znaci ne ulozis svoje pare. Nego ih dobijes od nekoga. Podelis tih 1000 ETH-a na 3 dela. 500, 300 i 200. 500 ETH nikad ne diras jer pozitivno razmisljas i ocekujes da ce u nekom trenutku cena otici na 5000$. Super. Svi srecni a ti najvise. Od 300 ETH-a napravis validatore ( stejking ) koji ti donose oko 2 ETH-a mesecno sto je oko 4000$. Sjajno. I dalje imas tih 300 ETH-a plus dobijas nesto sa strane. Ako ne zelis da diras glavnicu od 500 ETH-a koje ne diras, nezaposlen si, razmisljas pozitivno ko zna sta se moze desiti. 200 ETH-a prebacis na menjacnicu i sa tim se igras i pokusas da pretvoris to u jos vise ETH-a i razliku u zaradi izvlacis za zivotarenje i stavljas sa strane za crne dane. Znaci do para mozes doci na 3 nacina. Prodajom glavnice koju cuvas ali ako to prodas broj komada se smanjuje sto nije idealno ( 500 ETH ), nagradama koje dobijas od stejka i gde se ulozeni ETH ne smanjuje ( 300 ETH ) i trejdovanjem na menjacnici ( 200 ETH ) sto je zeznuto jer ne znaci da ce trejd biti uspesan ali svakako to radis jer si pokriven sa prethodna dva slucaja. Ako cena padne 2x svakako si dobar 2000$ mesecno stejkom, jos ako si onu kolicinu na menjacnici prodao na 2000$ po komadu i zadesio se neki veci dip taman dokupis jos, ili kupis istu kolicinu a ostatak izvuces za zivotarenje. Pa top. A da ne pricamo ako odemo gore 2x. Jos bolji scenario za stejk gde ces biti dobar 4000$ a u najgorem slucaju si prodao prerano kolicinu od 200 ETH i ostao sa vecom kolicinom kesa sa kojom ne znas sta ces. Verujem da bi svima to pravilo problem. 😀 A i dalje imas onih 500 ETH-a gde deo mozes iskorisiti za prodaju po duplo vecim cenama.

A da ne bi rizikovao imajuci sve u jednom asetu to raspodelis na par novcica cisto zbog sigurnosti i ponovis nesto od te tri opcije iznad.

E sada sve zavisi kako gledas na to gde ce kripto. Propast ( morbius ) ili blagostanje ( Saj ) i na osnovu toga vuces poteze. U mom slucaju ne razmisljam o tome i ubiram plodove ali razmisljam pozitivno long term. Nije resenje prodati sve i baciti u trejd. Mogu ja da prodam sve, izvucem kes, otvorim restoran, kupim par stanova ili sta sve ne i super ali zasto bih to radio kada ovde imam veci gain bez nekog preteranog cimanja. Ovo je biznis kao i svaki drugi koji moze da propadne a i ne mora ali ne moram da se bavim sa mnogim stvarima koje bih morao da radim u biznisu IRL. I da se mlatim sa svim i svacim. Ja ovako funkcionisem 8+ godina, imam sistem koji meni odgovara i koji radi a da li cu mesecno biti dobar 50k ili 10k nije bitno jer sa obe sume pokrivam troskove koje imam a vec sam izvukao dovoljno i da sve propadne miran sam. Ne znam sta je ko radio i kakve je poteze vukao stejkovanjem ali to ne znaci da ce svi proci isto. Samo pametno i ne biti alav.

Dzigi, to sto sam ja failovao na stake koinima ne znaci da ces i ti. Mnogi vremenom hoce jer je takva prica.
Eth je odnedavno tek stake koin i tek ce se to negativno odraziti na njega.
Ako se secas da sam rekao da sam u januaru prodao sve, mozda je prodao pogresan izraz jer nisam prodao za fiat ili stablecoin, vec za btc.
Pogledaj samo tu koliko si izgubio, 1/3 u ceni kroz btc odnos. Meni je samo usd/btc prica merodavna trenutno. Sa druge strane i tvoju matematiku razumem i ti imas pravo da kazes da si sa svoje tacke gledista u plusu. I TO JE TACNO! Cak mozda i tacnije od mog pogleda. Samo ti skrecem paznju i na tu opciju. Pad od 2x nije nista u odnosu sta moze da ti se dogodi, doduse eth je isntitucija za ostale stake coine, no nije crveno slovo.

A zasto ti to sve pricam, jer sam u proslom bullu ja radio i pricao kao i ti i prosao katastrofalno na kraju. Prognoze i procenti su mi obili o glavu na najgori nacin. Stvarno me ne lozi da neko izgori kao ja ili gore da mogu da kazem sebi: e sad nisi najgori. Iskreno sam dobronameran, a zbog javnosti ne iznosim statistiku. A sve zbog toga sto sam bio siguran da ce se sistem slican tvom odrzati dugo i mala je verovatnoca da ce propasti. Na kraju kad koin padne x5 kazes sebi neka ga skocice i na kraju skoci, ali u bunar.

Btw i ja sam rudario eth... I razne druge koine pre njega. Ni ja nisam ni jedan jedini kupio, ali to sad iz ove perspektive mi ne deluje kao Bog zna kakav adut.

Zoom out, evo eth/btc odnos u 2 god, 2x manja cena.

Prilozi

• Screenshot_2024-09-05-02-27-47-037-edit_st.brothas.mtgoxwidget.jpg
    Screenshot_2024-09-05-02-27-47-037-edit_st.brothas.mtgoxwidget.jpg
    76.4 KB · Pregleda: 43
DCA u periodu od 2 godine istog tog ETH te stavlja u plus. Naravno BTC je bolji logicno, moja poenta je, u tom periodu se ulazi u coins, mislim da je bio jedan clan koji je i pisao svoj dca jedno vreme. Kad taj odnos dobije bounce prebacis se u btc, nije prvi put takav chart.

Prilozi

• Screenshot_20240905_044612_Brave.jpg
    Screenshot_20240905_044612_Brave.jpg
    81.1 KB · Pregleda: 37
Da li je neko imao problem na binance sa futures.. Kada upalim lap top i ulogijem se na binace pojavi mi se futures na dve sekunde i nestane... Na telefonu sve ok, a na lap topu ga nema..

Razumem ja i vase opcije ali one se uglavnom svode na trejd i da sam mogao vise da zaradim, da li kroz DCA ili kako god. Sve je to ok i mozemo do sutra pricati sta je neko mogao da uradi sada kada se to vec desilo. Plus ja ne radim DCA. Kada nesto odlucim to se resava istog momenta. Hocu da kupim/prodam 200 ETH-a, uradicu to odmah a ne stepenasto jer ne znas da li ce stepenice gore ili dole.

Druga stvar mene ne zanima odnos ETH/BTC i prebacivanje coina u coin. Da tako gledam mogao sam prebaciti ETH u AVAX koji je skocio u medjuvremenu vise u godinu dana i slicno. Imam dovoljno BTC-a i vise mi znaci USDT/C jer kada mi treba kes za izvlacenje zelim da u tom trenutku budem 1:1 sa pravim kesom. To je ono sto je meni bitno.

Sa druge strane ja sam i HODL-er i verujem u neke projekte i celu pricu oko kripta. Mozda ne kao neki clanovi ( khm khm Saj 😀 ) i zelim da cuvam recimo jednu kolicinu ETH-a a ako je vec cuvam zasto je ne uvecavati pasivnim gainom kada vec stoji i bleji na Ledgeru? Nije jedino resenje prebacivanje u BTC i trejdovanje sa njim. Inace svoj BTC i uvecavam nagradama od stejka i trejdom kada ne izvlacim kes ali ne zelim biti full BTC jer nikada ne znas sta se moze desiti. U prve 4 godine u kriptu nisam ni voleo BTC jer sam ga smatrao starim coinom koji je prevazidjen po mnogim stvarima tako da sam ga ignorisao. Kasnije se to promenilo. Uglavnom dosao sam u poziciju da biram sigurniji put od rizicnijeg makar to znacilo i manji potencijalni gain long term. A po meni nema nista rizicnije od trejda u kriptu i to je za mene vid kocke ( izvini Weasel 😀 ).

P.S.
I ne zaboravite. Ja i trejdujem. Samo ne celom kolicinom. Never go full retard. 😀

Zoom out, evo eth/btc odnos u 2 god, 2x manja cena.
I zaboravih da napisem. Zasto bih gledao timeframe u zadnje dve godine? Ja to gledam od kada sam usao u kripto. Kada sam krenuo ETH je mesec zatvorio sa cenom od 11$ a BTC 700$. Od tada je BTC skocio negde oko 105x na a ETH negde oko 430x ako gledamo ATH. Sada je taj odnos BTC x80 a ETH x220. Da sam prebacivao od tada u BTC imao bih 3x manje svega ako gledamo trenutnu cenu. A sta ce biti u buducnosti videcemo.

Mislim da je ArrowSat mislio na kontinuirani trejd. Prebaciš BTC u ETH kada je odnos 0.04 ili manje, a posle vratiš iz ETH u BTC kada je odnos oko 0.08. Napisao sam aktuelni primer, ranije su odnosi u piku možda bili malo drugačiji.

Mislim da je ArrowSat mislio na kontinuirani trejd. Prebaciš BTC u ETH kada je odnos 0.04 ili manje, a posle vratiš iz ETH u BTC kada je odnos oko 0.08. Napisao sam aktuelni primer, ranije su odnosi u piku možda bili malo drugačiji.
Pa kako god da je mislio opet se vracamo na trejd a to nema veze sa stejkingom. To moze biti jedan od nacina trejdovanja ako je uspesan i ako moze svaki put da se ubode. Neko trejduje kroz leverage, ja kroz spot trading, neko kroz BTC odnos, itd. Uz sve to treba izvlaciti i pravi kes a da se glavnica i ulozeno ne smanjuje. Mali je broj uspesnih trejdera. Stejk je nesto skroz drugo.

Da, stejk je najsigurniji, ali ima i najmanji APY. Kada imaš veliki kapital, ulažeš u sigurne stvari. Primetio sam to i kod sebe. Kako vreme prolazi, sve manje kupujem različite altove, sve više akumuliram BTC, ETH i BNB.

Nazad
Vrh Dno