Šta je novo?

diskrecija na 064!?

frenchie

Čuven
Učlanjen(a)
21.07.2002
Poena
620
u poslednjih par dana sam cuo za dva slucaja slicne prirode, jedan bas u neposrednom okruzenju. u ovom slucaju je ova mreza, mozda postoje slucajevi i na 063
u momentima raskida veze osoba je uz pomoc veza dosla do sledecih informacija.
listing telefonskih dolazecih i odlazecih poziva sto u principu mozda i nije nesto toliko strasno i nedostupno.
ali su dobijene i informacije o sms porukama (poslatim/primljenim) u periodu od oko godinu dana, mozda i vise.(nije znano koliko se dugo cuvaju poruke na serveru). njihovoj sadrzini...u kom obliku nije poznato (fajl, listing ili da su samo procitane/prepricane) ali u svakom slucaju sa izvesnom kolicinom “preciznosti”.
koliko je poznato, zakon kaze da je to moguce samo sa sudskim nalogom (poslednja izmena je bila posle bombardovanja 9/11). pri tome osoba koja je vlasnik mobilnog broja (privatni prepaid) nije ni iz daleka u kategoriji osoba koje bi bile pod bilo kakvom istragom.
kako je moguce da je neko u prilici da ovakve stvari koristi za resavanje privatnih/licnih problema?
znaci li to da nema bas nikakve privatnosti i da neko uredno moze da procita sve ono sto se posalje i da to po svojoj volji prosledi dalje i/ili donosi svoje zakljucke...makar to bilo da je vreme lepo?
gde je tu i ona osnovna diskrecija?

te informacije ne bi trebalo da su baš lako dostupne.
njima bi trebalo da mogu da pristupe samo policija i ovlašćeni službenik pri mobilnom operateru.

ali poznajući situaciju kod nas procedura se garant ne poštuje, tako da me ne bi čudilo da tehničko osoblje kod operatera ubija vreme čitajući šta njihovi poznanici pišu i sl.

Keyword: Korupcija!

Ako je taj neko siguran da je taj neko drugi dobio podatke sasvim sigurno iz Telekoma, tj. ako ne postoji nikakva (čak ni najmanja) mogućnost da su podaci procureli sa neke druge strane, svakako bi trebalo o tome da se raspita sa Telekomom, možda čak i da prijavi NN lice za povredu privatnosti. Ima nešto u KZ oko nepovredivosti pisama i generalno korespodencije, ali ne znam detalje ... kome je bitno, neka se raspita.

I siguran sam da će, ako krene malo ozbiljnije time da se pozabavi, vrlo brzo biti rešen problem, jer to može jaaako neprijatno da odjekne u javnosti, a sa druge strane - ako čitaju nečije poruke danas, ko mi garantuje da neće čitati moje sutra (ili da nisu već juče).

Ono što je sigurno, da se ne zanosimo: SVE može da se prati ... Koliko dugo se čuva? Listing se čuva čini mi se jako dugo (a sigurno barem godinu dana). To znam zato što registrovani korisnici na prepaidu kod Telenora mogu da vade listing za svoj broj (for free), i kad mi je trebalo dobio sam ga za poslednjih 6 meseci bez problema. Verujem da može i duže. Da li se čuvaju tekstualne poruke? Hm ... s' jedne strane to je bašbaš dosta saobraćaja i sigurno nenormalno mnogo podataka. Sa druge strane, tekst se dobro kompresuje, a i hard diskovi su sve jeftiniji, tako da verovatno to i nije neki poseban trošak za firme takvog ranga. Jedino što ne kapiram jeste - šta će nekome (provajderu) gomila teksta da čuva tek tako. U Evropi i SAD čini mi se da postoji zakon koji kaže da SVE može da se čuva godinu dana (skoro su nešto čini mi se i pomerali granicu na godinu i po, ili dve), kod nas, koliko mi je poznato - takav zakon ne postoji. Sa druge strane, postoji taj zakon koji čuva pisma i prepiske i komunikaciju između ljudi i on važi za sve, osim za "bezbednosno interesantna" lica. Sa te strane, kako si i rekao sam, osoba nije "intersantna" na taj način, tako da je tu očigledno pala neka zloupotreba.

E, sad sumnjam da tome ima pristup baš ko god hoće i kako god hoće. Baš da bi izbegli ovakve situacije, siguran sam da postoji jako ograničen broj ljudi koji sve to može da gleda, prati i "vadi". A opet, i to što oni rade se negde isto tako loguje, kao što se loguje i tvoja poruka kod njih. I za svako to čačkanje mora da postoji zahtev od murije, ili pretpostavljenog ili od koga već. Tako da, ako je 100% sigurno da nije neka drugarica nešto istrtljala, da negde nije neka priča došla naokolo, da nije telefon ostavio/la otključan i na dohvat ruke i otišao/la da se tušira, ili kakovećsvemože, neka pravi cirkus ... ODMAH!

Slazem se.. al kako dokazati zloupotrebu?

Zaliti se telekomu i oni to moraju da regulisu.Ne verujem da ces dobiti neku povratnu informaciju tipa to je radio Zika al vise nece , ali ce "Zika" da dobije barem ribanje ako ne i otkaz...

kad se covek nadje u prici, pocne da se raspituje i pocinje da saznaje svasta. kako sistem uopste funkcionise i sta je sve moguce ili ne. sto rece kVu kako to dokazati? i kome se obratiti kako bi to uopste imalo smisla? i prosto je neverovatno da je neko ko ima takav pristup tako lako "ulazi u sistem" i salje dalje.
sad ova konkretna prica je manje vise prosla ali kako takvu zloupotrebu spreciti za dalje slucajeve?

zakon u srbiji !? :) :) :)
nema toga sto u ovoj drzavi ne mozes da uradis sa 100g kafe i bugarskom milkom od 300g!!!

phantomq je potpuno u pravu. A chika Johhnie od 0,75 radi pos'o za sve krupnije stvari... Ukljucujuci i ovako nesto. Frenchie, savet za tebe: vlasnik tog prepaid broja da ode pravo u Telekomovu sluzbu za biznis korisnike. Ukoliko je ta osoba zaista vlasnik tog broja, tj vodi se na njega/nju (a da ga nije kupila na trafici, vec u nekoj od njihovih expozitura), oni moraju da provere tvrdnju o povredjenoj privatnosti korisnika. Ukoliko se utvrdi istinitost tvrdnje, osoba/operater koji je ucinio zloupotebu biva sankcionisan na odgovarajuci nacin (x% od plate, otkaz, ili sta je vec predvidjeno njihovim internim pravilnikom. Veruj mi, nedavno je jedan moj prijatelj imao slican problem, a nije neko pretereno bitan. Reagovali su munjevito, otpustivshi doticnu osobu - njushkala.) Dalje, nakon zavrsene istrage, tvoj prijatelj ce dibiti obavestenje o tome, doduse, bez nekih posebnih detalja. Ali, bolje ista nego nista.... Sam telekom ne mozes da tuzis, jer ce oni svu krivicu prebaciti na tog zaposlenog, pa ces na kraju zavrsiti sa tuzbom protiv fizichkog lica - kao da ti je neko obio kola.

Nazad
Vrh Dno